Композиција заснована на сликата на Василиев „Влажна ливада

Опција број 3

Опција број 1

Од оваа слика дише слобода, и некоја неразбирлива меланхолија, како уметникот да се обидува да прикаже нешто многу блиско и познато, но нешто што поради некоја причина го изгуби засекогаш. И покрај отворената перспектива, вознемирувачките бои на сликата не ви дозволуваат да се опуштите, тие се чини дека конкретно го компресираат, го изоструваат просторот и оваа слика го нема она чувство на мир што сликите на Левитан, на пример, го даваат на публиката.

Сликата на уметникот на скитникот Фјодор Василиев „Влажна ливада“ е насликана во 1872 година. Платното е создадено на традиционален начин за уметникот. Вреди да се напомене дека сликата „Влажна ливада“ е вклучена во фондот на Државната галерија Третјаков. Филозофскиот поглед на животот на авторот е јасно одразен во неговите платна. Природниот пејзаж, освежен од неодамнешниот дожд, е исто така симбол на неразбирливите човечки начини, кога сè темно е измиено од душата со вишата светлина. Пејзажот е пролетен, така што расположението на заплетот ја покажува неостварливата енергија на будењето. Скитниците не бираат случајно природни субјекти. Осветлено небо, зеленило, свежина - сето тоа укажува дека во светот се случува моќно движење.

Слика од Ф. Василиев „Влажна ливада“

Мала река ја рефлектира конфронтацијата на светлината на небото и се чини дека во овој процес е вклучена и земјата. Овде се пренесува и линијата на пролетни судири на студ и напредна топлина. Студот, темнината оди под негодувањето на громот. Нивното место го заземаат топлината и светлината. И покрај фактот дека главниот лик на сликата е природата, заплетот е многу динамичен поради намерата на уметникот и пренесувањето на расположението во деталите и осветлувањето.

Ливадската трева по должината на рабовите на резервоарот, измиена од дожд, светло сјае во пролет. Грмотевици кои го исполнуваат поголемиот дел од сликата потсетуваат на минатите грижи. Невремето помина. Светло напред. Ова е главната идеја вградена од авторот во ова платно. Вечната тема на конфронтацијата меѓу доброто и злото, темното и светлото е главната тема на ова платно. Светлиниот почеток неизбежно победува, а темнината се повлекува.

Фјодор Василиев е невообичаено интересен пејзаж сликар од 19 век, кој во своите дела посветил големо внимание на небото. Така, во сликата „Влажна ливада“ гледаме дека главниот лик на платното сè уште не е ливада, која всушност повеќе наликува на мало мочуриште, туку на бурно небо. Тоа беше небото што уметникот го наслика со сета страст на својот талент, а над нас виси како жив.

Извор: bolshovopros.ru

Опција број 2

Јасно гледаме дека дождот, најверојатно дури и грмотевици, отишол во далечината и темните облаци се уште се сини таму, но над нас небото веќе се чисти и во разводите на кумулусните облаци, луди сончеви зраци се лизгаат одвреме навреме. . Уште малку и ќе почне забележливо да гори, од влажната трева и земја ќе се креваат миризливи испарувања, а воздухот ќе стане тежок и непријатен за дишење. Некаде во далечината, облаците сè уште се поврзани со земјата со млазови од силен дожд, но во центарот на сликата, природата веќе се повлекува по бунт од елементи. Барем јас така се чувствувам кога ја гледам оваа слика.

Композиција заснована на сликата „Мокра ливада“ од Ф. Василиев

Ако го погледнете платното без да се фокусирате на една од неговите области, се чини дека тревата се движи под налетите на ветрот. Облаците лебдат по небото и сега ќе трепка силен сончев зрак.

Која е ливадата во сликата на Василиев? Гледаме дека овој простор е ограничен со ниски падини, во чиј центар има лента со вода која очигледно не е исполнета со свеж дожд, но најверојатно отсекогаш била тука. Згора на тоа, јасно е дека водата постепено се повлекуваше, изложувајќи го калливото дно и, веројатно, пред нас е старицата - коритото на сушење на реката што се сврте во друга насока. Кравите не доаѓаат на оваа ливада да пијат, овде нема да видите селанки како перат алишта, бреговите се премногу мочурливи, но можно е прикажувањето на природата во нејзината оригинална форма да била целта на авторот. Само природа и дожд и ни трага од човечко присуство.

Во преден план е ливада со мал поток во средината. Првите зраци на сончевото сонце се рефлектираат во водата со златна точка. Сочно зеленило ја покрива ливадата. На места е видлива само светло-кафеава земја. Топло е, затоа што е лето. Во далечината, под грмотевици, се гледаат големи масивни дрвја со распространети круни. Понатаму и повеќе, таму мора да има шума.

Убава, светла слика. Го пренесува тоа радосно чувство што се јавува откако ќе поминат дождот и грмотевиците. Можете да излезете надвор и длабоко да вдишете свеж, сè уште влажен воздух.

Извор: Cool Reading (канал на YouTube)

Сликата прикажува ливада над која штотуку беснее бура. Тоа е видливо на небото. Во преден план е светло. Белите облаци се подготвени да се разделат и да го остават сонцето да излезе. Понатаму небото е темно, се претвора во темно сино со виолетови грмотевици. Тие си заминуваат.

Малку пониско Василиев прикажа широка зелена ливада. Дождот штотуку помина, тревата и земјата ја апсорбираа целата вода. Запомнете колку е убав и свеж воздухот по летен дожд. И каков чист и лесен воздух на местото што го прикажа уметникот. Во овој момент сакам да ги соблечам чевлите и да трчам бос по тревата, собирајќи капки роса. Но, за жал, ова е слика, а не реалност.

 • Друго

Фјодор Павлович Решетников посвети посебен дел од својата работа на времето на децата. На крајот на краиштата, ова е време кое се карактеризира со спокојство, бодрост и љубопитност

Чувства на сликата Василиев - Влажна ливада

Опис на расположението на сликата Василиев - влажна ливада

Погледнете подетално како авторот си поигрува со сенките. На самиот раб на сликата трева и ливадски цвеќиња подарени од сонцето, а малку подалеку облаците не му дозволуваат да помине.

Клод Моне, познатиот импресионист, насликал цела серија слики со домот на Парламентот во Лондон во магла. Севкупно, уметникот создаде повеќе од 30 слики со сличен заговор.

Извонредниот руски уметник Борис Кустодиев сакаше да прикажува обични секојдневни сцени на неговите платна. На нив ги гледаме или народот собран на градскиот плоштад, или вообичаената утринска прошетка на млада жена

Сликата „Мокра ливада“ од првиот момент привлекува око со својата маѓепсувачка убавина. Во далечината на безграничниот простор, може да се видат две осамени дрвја, кои стојат обвиткани во заканувачки облаци, во исчекување на сончевата светлина. Искрено борејќи се еден на еден со грмотевици што го нашле.

 • Композиција заснована на слика од училиштето Кустодиев Земски во Московско Руско одделение 6 Додека студирав руско сликарство, наидов на голем број талентирани уметници. Судбината на секого беше различна, некој живееше прилично долг животен пат, а некој многу малку помина низ него. Овој пат наидов на одличен уметник Фјодор Александрович Василиев. Запознавајќи се со неговата биографија, дознав дека живеел само 23 години. За жал, болеста го совлада. Но, дури и за толку краток временски период, тој успеа да создаде одлични уметнички ремек-дела.
 • Композиција заснована на сликата Златна есен во Карелија Мешков 8 одделение

  Композиција-опис на сликата на Василиев Влажна Ливада

 • Слика од Клод Моне Лондон. Собрание 3 одд
 • Композиција заснована на сликата Момци Решетников 5 одделение 8 одделение, 5 одделение
 • Василиев - влажна ливада
 • Самата слика ме потсети на моменти од моето прекрасно детство, кое го поминав на село. Сум видел такви ливади, и знам колку ќе биде прекрасно во моментот кога дождот штотуку ќе помине, а вие со полни гради ги вдишувате овие ароми. Ароми на свеж воздух и ливадско цвеќе. Некаде во далечината се слуша гром и дури може да се види и бура. Ова се незаборавни спомени од детството кои никогаш нема да се вратат.

  Невреме со грмотевици - се повлекува, иако се уште се забележуваат облаци: заканувачки и брановидни, измешани со сончевите зраци. Некаде во далечината, веројатно сè уште се слушаат одгласите на силна бура. Која тврдоглаво не сака да ја напушти областа. Но, сепак, мирот доаѓа и со секој одраз на светлината станува потопло и поудобно. Со надеж на сонцето, под притисок на ветрот, тивко се шират тревни вртења. Осамени стоечки дрвја во самиот агол, цврсто ги издржаа налетите на незапирливата бура.

  Еден од најживописните делови на Русија е Република Карелија. Токму овие региони го инспирираа советскиот уметник Василиј Василевич Мешков да ја наслика сликата „Златна есен во Карелија“ во 1950 година.

 • Платното го прикажува моментот на промена на времето. Премин од невреме со грмотевици кон сонце. Сликата е визуелно поделена на два дела. На левата страна небото е посветло, но сепак мрачно, а од десната небото темно, на места темно сино. Ова се бури облаци кои одат во далечина. Мали ленти низ небото, дожд е. Авторот и дал поголем дел од сликата.

  Сликата е полна со живот и движење. Уметникот совршено ја прикажа целата длабочина на расположението. Сликата совршено го прикажува целиот волумен на просторот, вклучително и дрвјата во позадина, кои беа истакнати со причина. А напред, зелената трева е светло и експресно напишана, што ја прави оваа ливада уште поатрактивна и шармантна. Исто така, во центарот на вниманието е истакнато мало езерце кое стана додаток на оваа слика. Незамисливо задоволство предизвикува и фактот што оваа слика ја насликал уметникот не од природата, туку од меморијата. Тоа сугерира дека авторот бил многу импресиониран од она што го видел и јасно успеал да ни го пренесе својот неверојатен впечаток.

  Во близина на вдлабнатината, видлива е падина, покриена со зелена и влажна трева, која незапирливо се вкрстува со меки облаци. На фасадата на сликата се прикажани барски води во кои сонцето се обидува да блесне. Темните облаци кои висат над земјата постепено се смируваат.

  Небото на сликата игра важна улога. Се чини дека мала празнина на сончев зрак станува како симбол на ослободување од големите и темни облаци. Сè темно и студено оди заедно со облаците, некаде во непознатото.

 • Композиција заснована на сликата на Серебријакова Куќа од карти 6 одделение Гледачот знае дека сликите на талентираната уметница Зинаида Евгениевна Серебриакова целосно го опишуваат нејзиниот живот. Така е и сликата „Куќа од карти“, која е напишана во 1919 година.
 • Сликата „Мокра ливада“, едно од најдобрите дела на Василиев. Во 1871 година, уметникот бил на лекување на Крим. Федор Александрович беше многу копнежлив за својата родна земја. Во тој момент, тој одлучува да ја наслика оваа слика.

  На самиот хоризонт се прикажани високи меки дрвја. Тие се во темно зелена боја. Дрвјата се само на десната страна на сликата. Во самиот центар има големо езеро. Тоа е како огледало, кое ги рефлектира сончевите зраци низ облаците.

  Василиев - влажна ливада


0 replies on “Композиција заснована на сликата на Василиев „Влажна ливада”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *