Кнауф Tiefengrund прајмер - карактеристики и својства.

Конечниот резултат од завршувањето на просторијата во голема мера зависи од квалитетот на подготовката на површината. Најсоодветна алатка во овој случај е прајмерот Knauf Tiefengrund.

Цел

Се користи прајмер за подобрување на лепливите својства на материјалите пред поставување керамички плочки, боење или обложување на тапети на работната површина. Се користи за обработка на листови од drywall и нивните споеви пред нанесување кит.
Primer Tiefengrund KnaufДобрата продорна моќ овозможува прајмерот да се нанесува на високо хигроскопни подлоги (како што се гипс малтер, самонивелирачки подови, гипс картон, тули). Обработката на површината пред бојадисување или тапет ќе го зголеми животниот век на овие материјали. Прајмерот се користи и за длабоко грундирање на фасадни ѕидови, притоа зајакнување на лабавите и распаднатите површини.

Прајмер „Тифенгрунд Кнауф“: карактеристики

Тоа е бела полимерна емулзија која доволно брзо се суши и не содржи растворувачи.

Потрошувачката зависи од впивливоста на основата и е во просек од 70 до 100 g/m2. За целосно сушење ќе бидат потребни најмногу 2 часа. Се препорачува прајмерот да се складира и да се извршат сите работи поврзани со неговата примена на температура од 2 до 25⁰С. Неговиот рок на траење е 12 месеци од датумот на производство наведен на пакувањето.

Својства

Поради високата продорна способност, прајмерот Knauf Tiefengrund значително ја зајакнува површината на основата на која се нанесува. Длабоко се впива во порозни материјали, го пополнува целиот слободен простор помеѓу цврстите честички и откако водата ќе испари ги залепува. Така, структурата на материјалот дополнително се зацементира. Поради неговата пропустливост на пареа, тој е во состојба да обезбеди удобна микроклима во просторијата, дозволувајќи им на ѕидовите да „дишат“. Прајмерот на овој бренд е хипоалергичен, не содржи токсични материи и е апсолутно безбеден за здравјето. Може да се користи и за внатрешна и за надворешна работа, предмет на температурни услови.
. Primer Knauf TiefengrundПодобрената адхезија на основата по обложување со прајмер обезбедува силна фиксација на материјалите. Покрај тоа, нивниот работен век е значително зголемен. Прајмерот „Knauf Tiefengrund“ се карактеризира со длабока пенетрација, а по сушењето формира силен филм, поради што потрошувачката на бои и лакови кои се нанесуваат на површината значително се намалува.

Технологија на апликација

Пред нанесувањето на прајмерот, површината мора да се подготви. Се чисти од стара боја, дамки од маснотии, нечистотија и прашина, а потоа се суши. Подготвената површина мора да биде апсолутно чиста, сува и здрава.

Пред да започнете со работа, треба темелно да ја измешате содржината на пакувањето до хомогена маса, бидејќи растворот има тенденција да се смири. Не треба да се разредува со вода. Не се препорачува додавање во прајмерот и други материјали. Ова може негативно да влијае на неговите својства. Прајмерот Tiefengrund Knauf се нанесува со валјак, четка или четка. Лесно се шири, формирајќи рамномерен тенок слој.
Primer Knauf Tiefengrund-карактеристики

Ако површината што треба да се подготви има висока хигроскопност и порозност, тогаш составот се нанесува двапати. По втор пат прајмерот се нанесува само кога првиот слој е целосно сув, но препорачливо е да не се одложува навреме, бидејќи површината што треба да се третира може да стане прашина.

На крајот од работата, сите алатки се мијат темелно со вода. Ова мора да се направи веднаш, бидејќи исушениот прајмер "Knauf Tiefengrund" се отстранува само механички.

 • Пакување од 10 kg е доволно за 100 m².

Опис на алатката

Смесата се чува во добро затворен фабрички сад на позитивна температура. Во никој случај не е дозволено замрзнување на производот!

Сертификација на производот

главни параметри
главни параметри
Апликација
Примена на производот во затворен простор

👷‍♂️Не помалку важни информации на тема: Кнауф сув под - недостатоци

Видете исто така: Primer Betonokontakt Knauf - опсег, својства и карактеристики

Опсег и потрошувачка

 • Заштедува материјали за завршна обработка.
Сертификат
Сертификат

Поради навлегувањето на производот длабоко во порите, се создава заштитен издржлив слој кој го спречува создавањето на корозија, мувла и габи. Цврсто криејќи ги малите пукнатини и дефекти, смесата за прајмер на Кнауф придонесува за порамномерна завршница. Но, со сета густина на слојот на прајмер, површината "дише".

 • Издржува температурни флуктуации и флуктуации на нивоата на влажност.

Потрошувачка на материјал под услов на нанесување на еден слој - од 0,07 kg до 0,1 kg на 1 кв. м Покрај пакување за 10 литри, се произведуваат и кофи од 5 литри.

 • Еколошки супстанција.
 • Паропропустлив, не задржува водена пареа.
 • Атестирана оцена за одредени показатели.
 • Нема изолација на водена пареа.

Активности на постапката за сертификација:

По спроведувањето на сите контролни мерки, се добива сертификат и стоката се означува.

 • Не испушта каустични материи, апсолутно безопасни.

Оваа смеса нема специфичен мирис - јасна предност за постапката на апликација. Не испушта штетни материи во воздухот, што го прави безопасен за човечкото тело. Смесата Tiefengrund се користи за широк спектар на површини: гипс, тула, бетон и многу повеќе.

 • Ги зголемува својствата на лепилото.

Сертификатот за квалитет за прајмерот Tiefengrund што го доби компанијата сведочи за спроведување на контролни мерки и студии.

При работа, производот се разредува со вода до 50%. Пред грундирање, ѕидовите внимателно се подготвуваат така што потрошувачката на материјали е минимална. Основата се чисти од нечистотија, маснотии и прашина, се суши. Доколку има честички кои се лупат и се распаѓаат на таванот, подот, ѕидовите на просторијата, тие се отстрануваат.

Јаки страни на производот што брзо се суши Tiefengrund:

 • Се врзува и импрегнира материјали длабоки до 10 cm.
 • Време на сушење - 2 часа.
 • Избор на производ и упатување за лабораториско истражување.
 • Поддржува размена на воздух.
 • Дозволено е складирање до 10 месеци - 1 година.
Својства на Tiefengrund
Својства на Tiefengrund
Почва од Кнауф
Почва од серијата Knauf Tiefengrund

Спецификации на Tiefengrund:

Меѓу факторите кои влијаат на изборот на прајмер, одлучувачки се влажноста на просторијата, природата на основата, видот на декорацијата. Композициите за какви било услови ги нуди производителот Кнауф. Една од популарните мешавини е прајмерот Tiefengrund Knauf. Алатката има сертификат за квалитет за сообразност и мала потрошувачка. Подолу се карактеристиките, техничките параметри и стандардната потрошувачка на материјал.

 • Недостаток на мирис.
 • Мат сјај.

Предности

 • Анализа на производните процеси.

Прајмерот предвидува обработка на горниот слој на ѕидови (таван / под) со цел да се зголеми адхезијата на материјалите. Со помош на прајмер се создава рамномерен слој на кој рамномерно паѓа боја, лепило и сл. Во исто време, потрошувачката на истата боја ќе се намали, односно прајмерот заштедува градежни материјали и го подобрува конечниот резултат.

Производот е направен по оригинален рецепт на германските производители и е во согласност со европските стандарди за квалитет (DIN 55947).

 • Почвата не содржи растворувачи.

Спецификации и карактеристики на употреба

Како да аплицирате
 • Брзо се суши.

Дозволено е користење на Кнауф дури и врз гипс апсорбирачки малтер, гипсени плочи, исто така е комбиниран со самонивелирачки подови. Тоа е, дури и на површини склони кон самоуништување, прајмерот создава силен филм кој не ја попречува размената на воздухот. Овој прајмер се користи и во внатрешноста на зградите и за надворешни завршни активности.

Примарната цел на производот Tiefengrund е обработка на ѕидови / тавани пред завршување на работата. Целта на неговата употреба е да се зголеми способноста на основата цврсто да се прилепува на основата и желбата да се намали потрошувачката на истата боја. Прајмерот Knauf Tiefengrund се користи за последователно боење на ѕидови, поставување плочки на ѕидови/под, тапети или кит.

 • Алатката има продорен својство и високи квалитети на лепило.
 • Ја зајакнува основата.
 • Безбојна супстанција без туѓ мирис.

Во улога на алатки кои ќе помогнат рамномерно да се распореди почвата по површината, користете градежна четка или валјак. Понекогаш супстанцијата се прска со пиштол за прскање. По првиот слој, следниот слој се нанесува веднаш, без сушење, но задолжително следете ја потрошувачката. Не можете прекумерно да го користите материјалот, бидејќи тоа може да доведе до „застаклување“. Составот се разредува со вода не повеќе од 1: 1, односно пакетот почва (10 l) ја зафаќа истата количина на вода колку што е можно повеќе.

Првиот чекор е да се направат тест брисеви за да се одреди соодветната основа за степенот на разредување со вода. Ова се должи на различната структура на материјалите. За drywall, доволно е еден слој прајмер. Производителот не препорачува користење на Tiefengrund на ѕидови со кит со масло.

 • Производството се врши со постојана внатрешна и независна контрола. Производите добија сертификат според ГОСТ Р.
 • Филмот е транспарентен, безбоен.

Primer Knauf-Tifengrund е подготвен за употреба. Непосредно пред работа, се препорачува да се измеша составот, а потоа рамномерно, без разредување со вода, да се нанесе со валјак, четка или четка на површината што треба да се третира. Доколку е потребно, подлоги на површини со зголемена хигроскопност двапати. Основите за боење се препорачуваат да се третираат со Кнауф-Тифенгрунд разреден со вода 1:1. Последователните операции со површината третирана со прајмер треба да се извршат само откако ќе се исуши - не порано од 3 часа.

 • Безбедно за здравјето
 • Ја зајакнува површината на слабите подлоги од креда и гипс
 • дома
 • Инфо
 • Градежни материјали
 • Primer Knauf-Tiefengrund

Се користи за обработка:

 • гипс и цементни кошулици

Извршување на работа

Производителот на производот

КнауфПакет

 • гипс и цементни малтери
 • Време на сушење - 3 часа

Прајмерот со формулација отпорен на мраз (има соодветна ознака на корпата) може да се чува во суви простории и да се транспортира на температури од -40°C до +30°C. Ако прајмерот се замрзне пред работа, не го забрзувајте неговото одмрзнување со помош на уреди за греење или топла вода - ова доведува до оштетување на прајмерот. Одмрзнете на собна температура. Темелно промешајте пред употреба. Прајмерот отпорен на мраз издржува 5 циклуси на замрзнување и одмрзнување во фабричката неотворена корпа.

 • гипс-јазични плочи

Препораки

Рок на употреба во неотворено и неоштетено пакување е 12 месеци. Заштитете го пакувањето од директна сончева светлина. Да се ​​чува во суви простории на позитивна температура од +5°C до +30°C подалеку од уреди за греење. Избегнувајте замрзнување, дури и за време на транспортот.

 • Отпорност на мраз (опционално) - 5 циклуси

Временскиот интервал помеѓу крајот на сушењето на прајмерот и почетокот на последователната работа треба да биде што е можно пократок за да се избегне таложење на градежната прашина на основната површина. По нанесувањето на Knauf-Tifengrund, веднаш исплакнете ги користените алатки и контејнери со вода. Отстранувањето на исушениот состав на Кнауф-Тифенгрунд е можно само механички. Не додавајте други материјали во прајмерот, ова доведува до значително влошување на неговите својства.

Основата мора да биде чиста, без прашина и лабави честички. Температурата на воздухот и подлогата што треба да се третира, додека прајмерот целосно не се исуши, треба да биде помеѓу +5°C и +30°C.

 • Ја зголемува адхезијата на подлогата при поставување керамички плочки, бојадисување, тапети и кит
 • Брзо се суши
 • Пакување - 5 и 10 кг
 • drywall и хипофибер листови

Кнауф

 • Дава можност да се „дише“ просторијата, бидејќи не изолира водена пареа во внатрешноста на зградата

Primer Knauf-Tifengrund се пакува во кофи од 10 и 5 kg.

Рок на траење

 • споеви од гипсени плочи, гипсени гипсени плочи со заоблени пред да се запечатат со гипсени китови
 • Висока продорна моќ
 • Ниска потрошувачка - 0,1 kg/m²

Primer Knauf-Tiefengrund

 

19 декември 2019 година403 прегледи

Knauf-Tiefengrund е подготвен за употреба, брзо сушење, паропропустлив прајмер базиран на полимерна дисперзија. Прајмерот Knauf-Tifengrund е дизајниран да ја третира основата со цел да ја зајакне површината, да ја намали нејзината апсорпција и да ја подобри адхезијата на завршната обвивка (кит, боја, тапет, плочки за соочување итн.). Поради високата продорна моќ, погоден е за грундирање на ситно порозни материјали. Погоден за внатрешна и надворешна употреба.

Подготовка на површината0 replies on “Кнауф Tiefengrund прајмер - карактеристики и својства.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *