Беснило кај луѓето

Инфекцијата настанува кога вирусот на беснило навлегува во човечкото тело преку плунката на болните животни со каснувања, гребаници, мукозни мембрани на очите, устата, носот. Вирусот преку лезии на кожата може да влезе во човечкото тело дури и кога ќе дојде во контакт со кој било предмет или облека контаминирана со плунка на животно со беснило.
Симптомите на беснило кај луѓето не се појавуваат веднаш, туку само по 1-3 месеци од моментот на инфекција. Понекогаш болеста се манифестира многу подоцна - шест месеци, па дури и една година по каснувањето на мачка, куче или друго болно животно, што се јавува кога каснувањето е локализирано на долните екстремитети. Ако каснувањето е локализирано на рацете, лицето или торзото, знаците на беснило може да се појават во рок од неколку недели.
Важно е да се запамети!
Превенција.
траат од еден ден до три дена, по што (ако лицето не умрело) започнува фазата на парализа.
Зениците на човекот се шират, тој често гледа во една точка, потењето се зголемува, дишењето станува тешко и наизменично. Свеста на човекот е заматена, тој доживува халуцинации.
Активните манифестации на болест како што е беснилото може да траат од 5 до 8 дена. Понекогаш болеста започнува веднаш од втората фаза, а кај децата, генерално, може да продолжи брзо - без тешки симптоми со фатален исход во рок од еден ден.
апетитот се намалува и, соодветно, телесната тежина се намалува.
Болните диви животни го губат стравот од луѓето, трчаат во населби, јавни места, покажуваат дружељубивост, но во исто време се стремат да нападнат. Пазете се од контакт со такви животни! Не земајте соборени и болни диви животни. Не им помагајте сами, јавете се на ветеринар.
првата фаза е фаза на депресија;
Бидејќи третманот е неефикасен, најважна е превенцијата од беснило. За таа цел, на нападнато лице му се прикажува вакцинација против беснило. Дополнително, задолжително е да се вакцинираат и лицата кои имаат професионална потреба за работа со животни - ловџии, ветеринари, ловци на кучиња.
Првите знаци на беснило кај луѓето се поврзани со појава на непријатност на местото на каснувањето, иако раната што е нанесена можеби е веќе целосно зарасната до тоа време. Понекогаш има повторно воспаление на местото на каснување - се јавува супурација и хиперемија.
Други симптоми што ги предизвикува вирусот на беснило во неговата почетна фаза:
КАКО БЕСНИНОТО СЕ МАНИФЕСТИРА КАЈ ЛУЃЕТО?
втората е фаза на психомоторна агитација;
По неколку дена од оваа состојба, лицето се вознемирува, не се контролира и болеста преминува во втората фаза.
ШТО Е Беснило?
субфебрилна температура;
Во медицинската пракса, постојат 3 фази на оваа болест:
Не можете да го излечите, можете да го спречите!
Најнепријатното е што во моментот на нивниот напад врз луѓето (или други животни) самите животни сè уште немаат знаци на беснило - тие стануваат опасни за другите една недела пред почетокот на тешките симптоми. Затоа, ако некое лице има домашно милениче заразено со беснило, можеби нема да биде свесен за тоа до моментот кога животното не го нападне или не покаже клинички симптоми - што ја зголемува веројатноста за инфекција.
По откривање на животни со знаци на беснило (агресивност, несоодветно однесување, обилно лачење на плунка), веднаш пријавете го ова во Одделот за државен ветеринарен надзор во Нижневартовск.
Постојат специфична и неспецифична профилакса на беснило. Специфично е воведувањето на серум против беснило или имуноглобулин, проследено со вакцинација. Неспецифично се состои во внимателен третман на раната со вода со сапуница.
појава на необјасниви стравови и развој на апатична состојба (поретко, состојба на возбуда);
Вакцинацијата против беснило и третманот на болеста во фазата на појава на првите симптоми повеќе не го даваат посакуваниот резултат.
Кај мачките, симптомите се во голема мера слични, но за време на дивеење тие се поагресивни од кучињата. Со особен гнев, тие напаѓаат други животни и луѓе.
третата е фаза на развој на парализа.
и постепена парализа на сите органи и системи во телото. Кога респираторниот систем или срцето се парализирани, доаѓа до смрт.
Беснилото е акутно вирусно заразно заболување вообичаено за луѓето и животните, со знаци на оштетување на централниот нервен систем, секогаш фатално. Сите цицачи и луѓе се погодени. Дивите животни се резервоар на инфекција во 90% од случаите. Голема опасност се бездомните животни.
Пациентот се жали на печење во пределот на раната, чувство на влечење болка и оток. Ако залакот бил лоциран на лицето, првите знаци може да бидат развој на визуелни и аудитивни халуцинации.
Знаците на третата фаза однадвор се чини дека се подобрување, бидејќи конвулзиите и хидрофобијата престануваат, а пациентот има намалување на моторната активност и чувствителна перцепција. Всушност, ова е сигнал за непосредна смрт на една личност - неговата телесна температура нагло се зголемува на 40 степени, се појавува тахикардија.Вирусот
на беснило, влегувајќи во телото, се шири по нервните стебла, влијаејќи на целиот централен нервен систем. После тоа, се испраќа до плунковните жлезди, со што плунката на заразениот е опасна за другите. Главното место на репродукција на вирусот на беснило е нервното ткиво. Активниот раст доведува до формирање на едем и дегенеративно-некротични промени во засегнатите нервни клетки, што ги објаснува типичните симптоми на беснило.
Најчесто, децата и адолесцентите се примаат во болници со сомнителен вирус на беснило - ова се должи на фактот дека децата се поподложни на контакт со различни животни. Возрасните страдаат од оваа болест само ако болно животно нападне и не оди навреме во болница, додека детето може да не обрнува внимание на мало каснување или заразена плунка на носачот во отворена рана на неговото тело.
Внимателно! Беснило!
КАКО СЕ НАСТАНУВА ИНФЕКЦИЈАТА?
Навремената и редовна вакцинација на животните е главната превентивна мерка против беснило, а потоа комуникацијата со вашите омилени миленици ќе ви донесе само радост на вас и на вашите деца!
КАКО БЕСНИНОТО СЕ МАНИФЕСТИРА КАЈ ЖИВОТНИТЕ?
Многу често, во екот на нападот, доаѓа до срцев удар и лицето умира. Ако тоа не се случило, тогаш по завршувањето на нападот, свеста на пациентот се расчистува. Оваа фаза може да
Главни симптоми: нарушување на спиењето, губење на тежината, губење на апетит, треска, палпитации, конвулзии, потење, апатија, дехидрација, халуцинации, агитација, парализа, намалена моторна активност, тешко наизменично дишење, зголемени зеници, печење во пределот на раната , страв од вода, воспаление на местото на каснување, болка на местото на каснување.
Носачи на беснило
Карактеристичен симптом на втората фаза на таква болест како беснило кај луѓето е развојот на хидрофобија. Човек патолошки се плаши од вода - дури и потребата да пие му предизвикува напади на паника со грчеви на мускулите на гркланот и нарушена респираторна функција. Еден звук на проточна вода може да предизвика напад на паника и грчеви, што доведува до нарушување на режимот за пиење и доаѓа до дехидрација.
Прогнозата на патологијата обично зависи од навремената посета на лекар по каснување од мачка, куче или друго животно и од усогласеноста со превентивниот режим на вакцинација. Оние на кои вирусот на беснило им бил дијагностициран во доцна фаза, а кои не побарале лекарска помош по инцидентот, умираат во 100% од случаите.
Кај кучињата, болеста може да се појави во насилна или тивка форма. Во првиот случај, постои манифестација на вознемиреност, желба да се скрие на темно место, намалување на апетитот, јадење предмети што не се јадат, саливација, агресивност. Кучето брза кон луѓето и животните, вклучувајќи го и сопственикот, и ги каснува. Потоа се појавуваат конвулзии, парализа и животното умира.
Животните кои каснале луѓе се предмет на итна испорака од страна на сопственикот до најблиските државни ветеринарни станици за преглед и карантин под надзор на специјалисти во рок од 10 дена. Ако тоа не е можно, животното мора да се изолира и да се повика ветеринарен специјалист. Луѓето кои биле каснати од животни треба веднаш да побараат лекарска помош.
Скоро до крајот на 19 век, луѓето немале средства против оваа болест, а каков било третман бил неефективен, така што лицето кое го заразувало од домашни или диви животни било осудено на смрт. Потоа, беше развиена вакцина против беснило, која овозможи да се запре болеста во раните фази и да се спасат каснатите пациенти. Честа и признанието за создавање на вакцината ги заслужи францускиот научник Луј Пастер - токму тој ги направи првите вакцини против беснило и го спаси животот на малиот пациент.
сонот е нарушен - придружен со застрашувачки соништа;
Исто така, во втората фаза на беснило, човекот е многу чувствителен на други дразби. Конвулзиите можат да настанат од здив на ветрот, од силна светлина и силен звук, а нападот се манифестира не само со грчеви, туку и со неконтролирана реакција во форма на бунт и бес. Пациентите ја кинат облеката, удираат, гризат и плукаат - благодарение на ова вирусот на беснило се шири надвор од телото на домаќинот.

Во некои случаи, пациентите немаат продромална фаза, а понекогаш и првите симптоми на беснило кај луѓето се појавуваат со развојот на парализа. Поради ова, лекарите немаат време да ја утврдат болеста навреме и да ја пружат потребната помош. Затоа, во случај на каснување од животно, веднаш треба да се консултирате со лекар. Доцнењето може да доведе до неповратни последици.

 • контакт на оштетената површина на кожата со плунката на болно животно;

Потоа доаѓа парализа на респираторниот тракт, завршувајќи, како по правило, со смрт на пациентот.
Резервоар за вирусот се диви и бездомни животни, главно предатори, некои видови глодари, како и коњи и добиток. Главното средство за пренос на вирусот е плунката на животното, методот на инфекција е каснување од човечко животно. Инфекцијата не се развива во секој случај: со каснување од екстремитет ризикот од развој на болеста е околу 23%, а во случај на оштетување на вратот или лицето достигнува 90%.

 • PCR и ELISA студии на корнеалните и мозочните ткива, како и плунката.

Општи информации за патогенот

 • сечење на труп на заразено животно без специјална облека и заштитна опрема;

 

Во случај кога пациентот веднаш отишол на лекар по контакт со агресивно животно, од големо значење е надворешен преглед на местото на каснување. Лекарот ги одредува карактеристичните карактеристики на раните, длабочината на пункција на ткивото со забите на животното, го проценува степенот на саливација. Сето ова е неопходно за да се одреди проценетото времетраење на периодот на инкубација.

Беснило
Продирајќи во човечкото тело, вирусот се шири долж нервните влакна, може да се носи и со протокот на крв и лимфа. Ги уништува нервните клетки и на нивно место остава специфични формации наречени тела Бабеш-Негри. По некое време, вирусот стигнува до мозокот, во кој предизвикува воспалителен процес кој се карактеризира со тешки симптоми. Поради дегенерација на клетките на нервните влакна, се развиваат функционални нарушувања на внатрешните органи и системи.

 

 • инкубација, за време на која нема симптоми на беснило;

 

Контактот со агресивни диви или домашни животни носи ризик од заразување со беснило. Оваа исклучително опасна болест е предизвикана од вирусот Беснило, кој ги инфицира клетките на човечкиот нервен систем и мозокот. Во активната фаза продолжува брзо и со тешки симптоми, а веројатноста за смрт е речиси 100% во отсуство на превентивни мерки.
Инфекцијата е можна со:

 

 • продромална, која се карактеризира со мало зголемување на температурата, нарушувања на спиењето, депресивно или немирно однесување, чешање во пределот на залак;
 • плунка од болни животни на мукозната мембрана на устата, носот или очите на една личност;

 

Во надворешното опкружување, вирусот останува слабо одржлив. Веднаш умира под директна сончева светлина и кога се суши, во рок од десет минути - кога се загрева до 60 ° C. Гастричниот сок го уништува во рок од 20 минути, алкохолот и другите средства за дезинфекција - речиси веднаш. На ниски температури, вирусот може да преживее неколку недели, но ја губи својата вирулентност.

 

 • парализиран, со овенати на долната вилица, неприроден апетит и деградација на личноста на пациентот.

 

Кои животни имаат најголема веројатност да добијат беснило?

Беснило
Современи методи на лекување

Шемата за администрирање на вакцината и имуноглобулинот во секој случај се одредува поединечно, во зависност од местото на каснувањето, сериозноста на раните и степенот на саливација. Со спроведување на сите овие мерки, веројатноста за заболување може да се сведе на речиси нула.
Како се пренесува беснилото од човек на човек?

 

 • одредување на вирусни антигени во биопсијата на кожата на окципиталниот дел со методот на флуоресцентни антитела;

 

Надворешни манифестации на болеста

 • агресивен, се карактеризира со преосетливост на надворешни дразби, беснило, делириум и несоодветно однесување;

 

Овие методи ви овозможуваат да го утврдите беснилото како причина за болеста со 100% точност.
Најчести резервоари на вирусот се дивите лисици, волците и чакалите. Тие ги инфицираат луѓето директно или преку контакт со домашни миленици, кои пак ја пренесуваат инфекцијата на луѓето.
По дополнително набљудување, лекарот забележува присуство на визуелни знаци на беснило - промени во однесувањето, големината на зеницата итн. Лабораториската дијагностика не се спроведува во обичните клиники, бидејќи скоро сите тестови се специфични и можат да се вршат само во лаборатории кои проучуваат опасни инфекции. Интравиталните студии обично се бескорисни, бидејќи нивните резултати се појавуваат премногу доцна. Во моментов, лекарите можат:

 

 • повреда на кожата од канџите на заразено животно;

 

Најчесто, во отсуство на изразени симптоми на беснило кај лице и предоцна барање лекарска помош, неопходно е да се извршат постмортални студии со цел веродостојно да се утврди причината за смртта:
Дали беснилото се пренесува преку гребење на мачката?

 

 • почнувајќи од седмиот ден од болеста, да се утврди присуството на антитела на вирусот;

 

Сепак, огромното мнозинство на инфекции доаѓаат од каснувања на болни животни.

 

 • направи PCR тест на цереброспиналната течност.
 • длабоко и темелно миење на раните со медицински алкохол;
 • инфекција на лабораториски животни со плунка земена од лице, а во случај на нивна смрт - откривање на тела Бабес-Негри во мозочното ткиво;
 • контакт со воздух во темна влажна просторија (на пример, во пештера што служи како живеалиште за заразени лилјаци).

 

По појавата на очигледни симптоми, ефективно лекување на беснило станува невозможно, напорите на лекарите се насочени само кон намалување на страдањето на пациентот. Нему му се препишуваат антиконвулзивни и хипнотички лекови, сместени во затемнета просторија со добра звучна изолација, се даваат лекови против болки и смирувачки. Во моментов, научниците тестираат нови методи засновани на употреба на специфични имуноглобулини, интензивна нега и хипотермија на мозокот. Меѓутоа, на сегашното ниво на развој на медицината, по појавата на клинички симптоми, во сите случаи се јавува смртоносен исход.
Теоретски, преносот на вирусот од човек на друг е возможен преку бакнеж, доколку пациентот веќе го има во плунката, а здравиот има рани во устата. Меѓутоа, во пракса, таквите случаи не и се познати на медицината. Можно е да се зарази фетусот од заразена мајка за време на бременоста, како и донори при трансплантација на органи, но овие случаи се исклучително ретки.
Под овие услови, превенцијата од беснило е од витално значење, која се состои не само во вакцинирање на здрави луѓе, туку и во задолжително спроведување на сет мерки за каснување од животни:

 

 • спроведување на курс на вакцинација против беснило со употреба на сува вакцина против беснило и имуноглобулин против беснило.

 

Во развојот на болеста, јасно се следат следните периоди:

 

 • третман на рани со антисептички препарати;
 • хистолошка анализа на мозочното ткиво за откривање на телата на Бабес-Негри;

 

Периодот на инкубација за инфекција со беснило може да се движи од 1,5 недели до 3 месеци, во зависност од локацијата на местото на каснување и длабочината на пенетрација на плунката на заразеното животно. Со повеќекратни каснувања на главата и вратот, болеста се развива брзо, со една повреда на ногата, по правило, знаците на беснило кај една личност се појавуваат по 2-3 месеци.

 

На 28 септември, на иницијатива на Светската здравствена организација (СЗО), светската заедница го одбележува Светскиот ден за борба против беснилото, чија главна задача е да го сврти вниманието кон овој проблем на ширење на оваа болест, како и кон последиците од него. 

Беснило

Во современи услови, во скоро сите региони на Руската Федерација, се забележува активирање на природните фокуси на животинско беснило. Најнеповолна ситуација се разви во Москва и соседните региони, каде годишно се евидентираат од 20 до 140 случаи на беснило. Последната деценија се карактеризира со значително ширење на беснило меѓу дивите и домашните животни, а стапката на инциденца има тенденција да се зголемува. 

Беснилото е акутна, вирусна заразна болест вообичаена за луѓето и животните, е неизлечива болест, секогаш завршува со смрт. 

Предизвикувачкиот агенс на беснило е вирус кој го инфицира човечкиот мозок, кој е содржан во плунката на болно животно. 

Инфекцијата на човекот се јавува преку каснувања, оштетувања (рани, гребнатини) на кожата, поретко на мукозните мембрани, саливација од болни животни, како и преку контакт со предмети контаминирани со заразена плунка. Особено опасни се каснувањата на главата, лицето, рацете. Вирусот не се пренесува од човек на човек. 

Од домашните животни, мачките и кучињата се најчест извор на инфекција кај луѓето. Од дивината - лисици, волци, кучиња од ракун и разни глодари. 

Кучињата стануваат заразни за луѓето на крајот на периодот на инкубација. Најголема инциденца на беснило е забележана во пролетните и летните месеци, поради интензивниот контакт со кучињата скитници. 

Беснило кај кучињата


 

 Периодот на инкубација трае 3-6 (понекогаш и до 10) недели. 

 Почетокот на болеста се карактеризира со остра промена во однесувањето на кучето: животното станува немирно, грицка предмети што не се јадат и одбива обична храна. Ова е период на предвесници. Продолжува неколку дена. Потоа се развива насилен период, во кој кучињата бесцелно трчаат, брзаат кон луѓето, животните, нивното лаење е рапаво, завиваат. Во тоа време, устата на кучето плункува, голтањето е тешко, кучето не пие. Неколку дена подоцна, се појавува парализа на долната вилица, задните нозе, јазикот виси надвор од устата, плунката тече тече, опашката виси. Постојат општи конвулзии, парализа на телото. По 10 дена од почетокот на болеста, животното умира. 

 Како се манифестира беснилото кај луѓето?


 

Инкубациониот период на инфекција кај луѓето трае од 12 до 100 дена, ретко до 1 година. Времетраењето на периодот на инкубација зависи од возраста на каснатиот, од реактивноста на телото, од состојбата на нервниот систем (прекумерна работа, намалена исхрана), од локацијата на каснувањето, количината на вирусот што навлегол во телото . 

Болеста е поделена во 3 фази: 

 • Предвесници
 • возбудувања
 • Паралитичен

Фаза на предвесник: 

Времетраењето на оваа фаза е од 2 до 3 дена, понекогаш и до 7 дена. Лузната во пределот на каснување поцрвенува, околу неа се појавува оток. На местото на каснувањето се појавуваат непријатни сензации, чувство на печење. Во исто време, едно лице доживува немотивирано чувство на вознемиреност и страв, копнеж. Карактеристиките и однесувањето се менуваат, има главоболка, депресија на расположението, апатија, пациентот паѓа во длабока депресија. Сонот е нарушен: придружен со кошмари, настанува несоница. Температурата на телото може да се зголеми до субфебрилна. 

Фаза на возбуда: 

Фазата на побудување се карактеризира со зголемена ексцитабилност и развој на напади на болеста. 

Едно лице почнува да се плаши од вода, свеж воздух, звуци, светлина. Има напади на бес. Прво, кога се обидувате да пиете, а потоа од погледот на водата, нејзиниот шум, дури и при спомнувањето на тоа, се јавува напад на конвулзии, кој започнува со вознемиреност, страв, мобилна возбуда со болни грчеви на мускулите на фаринксот. и гркланот, респираторни нарушувања. Лицето на пациентот изразува ужас и страдање, неговите очи се вперени во една точка. Пациентите се немирни, брзаат, бараат помош. Нападите траат неколку секунди. Тие се повторуваат еден по друг. Се појавуваат од мала иритација, од здив на воздух предизвикан дури и од отворање на вратите, од силна светлина, гласен разговор, допирање на кожата, од кашлање. Со зголемување на нападите, менталните нарушувања се влошуваат, пациентот открива бесна сила, крши мебел, кине облека, вреска, брза кон луѓето. 

Помеѓу нападите, свеста се обновува, пациентот станува зборлив. 

По 1-2 дена се појавува болна саливација. Пациентот не може да ја проголта плунката, која постојано тече од устата. Како резултат на дехидрација на телото и метаболички нарушувања, телесната тежина е катастрофално намалена, лицето добива аголни карактеристики. Времетраењето на фазата на возбуда е 2-3 дена, ретко до 6 дена. 

 Паралитичен стадиум: 

 Последната фаза на болеста. Се карактеризира со ментална смиреност. Нападите на возбуда, фобиите престануваат, пациентот лежи неподвижен. Лицето, телото и рацете се покриени со капки пот, плункањето продолжува. Дишењето е послободно. Пациентот и неговите роднини имаат надеж за закрепнување. Оваа состојба трае 1-3 дена. Сепак, здравјето продолжува да се влошува. Оваа фаза трае 18-20 часа. Смртта доаѓа ненадејно, без агонија од парализа на срцето или дишење. 

Сепак, постои начин да се спречи болеста. Ова е вакцината против беснило. Не подоцна од 14 дена од моментот на залак 

Првото нешто што треба да направите кога ќе се каснете е да ја измиете раната со сапун и вода. Интензивно се мие 10 минути. Длабоките рани мора да се измијат со млаз вода со сапуница, можете да користите шприц. Нема потреба да се каутеризира раната. Потоа треба да се јавите во најблискиот центар за траума. Колку побрзо побарате помош од лекар, толку се поголеми шансите за успешна имунопрофилакса

„40 инјекции во желудникот“ одамна не се направени, ќе ти вбризгаат вакцина во рамото и ќе ти дозволат да си одиш дома. И така 5 или 6 пати. За време на вакцинацијата и 6 месеци по неа, мора да се воздржите од пиење алкохол. За време на вакцинацијата, потребно е внимателно да се следи состојбата на здравјето, да не се прелади или прегрее. Доколку имате поплаки за влошување на вашето здравје, треба да се консултирате со лекар. 

Нема контраиндикации за вакцинација. 

За да избегнат проблеми, сопствениците на домашни миленици мора да ги следат правилата за чување животни: 

 • Животните мора да бидат регистрирани во ветеринарна станица и да се вакцинираат против беснило годишно. Вакцинациите се бесплатни
 • За било која болест на животното, контактирајте ја ветеринарната станица
 • Ако вашето животно каснало лице, однесете го кучето во ветеринарната станица на преглед
 • Во случај на сомневање за беснило, потребно е животното да се задржи, повикајте вработен во ветеринарната станица за болести кај животните. Не дозволувајте други животни во просторијата каде што се наоѓа сомнителното животно
 • Лицата кои се постојано изложени на ризик од инфекција (лабораториски персонал кој работи со вирусот на беснило, одгледувачи на кучиња итн.) треба да бидат профилактички имунизирани
 • Каснувањата од животни се најчести кај децата кои треба да избегнуваат непотребен контакт со животни.
 • За време на летната рекреација на отворено, мора да се преземат посебни мерки на претпазливост при контакт со диви животни, вклучително и глодари.

Прогнозата за беснило е секогаш лоша.  

Оваа болест секогаш води до смрт.  

Повеќето од болните стануваат жртви на сопственото невнимание: веруваат дека каснувањето од животно е ситница и не бараат помош.  

Вакцинацијата против беснило се врши бесплатно, без разлика дали имате полиса за задолжително здравствено осигурување.  

Не ризикувајте го здравјето на вашето семејство и пријатели.  
Вакцинирајте го вашето домашно милениче против беснило. Во превенцијата од беснило, важно е да се спречи болеста на кучињата и мачките. 

Третман на беснило

 • Третман на беснило

Дијагнозата се базира на историјата на болеста (присуство на каснување или контакт со плунката на бесни животни на оштетена кожа), присуство на специфични симптоми и лабораториски дијагностички методи. Потврда на дијагнозата со откривање на антигенот на вирусот на беснило во отпечатоци од рожницата на окото или биопсиите на кожата, како и откривање на антитела на вирусот во крвниот серум.

Беснилото е една од најопасните заразни болести од вирусна природа, која настанува со тешко оштетување на нервниот систем и најчесто завршува со смрт. Беснило се јавува на сите континенти освен Австралија. Од 2009 година, годишно од оваа болест умираат 55.000 луѓе во светот. Околу 95% од смртните случаи се случуваат во Азија и Африка. Според статистичките податоци, во 2008 година во Руската Федерација биле регистрирани 17 случаи на беснило.

Периодот на инкубација е во просек 1-2 месеци (од 7 дена до 1 година или повеќе). Неговото времетраење зависи од локацијата на оштетувањето (оддалеченост од мозокот) и бројот на вирусни честички кои влегле во раната. Од местото на оштетување, вирусот на беснило мора да патува по нервните влакна до мозокот, каде што предизвикува енцефалитис. Брзината на движењето на вирусот по нервите е 3 мм/час.

 • Како може лекарот да помогне

Кај луѓето, инфекцијата со вирусот на беснило е неизбежно фатална доколку се појават симптоми. Сепак, итна вакцинација по изложување на вирусот обично го спречува развојот на болеста. Случаите на закрепнување по појавата на симптомите на беснило се ретки и, по правило, се поврзани со лажна дијагноза.

2) Фаза на возбуда - трае од 4 до 7 дена и се манифестира со периодични напади на психомоторна агитација. Изразено во нагло зголемена чувствителност на најмала иритација на сетилата: силна светлина, разни звуци, бучава. Пациентите стануваат агресивни, насилни, се појавуваат халуцинации, делириум, чувство на страв, се појавуваат конвулзии, пареза и мускулна парализа. Фазата на побудување, по правило, е придружена со треска до 400 C. Како што болеста напредува, нападите се јавуваат почесто, а интерикталните интервали се скратуваат.

Третманот на беснило обично се спроведува во единиците за интензивна нега. Третманот е симптоматски. Се препорачува активна терапија за одржување (хипнотици, антиконвулзиви, лекови против болки, парентерална исхрана итн.).

Како може лекарот да помогне

Бременоста не е контраиндикација за вакцинација.

Треба да се запомни дека за да се обезбеди соодветен имунитет и да се спречат компликации по вакцинацијата, контраиндицирано е вакцинираните да користат какви било алкохолни пијалоци за време на вакцинацијата и 6 месеци по нивното завршување. Неопходно е за време на периодот на вакцинација пациентот да не се преоптоварува, да избегнува хипотермија и прегревање. Поентата на овие ограничувања е да се избегнат оние фактори кои би можеле да ја намалат ефективноста на имунитетот.

Имуноглобулинот и серумот се администрираат еднаш. Вакцините кои моментално се користат обично се даваат 6 пати: инјекциите се даваат на денот на презентацијата (ден 0), а потоа на 3, 7, 14, 30 и 90 ден.

Постои природен тип на беснило, чии фокуси ги формираат диви животни (волк, лисица, куче ракун, шакал, арктичка лисица, сканк, мангуста, лилјаци) и урбан тип на беснило (кучиња, мачки, животни на фарма). . Повеќето човечки смртни случаи се резултат на каснување на заразено куче.

Во зависност од локацијата, длабочината на раната и другите параметри, лекарот одлучува за начинот на превенција. Во наједноставните случаи, профилаксата вклучува пасивна имунизација со имуноглобулин против беснило или серум за беснило проследена со вакцинација.

3) Фаза на парализа, при која се спојуваат знаци на оштетување на кранијалните нерви: диплопија, пареза на фацијалниот нерв, пареза на мускулите на лицето. Настанува парализа на очните мускули, функцијата на голтање е нарушена. Плунката во комбинација со нарушено голтање доведува до појава на пена во устата, толку карактеристична за пациентите со беснило. Во половина од случаите, се забележува хидрофобија: кога се обидувате да пиете, има остри неволни контракции на дијафрагмата и другите респираторни мускули.

 • Симптоми на беснило

Постојат три фази на болеста.

Доколку вие или вашите најблиски ги почувствувате горенаведените симптоми по каснување од животно, веднаш треба да се консултирате со лекар.

Вкупното времетраење на болеста е 5-8, повремено 10-12 дена. Смртта најчесто настанува од респираторен застој поради оштетување на респираторниот апарат.

Вирусот се ослободува во околината со плунката на заразено животно или лице. Човечка инфекција се јавува кога животно каснува или плунка на оштетена кожа или мукозни мембрани. Опишани се случаи на човечка болест како резултат на каснувања од навидум здрави животни кои продолжуваат да останат такви долго време.

1) Продромалниот период трае 1-4 дена и се манифестира со треска, главоболка, замор, губење на апетит. Невралгија е забележана долж нервите најблиску до местото на каснување, зголемена чувствителност на кожата на местото на каснувањето и мали мускулни грчеви.

Симптоми на беснило

Доколку ве касне куче, веднаш треба да ја измиете раната со вода со сапуница, а потоа да ја третирате со водород пероксид и веднаш да отидете во собата за итни случаи. Не треба да го одложувате контактирањето со лекар. Вакцинацијата ќе биде ефективна само ако е спроведена најдоцна во рок од 14 дена од моментот на каснување или плунка од бесно животно. Ако е можно, треба да го набљудувате кучето 10 дена. Вакцинацијата може да се прекине само ако кучето не умрело во рок од 10 дена од периодот и не ги покажало главните знаци на беснило.

Лекарот треба да обезбеди што е можно повеќе детални информации за инцидентот:

Лични превентивни мерки:

Беснилото е опасна заразна болест која може да биде фатална. Затоа, доколку се откријат нејзините симптоми, препорачуваме да не се одложува, туку веднаш да се побара лекарска помош. Клиниката за лична медицина MedEx е отворена во работните денови и исто така обезбедува далечински видео консултации за пациентите.

 • стаорци.
 • напишете опис на заразеното животно;
 • губење на тежина.

Во втората фаза, за време на напад, може да се појави срцев удар. Тоа е најчеста причина за смрт од беснило. Во спротивно, свеста на пациентот привремено се расчистува.

MedEx препорачува да се вакцинирате против беснило ако имате домашни миленици кои живеат со вас. Ова е најефективната мерка за спречување на опасна болест.

Долго време, третманот на беснилото значеше ублажување на состојбата на заразениот пациент: терапијата беше насочена кон намалување на страдањата пред смртта. Беше можно да се спаси само во еден случај - ако некое лице побара помош пред да се појават првите знаци на болеста. Ситуацијата се промени од 2005 година: сега е можно да се помогне на лице заразено со вирусот на беснило, и покрај сериозното влошување на здравјето.

 • Тивко. Животното не е агресивно. Постои зголемена саливација, што го попречува јадењето. Болеста завршува со кома и смрт.

Ако состојбата на лице заразено со беснило е тешка, тој се става во кома. Овој третман, наречен Милвоки протокол, првично се сметаше за експериментален. Но, тој покажа позитивни резултати и сега се користи во медицинската пракса. Пациентот се инјектира во кома со помош на специјални препарати, а потоа му се даваат инјекции со антивирусни агенси. Откако ќе се искорени инфекцијата со вирусот на беснило, лицето се враќа на свест. Методот не е секогаш применлив поради високиот ризик од смрт.

Предизвикувачкиот агенс на беснило е содржан во плунката на заразените животни, понекогаш се наоѓа во солза течност и урина. Дистрибуиран е главно меѓу бездомните и дивите животни кои се собираат во стада. Третманот на болеста е комплициран поради фактот што луѓето често не обрнуваат внимание на контакт со агресивно животно и предоцна одат на лекар.

Како дополнителна мерка, најдоцна еден ден по инфекцијата со беснило, на пациентот може да му се дадат инјекции со имуноглобулин.

Мерките за превенција од беснило се задолжителни за сите возрасни групи од населението, но особено е важно да им се објасни на децата и адолесцентите. Тие често покажуваат интерес за бездомните животни и затоа се изложени на ризик.

Претставуваме мултидисциплинарен медицински центар составен од експерти од светска класа. За да се разгледаат сложените случаи, се собира совет на лекари од една или повеќе специјализации.

По проучувањето на историјата на болеста, лекарот пропишува лабораториски тестови. Тие ви овозможуваат да го одредите присуството на антитела во крвта, како и антигени во биопсиите на кожата и рожницата. Надворешните манифестации на беснило може да се помешаат со симптоми на енцефалитис, тетанус, делириум тременс, па на пациентот може да му се доделат дополнителни студии. Понекогаш дијагнозата се поставува само постхумно, со анализа на мозокот на починатиот.

Трета фаза

 • од мајка на дете за време на бременоста.
 • Атипичен. Се карактеризира со заматени симптоми. Можна е тешка дијареа. И покрај надворешниот благ тек на болеста, животното умира.

Втора фаза

 • тешко и наизменично дишење;

Втората фаза на беснило се карактеризира со зголемена чувствителност на какви било надворешни дразби. Едно лице почнува да се плаши од гласни звуци, силна светлина, здив на ветер. Реакцијата на иритант може да биде многу различна - немири, манифестација на физичка агресија.

Сепак, ефективноста на третманот во голема мера зависи од тоа колку брзо лицето отишло на лекар. Прогнозата секој ден се влошува. Во напредната фаза на беснило, третманот е речиси неефикасен, па затоа е важно што поскоро да се обратите кај лекар.

Надворешните знаци на болеста зависат од тоа колку време поминало од инфекцијата. Во овој поглед, во медицината се разликуваат 3 фази или периоди на беснило.

Првиот знак на беснило е непријатност на местото на каснувањето, а раната веќе може да зарасне до овој момент. Тие се изразени во непријатност, печење, понекогаш супурација и хиперемија. Местото на каснување станува отечено.

Превенцијата на беснило е најсигурниот начин да се намали ризикот од идни инфекции. Човечкото тело е многу тешко да ја толерира оваа болест, а со оглед на долгиот период на инкубација, веројатноста за закрепнување е исклучително мала. Главна мерка за превенција се смета за вакцинација против беснило на сите бездомни животни, но тешко е обичен човек да влијае на нејзиното спроведување.

Прва фаза

Третата фаза на беснило е фаза на парализа. За кратко време, состојбата на пациентот се подобрува: конвулзиите исчезнуваат, дишењето станува рамномерно, однесувањето смирено. Но, ова е измамен подобрување.

 • необјаснив страв;

Вакцината против беснило е потребна не само по каснување на животно заразено со беснило, туку и во други случаи - кога е повредено од предмет што може да содржи честички од заразена плунка. Контактот со болно животно без оштетување на кожата не е опасен и не бара вакцинација.

 • бездомните животни подигнати од улица треба веднаш да му се покажат на ветеринарот;

Кај луѓето, беснилото се карактеризира со долг период на инкубација. Може да биде 1-3 месеци или повеќе. Во овој период, едно лице ќе биде заразено, но надворешно опасната болест нема да се манифестира на кој било начин. Симптомите на беснило обично стануваат забележливи по неколку недели ако каснувањето е локализирано на лицето, рацете или торзото.

 • ежови;

По контакт со сомнително заразено животно, раната треба да се третира. За да го направите ова, треба да се измие со вода со сапуница, и покрај силната болка, рабовите треба да се дезинфицираат со алкохол. Тогаш треба да предизвикате обилно крварење од раната: веројатно е дека оваа мерка ќе помогне да се отстранат честичките од вирусот што влегле во крвотокот. За да го направите ова, треба да се обидете внимателно да ја исечете раната и да ја исцедите крвта од неа.

Ако местото на каснување се наоѓало на лицето, се јавуваат аудитивни и звучни халуцинации. Човекот престанува да се контролира, а болеста постепено напредува, преминувајќи во втората фаза на беснило.

 • при контакт на незаштитена кожа со трупови на животни кои умреле од беснило, нивните биолошки материјали;

Третманот на беснило дава резултати ако вакцинацијата се изврши најдоцна во рок од 2 недели од моментот на инфекција. Се спроведува на амбулантска основа: не треба да одите во болница. Исклучок се жените за време на бременоста. Тие треба редовно да се следат од лекар.

Тешко е да се препознае диво животно заразено со беснило - агресивното однесување може да биде типично за него. Со домашните миленици ситуацијата е полесна. Откако ќе се заразат, тие стануваат таинствени, се кријат и избегнуваат луѓе. Како што напредува беснилото, се појавуваат надворешни знаци на агресија - во однос на личност или предмети за домаќинството. Подоцна, животното паѓа во кома и умира.

 • зборува за околностите на инфекцијата;

По преземените мерки, неопходно е што поскоро да се оди во најблиската болница: забрането е само-лекување за беснило. Ако не постои начин сами да ја лекувате раната, повикајте брза помош.

 • деца - преку бутот.

Во втората фаза, симптомите на беснило од каснување се влошуваат. Пациентот развива хидрофобија - акутна хидрофобија. Толку се плаши од вода што не може ни да ја испие: обидот да ја задоволи жедта предизвикува напади на паника, придружени со респираторни нарушувања и грчеви на мускулите на гркланот. Дури и звукот на проточна вода може да предизвика напад на паника. Неможноста да ја задоволите жедта доведува до дехидрација.

 • поглед насочен кон една точка;

Симптомите на беснило кај животните варираат во зависност од формата на болеста:

Други симптоми карактеристични за втората фаза на вирусна болест:

Периодот на инкубација за беснило кај животните е 10 дена. Ова значи дека домашно милениче може да се зарази без да покажува никакви надворешни знаци. Затоа, не вреди да се фокусираме на неговото однесување.

 • Насилни. Животното се однесува агресивно. Подоцна почнуваат конвулзии, умира.

Оваа информација ќе му помогне на лекарот прелиминарно да ги процени ризиците. Ако каснувањето го извршил домашно милениче, се зема на набљудување во рок од 10 дена. Понекогаш земаат клетки од плунковните жлезди и со нив заразуваат лабораториски глувци: ова ви овозможува точно да го потврдите или побиете присуството на беснило. Ако глодарите почнат да развиваат парализа, дијагнозата се потврдува.

Местото на инјектирање на вакцината се избира во зависност од возрасната група:

Третманот за беснило вклучува и симптоматска терапија. На пациентот му се инјектираат лекови кои го потиснуваат развојот на конвулзивен синдром - хлорпромазин, дифенхидрамин, морфин. Во тешка состојба, тој е сместен во одделение, заштитен од груби звуци, силни светла и сите други фактори кои можат да предизвикаат напад.

Животните кои носат беснило се:

 • минимизирајте го контактот со бездомните и дивите животни, особено оние кои покажуваат агресија;

Вакцинирајте се против беснило во Москва

Постојат следниве начини на инфекција со беснило:

Терапијата се заснова на задолжителна вакцинација. Пациент заразен со вирусот на беснило се вбризгува во крвта со посебен лек - веднаш по контакт со лекар, и повторно на 3, 7, 14 и 28 ден. Светската здравствена организација исто така препорачува вакцинирање 3 месеци по каснувањето за да се минимизираат шансите за развој на болеста.

 • кога е каснато од заразено животно или кога неговата плунка се навлегува на оштетена површина на кожата или мукозната мембрана;

Засега нема официјално регистрирани случаи на пренос на беснило од човек на човек.

До крајот на терапијата со беснило, на пациентот му е забрането да пие алкохол, да посетува бања и сауна и да биде подложен на прекумерен физички напор. Важно е целосно да се одморите, да спиете доволно, да избегнувате прекумерна работа или хроничен стрес.

Поретко, беснилото се пренесува со каснувања од јазовци, ракуни, волци, птици и болви. Не само дивите, туку и домашните животни можат да го носат предизвикувачкиот агенс на болеста: тие се инфицираат додека шетаат на отворени површини, паркови, шумски насади и шуми. Откако ќе се заразат, тие можат да го пренесат вирусот на луѓето.

Во првата фаза на беснило, може да се забележат други симптоми:

 • возрасни - во делтоидниот мускул;

Беснило е заразна болест која се развива како резултат на инфекција со вирусот Беснило. Болеста се карактеризира со брз и тежок тек, како и голема веројатност за смрт. Вирусот влегува во човечкото тело откако ќе биде каснат од заразено животно.

 • со вдишување на воздух кој содржи честички од плунката на заразено лице;

По некое време, температурата на пациентот заразен со беснило се зголемува до 40 степени. Добива тахикардија, а потоа парализа на сите органи и системи. Смртта настанува како резултат на парализа на срцето или респираторните органи.

 • апатија или прекумерна возбуда;
 • мачки;
 • следете го однесувањето на домашно милениче, особено по контакт со други животни;
 • опишете ги симптомите.
 • лилјаците;
 • вакцинирајте миленичиња;
 • по залак, побарајте лекарска помош.
 • не купувајте животни „од рака“, без соодветни документи;

Беснилото е зоонотична вирусна болест контролирана со вакцина. Во фаза на појава на клинички симптоми, неговата смртност е 100%. Пренесувањето на вирусот на беснило на луѓето се случува во речиси 99% од случаите од домашни кучиња. Во исто време, беснилото може да влијае не само на домашните, туку и на дивите животни. Инфекцијата се пренесува на луѓето и животните преку каснувања или гребаници, најчесто преку плунка.

Беснилото е присутно на секој континент, освен на Антарктикот, со 95% од смртните случаи кај луѓето во регионите на Азија и Африка. Беснилото е занемарена тропска болест (NTD) која претежно ги погодува сиромашните и ранливите популации кои живеат во оддалечените рурални области. Приближно 80% од случаите на луѓе се јавуваат во руралните области. Иако вакцините и имуноглобулините можат ефикасно да се користат за да се спречи беснило кај луѓето, тие не се секогаш достапни и не секогаш достапни за оние на кои им е потребна. Во светот, смртните случаи од беснило ретко се пријавуваат официјално; жртви на болеста често се деца на возраст од 5 до 14 години. Имајќи предвид дека просечната цена на курсот за профилакса после изложеност на беснило (PEP) е 40 УСД во Африка и 49 УСД во Азија,

Повеќе од 29 милиони луѓе ширум светот се вакцинираат против беснило секоја година по каснување од животни. Се проценува дека ова спречува стотици илјади смртни случаи од беснило секоја година. Глобалното економско оптоварување од беснило што го пренесуваат кучињата се проценува на 8,6 милијарди американски долари годишно.

Превенција

Елиминација на беснило кај кучињата

Беснилото е болест која може да се спречи со вакцина. Најисплатлива стратегија за спречување на беснило кај луѓето е да се вакцинираат кучињата. Вакцинацијата на кучињата ја намалува смртноста од беснило што го пренесуваат кучињата и ја намалува потребата од ПЕП во грижата за пациентите со каснување од кучиња.

Свеста за беснило и превенција од каснување од куче

Важен чекор по спроведувањето на програмата за вакцинација против беснило е да се едуцира јавноста за однесувањето на кучињата и превенцијата од каснување кај децата и возрасните, бидејќи тоа помага да се намали и инциденцата на беснило кај луѓето и финансискиот товар поврзан со лекувањето на каснување од кучиња. Со цел да се подигне јавната свест за методите за превенција и контрола на беснилото, неопходно е да се изврши објаснување и да се дистрибуираат информации за одговорностите на сопствениците на домашни миленици, начините за спречување на каснување од кучиња и пружање прва помош по каснување. Формирањето активна позиција меѓу граѓаните и чувството на одговорност за спроведување на ваквите програми овозможува пошироко и поефективно ширење на релевантните информации.

Човечка имунизација

Истата вакцина се користи за имунизација на луѓето по изложување на беснило (види PEP) и пред (поретко употребувана) изложеност. Имунизацијата пред изложеност се препорачува за лица со висок ризик на работното место, особено лабораториски техничари кои ракуваат со жив вирус на беснило и сродни вируси (лисавируси); како и лица кои во текот на нивните професионални или приватни активности можат да дојдат во директен контакт со лилјаци, предатори или други потенцијално заразени цицачи (ветеринари, чувари).

Имунизацијата пред изложување може да биде индицирана и за еко-туристи и поединци кои се преселуваат во оддалечени области со висок ризик од изложеност на беснило и ограничена достапност на биолошки средства за беснило. Конечно, треба да се разгледа можноста за имунизација на децата кои трајно или привремено престојуваат во оддалечените области. Кога си играат со животни, децата се изложени на зголемен ризик од сериозни каснувања и понекогаш не ги пријавуваат каснувањата на возрасните.

Симптоми

Периодот на инкубација за беснило е обично 2-3 месеци, но може да варира од 1 недела до 1 година во зависност од факторите како што се местото на навлегување на вирусот на беснило и вирусното оптоварување. Почетните симптоми на беснило вклучуваат треска и болка, како и необично или необјаснето пецкање, боцкање или чувство на печење (парестезија) на местото на раната. Како што вирусот влегува во централниот нервен систем, се развива прогресивно смртоносно воспаление на мозокот и 'рбетниот мозок.

Постојат две форми на болеста:

 • Насилното беснило се манифестира во форма на хиперактивност, вознемирено однесување, хидрофобија (страв од вода) и понекогаш аерофобија (страв од провев или свеж воздух). Смртта настанува во рок од неколку дена како резултат на кардиопулмонален застој.
 • Паралитичното беснило сочинува околу 20% од сите случаи на луѓе. Оваа форма на беснило е помалку тешка и обично подолга од насилната форма. Се карактеризира со постепен развој на мускулна парализа почнувајќи од местото на каснување или гребење. Полека се развива кома и на крајот доаѓа смрт. Паралитичното беснило често се поставува погрешно, што придонесува за недоволно пријавување на болеста.

Дијагностика

Моментално достапните дијагностички алатки не се погодни за откривање на инфекција со беснило пред почетокот на клиничките симптоми на болеста, а дијагнозата може да биде тешка се додека не се појават специфични знаци на беснило, како што се хидрофобија или аерофобија. Интравитална и постмортална потврда на беснило кај луѓето може да се изврши со користење на различни дијагностички методи насочени кон откривање на целиот вирус, вирусни антигени или нуклеински киселини во заразените ткива (мозок, кожа или плунка) [2].

Преносливост

Инфекцијата кај луѓето обично е резултат на длабок залак или гребнатинка нанесена од заразено животно, а до 99% од преносот на луѓе се јавува од бесни кучиња.

Во Америка, повеќето смртни случаи на луѓе од беснило сега се предизвикани од лилјаци, бидејќи преносот од кучињата во регионот во голема мера е прекинат. Покрај тоа, беснилото на лилјаците е зголемена закана за здравјето на луѓето во Австралија и Западна Европа. Човечките смртни случаи од контакт со лисици, ракуни, сканки, шакали, мангусти и други диви грабливи животни кои носат беснило се многу ретки, а нема докази за поддршка на преносот на беснило преку каснување од глодари.

Пренос на инфекција може да се случи и во случај на директен контакт на плунката на заразено животно со мукозните мембрани или свежи рани на кожата на една личност. Исклучително ретки случаи на инфекција со беснило се опишани и со вдишување на аеросоли кои го содржат вирусот или со трансплантација на заразени органи. Преносот од човек на човек со каснување или плунка е теоретски возможен, но никогаш не е потврден. Истото важи и за човечка инфекција преку консумирање на сурово месо или млеко од заразени животни.

Пост-изложена профилакса (PEP)

Пост-изложената профилакса (ПЕП) е да се обезбеди прва помош на жртвата на каснување по изложување на вирусот на беснило. Тоа помага да се спречи вирусот да навлезе во централниот нервен систем, што неизбежно води до смрт. ПЕП е како што следува:

 • обилно наводнување и локален третман на каснување или рана од гребење што е можно поскоро по веројатниот контакт;
 • курс на имунизација со моќна и ефикасна вакцина против беснило која ги исполнува стандардите на СЗО; и
 • ако е индицирано, воведување на имуноглобулин против беснило (АИХ).

Навремената медицинска помош по изложување на вирусот на беснило е ефикасен начин за спречување на симптомите и смртта.

Обилно миење на раната

Овој тип на прва помош вклучува веднаш и темелно наводнување и миење на раната со вода и сапун, детергент, повидон-јод или други супстанции кои го отстрануваат и убиваат вирусот на беснило најмалку 15 минути.

Ризик од изложеност и индикации за АЕД

Во зависност од степенот на контакт со животно за кое постои сомневање дека е заразено со беснило, може да се препорача да се спроведе целосен комплекс на PEP според следната шема:

Категории на контакт со осомничено бесно животно Мерки за профилакса по експозиција (ПЕП)
Категорија I - допирање или хранење животни, лижење животни на недопрена кожа (без изложеност) Миење на изложената кожа, не е потребно PEP
Категорија II - притисок врз изложената кожа, мали гребнатини или гребнатини без крварење (изложеност) Миење на раната и итна вакцинација
Категорија III - единечни или повеќекратни трансдермални каснувања или гребнатини, лижење на скршена кожа; контаминација на мукозните мембрани со плунка од лижење, изложеност од директен контакт со лилјаци (интензивна изложеност). Лаважа на рани, итна вакцинација и администрација на имуноглобулин против беснило

ПЕП е потребен за сите изложености од II и III оценети дека претставуваат ризик од беснило. Ризикот се зголемува во следниве случаи:

 • познато е дека цицачот кој каснал човек е од вид кој носи или пренесува беснило;
 • контактот се случил во географска област каде беснилото сè уште е присутно;
 • животното изгледа болно или покажува абнормално однесување;
 • раната или мукозната мембрана е контаминирана со плунката на животното;
 • каснувањето не беше испровоцирано;
 • животното не е вакцинирано.

Ако статусот на вакцинација на животното не е убедлив, тој не може да се смета како одлучувачки фактор при одлучувањето дали да се иницира ПЕП. Ваквите ситуации се можни со незадоволителна организација или контрола врз спроведувањето на програмите за вакцинација на кучиња поради недостаток на ресурси или низок приоритет на таквите програми.

СЗО продолжува активно да се залага за превенција од беснило кај луѓето преку елиминација на беснило кај кучињата, имплементација на стратегии за спречување на каснување од кучиња и широко распространето воведување на интрадермален PEP, кој го намалува обемот и на тој начин ги намалува трошоците за клеточна култура со 60-80%. вакцини.

Сеопфатно управување со каснувања

За каснувањето треба да се извести ветеринарната служба доколку е можно, а животното кое гризе треба да биде идентификувано, изолирано и или ставено во карантин за набљудување (во случај на здрави кучиња и мачки) или испратено на итно лабораториско испитување (во случај на мртво или еутанизирано животни со клинички знаци).знаци на беснило). АЕД треба да се продолжи во текот на 10-дневниот период на следење или додека не се достапни лабораториски резултати. Профилактичкото лекување може да се прекине по добивањето потврда дека животното не е заразено со беснило. Целосниот курс на PEP мора да се заврши доколку животното за кое постои сомневање дека има беснило не може да се фати и тестира.

активности на СЗО

Беснилото е вклучено во новиот патоказ на СЗО за 2021-2030 година. Борбата против беснилото, со оглед на зоонозата на оваа болест, треба да се спроведува во рамките на тесна меѓуагенциска соработка на национално, регионално и глобално ниво.

 • Како дел од интегрираниот пристап кон здравјето, СЗО, ФАО (Организација за храна и земјоделство) и ОИЕ (Светска организација за здравје на животните) ја ставија контролата на беснилото како приоритет.
 • Иницијативата „Оедини се против беснило“ предводена од СЗО обезбедува платформа со повеќе засегнати страни за мобилизирање и распределба на ресурси за контрола на беснилото и координирање на глобалните напори за елиминирање на беснилото кај луѓето за да се постигне нула човечка смрт од болести што ги пренесуваат кучињата до 2030 година.
 • СЗО работи со голем број партнери за да обезбеди насоки и поддршка на земјите во развојот и спроведувањето на националните планови за елиминација на беснилото.
 • СЗО редовно ги разгледува и дисеминира техничките упатства за прашањата за контрола на беснилото [3], како што се епидемиологија, надзор, дијагностика, вакцини, безбедна и исплатлива имунизација [4], стратегии за контрола и превенција на беснило кај луѓето и животните, практична имплементација на програми [5] и палијативна нега за лица со беснило.
 • Во текот на елиминацијата на беснилото, земјите може да побараат од СЗО да потврди дека се постигнати нула смртни случаи од беснило што се пренесува преку кучиња [3], да поднесат барање за одобрување на програма за контрола на беснило кај кучиња до ОИЕ или да се самопрогласат за елиминација на кучешки беснило [6].
 • Во 2019 година, Мексико стана првата земја во која СЗО потврди елиминација на смртни случаи од беснило што се пренесува преку кучиња.
 • Помагајќи да се зајакне глобалното движење кон универзално здравствено покривање, приоритетите на СЗО вклучуваат национална листа на биолошки лекови за беснило и промовирање пристап до АЕД за сиромашните и руралните популации.
 • Во 2019 година, Алијансата ГАВИ вклучи вакцини против беснило во својата Стратегија за инвестирање во снабдувањето со вакцини 2021-2025 година, која ќе поддржи поголемо прифаќање на ПЕП за сомнително беснило во земјите што ги исполнуваат критериумите на ГАВИ; СЗО ќе продолжи да дава совети на Алијансата за стратегии и методи за имплементација на вакцина против беснило во земјите баратели.
 • За да се оцени ефикасноста на програмите за контрола на беснилото и да се подигне јавната свест и да се зголеми достапноста, таквите програми треба да се следат и да се врши надзор.

Главниот документ кој ќе ги води напорите за борба против НТД во следната деценија е Патоказот за борба против НТД за периодот до 2030 година, кој ги посочува фазните цели за регионите за елиминирање на беснилото [7].

Следниве принципи играат клучна улога во поддршката на програмите за контрола на беснилото и нивното проширување во блиските области: започнете мали, имплементирајте локални програми за беснило преку сеопфатни мерки за поттикнување, демонстрирајте успех и исплатливост на програмата и вклучи владини агенции и засегнатото население.

Елиминацијата на беснилото бара доволно долгорочно вложување. Покажувањето напредок на теренот и објавувањето на проблемот со беснилото се ефективни и докажани методи за подигање на свеста и мобилизирање на политичка волја во оваа област. 


 [1]   Нула до 30: глобален стратешки план за ставање крај на човечката смрт од беснило со посредство на кучиња до 2030
 година [2] СЗО, Лабораториски техники за беснило. Петто издание. Том 1 и том 2
 [3]    Стручни консултации на СЗО за беснило: Трет извештај. TRS бр. 1012
 [4] Вакцини против беснило: позиционен документ на СЗО – април 2018 година
 [5] Научни и оперативни ажурирања за беснило
 [6] ОИЕ портал за беснило
 [7] Завршување на занемарувањето за постигнување на целите за одржлив развој: патоказ за запоставените тропски болести 2021-2030


0 replies on “Беснило кај луѓето”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *