Здрав начин на живот

Што е здравје и здрав начин на живот?

Доколку во еден од преодните периоди забележите дека детето станало поуморно, ако е можно, намалете го образовниот и дополнителното оптоварување.

Добрите пријателства помеѓу сите членови на семејството се основа на менталното здравје на ученикот.

Зборувајќи за здрав начин на живот на ученик, мора јасно да разбереме кои карактеристики на неговиот живот можат да претставуваат опасност за нарушување на хармоничен модел на однесување. Ајде да се обидеме да ги формулираме главните точки.

Критериуми за здрав начин на живот на студентот

Во оваа група спаѓаат сите основни хигиенски мерки: одржување на чистотата на усната шуплина и телото, хигиена на гениталните органи, чистота на креветот и долната облека, употреба само на средства за лична хигиена итн.

Прилагодете го вашиот животен стил во зависност од критичните периоди од животот и појавата на акутни болести

Здравјето е состојба на целосна физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или физички фактори.

Правилна исхрана

 • Зголемување на обемот на работа во училиштето.
 • Психолошка ранливост на детето во критичните преодни периоди, вклучително и адолесценцијата.

Бидете доследни и постојани 

Здравиот начин на живот е начин на живот на поединецот со цел спречување на болести и унапредување на здравјето. Здравиот начин на живот е концепт на човечкиот живот насочен кон подобрување и одржување на здравјето преку соодветна исхрана, физичка подготвеност, морал и отфрлање на лошите навики.

Здравјето е состојба на целосна физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или физички фактори.      

 • Влијанието на врсниците врз однесувањето, преференциите и аспирациите.

Ова се однесува на речиси секој аспект од здравиот начин на живот: исхраната, времетраењето на спиењето, дозволеното оптоварување на студирањето, природата на физичката активност се изградени врз основа на потребите и можностите на одредена возраст.

 • Пубертетот и поврзаните однесувања.

Поволна психолошка средина во семејството

Здравиот начин на живот се формира од многу компоненти, а секоја компонента е важна на свој начин. Игнорирањето дури и на еден од нив може да ги негира сите други напори.

 • Формирање на личноста на детето и формирање на сопствени ставови за правилен начин на живот.

Здравјето на луѓето е под влијание на цела група на различни фактори - ова е наследноста, и состојбата на животната средина и нивото на развој на медицината. Сепак, најзначајниот фактор е начинот на живот до кој се придржува човекот. За среќа, токму оваа област имаме моќ да си ја регулираме. Игнорирањето на прашањето за здрав начин на живот, по правило, доведува до најкатастрофални резултати, кога дури и најмоќното снабдување на здравјето на детето е исцрпено и лицето станува заложник на разни заболувања.

Младоста отсекогаш се сметала за олицетворение на здравјето. Обично е полн со витална енергија, бодрост, способна брзо да ја врати физичката и менталната сила. Адолесценцијата е навистина време на големи можности за формирање на здрав начин на живот. Но, ова е и време на голем ризик по здравјето.

Оптимално вежбање 

Пушењето, алкохолот, каква било форма на зависност од дрога се некомпатибилни со здравиот начин на живот и му се закануваат на ученикот со застој во растот и развојот, формирање на разни болести, па дури и смрт.

 • Часови во установи за дополнително образование.
 • Намалена родителска контрола.

Запомнете за различните почетни залихи на здравје, физичка издржливост и индивидуални карактеристики на психата на ученикот

Животниот стил ќе биде здрав само кога е редовен. Повременото вежбање, студениот туш во понеделник и наизменичното парење и јадењето многу хамбургери можат само да наштетат.

стврднување 

Во врска со падот на здравствените индикатори, модерната личност треба да одржува здрав начин на живот, свесност за лична активност во подобрување на здравјето.

Не претерувајте: обидете се да не вршите притисок врз детето

Ова вклучува работен режим кој подразбира рационално оптоварување на студијата, како и доволна количина квалитетен одмор, вклучително и спиење.

Здрав начин на живот за ученик: совет до родителите Размислете за возраста на детето

Ништо страшно нема да се случи ако, на пример, на роденден или на забава, детето јаде храна што не е сосема здрава.

Бидете разумни во ограничувањето на штетните фактори 

Не е тајна дека има деца со различни потреби за движење, комуникација, одмор - не заборавајте да ја изградите дневната рутина на вашиот ученик, земајќи ги предвид овие карактеристики.

Усогласеност со хигиенските стандарди

Секое дете, дури и најнеспортичното, треба да оди на физичко образование или спорт. Со оглед на тоа што часовите по физичко образование не се во можност да обезбедат доволна физичка активност, во слободното време на ученикот се препорачува да го посети делот за спорт и да одвои време за игри на отворено на свеж воздух.

Дејствувајте повеќе со убедување и со сопствен пример. При изборот на метод на стврднување, консултирајте се со вашето дете. Не го терајте да јаде, на пример, „толку здрав“ карфиол ако не му се допаѓа - можеби претпочита различен вид зелка или цвекло со моркови. Не го присилувајте да оди во делот за борење без да успее - нека го избере спортот што најмногу му се допаѓа.

Исхраната на ученикот мора да биде целосна и избалансирана. Енергијата и хранливите материи треба да бидат доволни за раст и секојдневна активност, додека вишокот и недостатокот на калории и хранлива вредност се подеднакво штетни.

Стврднувањето е одлично средство за зголемување на отпорноста на телото: лицето станува помалку склоно кон настинки, помала е веројатноста да добие вирусни инфекции дури и за време на епидемии.

Рационална дневна рутина

 

Здравиот начин на живот е начин на живот за една личност

Министерство за здравство на регионот Астрахан 

ГБУЗ АД „Центар за медицинска превенција“

Потсетување за населението

ЗДРАВИОТ ЖИВОТ НА ЖИВОТ Е ЧОВЕЧКИ СТИЛ

             Здрав начин на живот (ХЛС) е начин на живот на една личност насочена кон спречување на болести и унапредување на здравјето. Колку и да е совршен медицината, тој не може да ги спаси сите од сите болести. Човекот е креатор на сопственото здравје, за кое мора да се бори.

Светската здравствена организација (СЗО) го дефинира здравјето како состојба на физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или слабост. Познато е дека нашето здравје е 10% определено од нашите гени, 20% од средината во која живееме, уште 10% од нивото на медицинска нега, а останатите 60% од здравиот начин на живот.

Здравиот начин на живот ги вклучува следните главни елементи: рационален режим на работа и одмор, рационална исхрана, оптимален моторен режим, стврднување, лична хигиена, искоренување на лошите навики на стрес.

 • Рационалниот режим на работа и одмор е неопходен елемент на здрав начин на живот. Дневниот режим мора да се изгради земајќи ја предвид возраста, природата на трудовата активност и здравствената состојба. Рационалната алтернација на физичкиот труд и менталната работа е клучот за добро здравје, високи перформанси. Исто така важна е и алтернацијата на работната активност и одморот. Спиењето е суштинска компонента на одмор во текот на денот. Многу е важно за здравјето и перформансите е развојот на правилен ритам на спиење. Исто така, треба да бидете во можност целосно да се опуштите во сон. Сонот на возрасен човек треба да трае најмалку 7-8 часа. Што може да обезбеди добар сон?
 1. Добро изматете ги перниците пред спиење. Најдобро е да користите мала правоаголна перница или да се тркалате под вратот.
 2. Отстранете ги сите цвеќиња и извори на силни мириси од собата.
 3. Не јадете навечер и воздржувајте се од пиење алкохол пред спиење.
 4. За да спиете доволно, дефинитивно мора да си легнете пред полноќ (недостатокот на сон доведува до прекумерна работа на нервниот систем, исцрпеност и слабеење на телото).
 5. Вашиот кревет треба да има цврста и рамна површина.
 6. Не се препорачува да спиете пред телевизор или во просторија со работен компјутер.
 7. Подобро е да спиете, превртувајќи се од една на друга страна, така што внатрешните органи на десната и левата страна се одмораат.
 8. Воздухот во просторијата мора да биде чист, за ова е добро да се навикнете да спиете со отворен прозорец или прозорец (на температура од 17-18 0 C).
 • Рационалната исхрана е исклучително важна за здравјето. Исхраната треба да биде целосна, т.е. содржат доволно количество јаглехидрати (50-75%) поради житарици, зеленчук, тестенини; доволна количина на протеини (10-15%) од растително и животинско потекло; масти (15-30%) како и растително и животинско потекло. Исхраната треба да биде енергетски избалансирана, т.е. треба да се внесе во организмот истото количество хранливи материи и енергија колку што е потрошено. Оброците треба да бидат редовни, најмалку 4-5 пати на ден. Појадокот е задолжителен! Паузата помеѓу вечерата и појадокот не треба да надминува 10 часа. Правилната исхрана е клучот за вашето здравје и активна долговечност.
 • Физичката активност е најважниот услов за здрав начин на живот и одржување на нормална тежина. Во современиот свет, луѓето имаат тенденција да се движат малку. Лицата со доволно ниво на физичка подготвеност имаат помала веројатност да заболат од хронични заболувања. Напротив, луѓето кои водат седентарен начин на живот се склони кон дебелеење и добивање на многу хронични болести. Корисно е да одите по скалите без да користите лифт. Според лекарите, секој чекор на човекот му дава 4 секунди живот, 70 чекори согоруваат 28 калории.
 • Стврднувањето е дел од здравиот начин на живот. Стврднувањето е зголемување на отпорноста на телото на негативни фактори на животната средина. Стврднувањето треба да биде постојано и доследно, тие треба да се практикуваат секојдневно.

Од сите видови на стврднување , стврднувањето со воздушна бања е наједноставно. Тие земаат воздушни бањи голи до половината, комбинирајќи ги со гимнастика, трчање или други физички вежби.

Најсилниот ефект на стврднување го обезбедуваат процедурите за вода - бришење, капење, тушеви, бањи, триење со снег и зимско пливање. Стврднувањето со вода започнува со триење и миење на дел или на целото тело, потоа се продолжува со полевање прво со топла вода (32-34 0 C), потоа со вода на собна температура, постепено намалувајќи ја на 15-10 0 C. Времетраењето на постапката е 2 минути.

Методите на стврднување вклучуваат и одење бос, прво во станот на подот, потоа во мај-септември на земја, комбинирајќи го со ладни бањи за нозе (температура на водата 18-10 0 C).

 • Личната хигиена е хигиена на режимот на личен живот и живот, работа и слободно време на една личност, елемент на здрав начин на живот. Вклучува рационален дневен режим, нега на телото, хигиена на облека и обувки.Почитувањето на правилата за лична хигиена помага да се одржи здравјето и способноста за работа, а со тоа и активен долг живот.
 • Одбивање на лоши навики (пушење, алкохол, дрога).

При пушење, настинките и кашлицата често доведуваат до компликации Пушачот не ги вдишува сите штетни материи во чадот од тутунот - околу половина оди кај оние кои се до него. Во семејствата на пушачи, децата многу почесто страдаат од респираторни заболувања отколку во семејства каде никој не пуши. Постојаното и продолжено пушење доведува до предвремено стареење.

Ограничете го внесот на алкохол. Алкохолизмот има деструктивен ефект врз сите човечки системи и органи. Промената во психата што се јавува при епизодното внесување алкохол (возбуда, депресија и сл.) ја одредува зачестеноста на самоубиства извршени додека се пијани.

 • Превенција на стрес, позитивен емотивен став - научете да се опуштите замислувајќи некој пријатен пејзаж. Доволни се 30 минути дневно за да се зголеми отпорноста на организмот на разни инфекции. Ако научите да се опуштите, можете да го активирате имунолошкиот систем.

САКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ЗДРАВИ - НАУЧЕТЕ ДА ВОДИТЕ ЗДРАВ ЖИВОТ!

ЗАШТИТЕТЕ СЕ СЕБЕ, ВАШИОТ ЖИВОТ, ЗДРАВЈЕ, ЗДРАВЈЕ НА ВАШИТЕ ИДНИ ДЕЦА!

Материјалот го подготви Одделот за подготовка и репликација

медицински информативни материјали „CMP“ - 2020 година

 • една ориентална поговорка вели: појадувај сам, дели ручек со пријател, вечера му подари на непријателот;
 • времето на постапката треба постепено да се зголемува;

Десјатник Елена Мирославовна

Размислете дека лошата навика не е само зависност, туку и отров што ве обзема. Како прво, ова е пушење: не се труеш само себе си, туку и луѓето, децата што живеат до тебе или обичните луѓе што ги среќаваш на улица. Според статистичките податоци, пушењето убива околу 5 милиони луѓе секоја година! Ова се луди бројки. Пушењето, алкохолот и дрогата континуирано го водат човекот до смрт, создавајќи илузија на среќа. Ова е многу голем проблем во нашево време, затоа е многу важно да се повлечеме од овој вирус на 21 век и да дадеме добар пример за помладата генерација!

 • просечен возрасен човек треба да спие околу 7 часа на ден;

5) Откажете се од лошите навики.

4) Ослободете се од вишокот килограми.

Неопходно е да се почитуваат правилата за лична хигиена, бидејќи тие се меѓусебно поврзани со здравјето. Следењето на основните правила на хигиена ќе ве спаси од голем број различни болести и коси погледи на општеството.

Здравјето е првата и најважна човекова потреба, која ја одредува неговата способност за работа и обезбедува хармоничен развој на поединецот. Тоа е најважниот предуслов за познавање на околниот свет, за самопотврдување и човечка среќа. Според СЗО, здравјето на луѓето е 50-55% определено од условите и начинот на живот, 25% од условите на околината, 15-20% од генетските фактори и само 10-15% од активностите на здравствениот систем. Заштитата на сопственото здравје е непосредна одговорност на секој, тој нема право да го префрла на други. Според Светската здравствена организација, „Здравјето е состојба на физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или слабост.

6) Лична хигиена!

Во нашиот модерен свет на висока конкуренција, едноставно е неопходно да се води здрав начин на живот. Следејќи ги овие едноставни принципи, ќе бидете здрави во секоја смисла на зборот.

10) Знајте како да управувате со вашите емоции и да се справите со стресот.

 • бројот на оброци во текот на денот не треба да надминува 3-4 пати, во интервали од околу 4 часа;
 • топла, релаксирачка бања никогаш не боли пред спиење;
 • користете контрастни процедури;
 • најповолно време за спиење е пред полноќ;

9) Темперамент ако сакате да бидете здрави!

1) Секогаш спијте добро.

Ако одлучите да водите здрав начин на живот, тогаш мора да ја следите диетата. Балансирана исхрана:

Вишокот килограми и здравиот начин на живот се некомпатибилни работи. Вишокот килограми ќе ве доведе до сериозни болести на срцето, белите дробови, гастроинтестиналниот тракт и ќе го расипе 'рбетот. Вишокот тежина добива не само под кожата, туку и на внатрешните органи. Не се занимавајте со аматерски активности и не седете на различни диети една недела, многу поефикасно и побезбедно за вашето здравје ќе биде да отидете кај нутриционист кој ќе ја направи вистинската диета за вас.

Терапевт, глава

Обидете се мирно да се поврзете со проблемите и неуспесите што се појавија. Негативните емоции не само што ја влошуваат самодовербата, туку доведуваат и до болести и постојан стрес. За да се справите со стресот, ќе ви помогне да го правите она што го сакате, спортот или новите хоби.

Секогаш е многу тешко да се откажете од лошите навики, но за жал здравиот живот и лошите навики едноставно не се компатибилни.

 • јадете секој ден во исто време и не заборавајте за последниот оброк 2 часа пред спиење;
 • земете околу 30 минути за јадење;

Запомнете ја фразата - „Ти си тоа што го јадеш“. Бидете заинтересирани за принципите на правилна исхрана, консултирајте се со експерти. Обрнете внимание на пирамидата за храна развиена од нутриционистите. Нејзината шема е многу едноставна - користете сè што е во основата што е можно почесто, и она што се спојува кон врвот - поретко или внимателно. Со храна добиваме сила, енергија, витамини за одржување на животот. Но, нејзиниот вишок е исто така полн со лоши последици.

 • потребно е постојано да се стврднува;
 • не можете да јадете пред спиење, тоа има многу лошо влијание врз варењето, што подоцна ќе доведе до прекумерна тежина и голем број на болести;

Здравиот и навремен сон е одлично расположение и наплаќање за цел ден, а со ова започнува здравиот начин на живот. Подолу ќе наведам неколку точки за добар сон:

Неопходно е да го земете животот во свои раце, а не да подлегнувате на околностите и да одите со тек. Неопходно е да се разбере дека настаните што се случуваат во соништата се резултат на нашите мисли и постапки. Не треба да се вознемирувате поради лошото време, лошата финансиска состојба, предавството на пријател или отказот од работа - погледнете ги работите од другата страна, извлечете заклучоци и напредувајте кон нови победи.

Здравиот начин на живот е начин на живот кој одговара на генетски определените типолошки карактеристики на одредена личност, специфичните услови за живеење и е насочен кон формирање, зачувување и зајакнување на здравјето и целосно извршување од страна на лицето на неговите социо-биолошки функции. . Со други зборови: Здрав начин на живот е однесување кое му помага на човекот да го одржи и подобри здравјето, да живее долг, активен и исполнет живот.

Движењето е живот и здравје. Треба да најдете спорт кој ќе ви се допадне за да уживате во него. Започнете малку, како џогирање наутро, шведско пешачење, наместо метежот и вревата на јавниот превоз, пешачете неколку станици пеш.

 

 • местото каде што спиете не треба да биде премногу тешко, но не премногу меко;

Со постојано стврднување на телото ќе го подобрите вашето здравје и ќе се подмладите.
Следниве се основните правила за стврднување:

 • ако страдате од несоница, тогаш испијте инфузија од нане или маточина.
 • секогаш проветрувајте ја вашата куќа пред спиење;

Здравиот начин на живот е невозможен без утрински тренинг или вежбање, што ќе го подготви нашето тело за работна состојба, ќе ја ублажи поспаноста и летаргијата и ќе го развесели. Вежбите за утрински вежби треба да бидат избрани со акцент на флексибилноста, мобилноста и правилното дишење. Правете ги вашите вежби непречено без да брзате никаде.

2) Полнење!

оддел за превенција

 • калориската содржина на храната од утро до вечер треба да се намали.

7) Создадете дневна рутина.

Дневната рутина е план за акција, неопходно планирање на животот за да се оптимизира сопственото време. Одржувањето на дневната рутина е многу полесно отколку што мислите, потребно е само малку време да се развие навика.

8) Спортот е гаранција за убавина и здравје.

Сакајте се себеси на овој свет и водете здрав начин на живот!!!

 • за да избегнете кошмари и непријатни соништа не гледајте хорор филмови и драми пред спиење;

3) Режим на напојување!

Стврднувањето е важна карактеристика на здравиот начин на живот, тоа е спречување на настинки и развој на отпорноста на телото на негативни услови на животната средина. Познато е дека стврднатиот човек има 8 пати помала веројатност да настине од нестврднат. Можете да стврднете со снег, сонце, воздух или вода, главната работа е да го правите тоа мудро и умерено.

Секој ден човек треба да спие околу 8 часа, а подобро е да спие пред полноќ - ова е најповолното време за спиење. Добро проветрувајте ја просторијата пред спиење. Важна карактеристика е удобноста и удобноста на креветот. Не можете да јадете навечер, запомнете дека последниот оброк треба да биде најдоцна 3 часа пред спиење.

3. Добар сон.

Секоја човечка активност зависи од супстанциите и елементите во трагови кои влегуваат во телото со храната. Затоа, треба да се откажете од брзата храна и друга нездрава храна, префрлајќи го вашето внимание на овошје, зеленчук, житарки. Организирајте правилна исхрана.

Учејќи нешто ново, го тренираме мозокот, што значи дека развиваме ментални способности кои можат да се применат во различни животни ситуации.

10. Духовна благосостојба.

9. Интелектуален развој.

Задолжително вежбајте наутро! Ќе даде енергија и добро расположение за цел ден. Изберете го вистинскиот спорт за вас. Физичката активност е незаменлива за здрав начин на живот. Спортот ќе го направи вашето тело витко и убаво, како и ќе го зајакне имунолошкиот систем.

Како што велат, чистотата е клучот за здравјето, затоа секојдневно уредувајте го телото и облеката. Непочитувањето на личната хигиена може да биде причина за развој на многу опасни болести.

Оптимистичкото расположение често е главната компонента на успешната активност и какви било потфати. Важно е да можете правилно да ги одредите вашите животни цели и правилно да поставите приоритети.

Следејќи ги принципите на здрав начин на живот, ќе го зајакнете вашето тело и ќе ја подобрите вашата благосостојба. Здравите луѓе се убави луѓе. Докажано е дека придржувањето кон здрав начин на живот може значително да го забави човечкото стареење. Факт е дека здравата храна која содржи антиоксиданси (ова се витамини од групите Е, Б, цинк и аскорбинска киселина) ги збогатува клетките со кислород, што значи дека ја продолжуваат нивната младост. Спортските активности го намалуваат нивото на холестерол, што го забавува процесот на атеросклероза на крвните садови. Откажувањето од пушењето и алкохолот ќе спречи рана појава на брчки и воопшто стареење на кожата. Стареењето го спречува стабилниот нервен систем, кој се произведува само со правилна исхрана и здрав начин на живот.

Алкохол, дрога, пушење - сето тоа предизвикува непоправлива штета на телото. Овие лоши навики повлекуваат болести, го спречуваат човекот да се развива и во трудот и во креативната активност, како резултат на што го прават социјално загрозен и несреќен.

2. Физичко образование.

Здрав начин на живот - основни принципи (HLS)

Обидете се мирно да се поврзете со проблемите и неуспесите што се појавија. Запомнете дека негативните емоции доведуваат до болест. За да се справите со стресот, ќе ви помогне да го правите она што го сакате, спортот или новите хоби. Обидете се да ги контролирате своите емоции и да се однесувате кон сè со љубезност и позитивност.

Здравјето е нашето богатство, кое може да се зачува само со правилен начин на живот. Од физичката и духовната состојба на човекот зависи колку ќе биде интересен и живописен неговиот живот. Денес е модерно да се води здрав начин на живот, бидејќи на општеството му се потребни успешни и здрави луѓе. Постојат неколку аспекти на здрав начин на живот што треба да ги следат луѓето кои сакаат да бидат успешни.

6. Отпорност на стрес.

1. Здрава исхрана.

Здравиот начин на живот е патот до убавината, младоста и успехот во секоја активност. Изберете го вистинскиот начин на живот, бидете здрави и привлечни

7. Стврднување на телото.

5. Одбивање на лоши навики.

4. Дневна рутина.

8. Лична хигиена.

Управувајте со вашето време мудро. Добро организирана дневна рутина е правилна алтернација на работа и одмор. Со составување режим, ќе имате време да направите повеќе за еден ден, избегнувајќи прекумерна работа.

Создавањето сопствен систем на здрав начин на живот е исклучително долг процес и може да трае цел живот.

 • ефикасност на професионалната активност;
 • исхрана со малку животински масти;
 • обезбедува добри семејни односи, здравје и среќа на децата;
 • намалување на нивото на стрес итн.
 • намалување на количината на потрошена сол;

Здравиот начин на живот (ХЛС) е термин кој се повеќе се користи. Наједноставната дефиниција за здрав начин на живот е сè во начинот на живот што има корисен ефект врз здравјето. Следствено, концептот на здрав начин на живот ги вклучува сите позитивни аспекти на активностите на луѓето: задоволство од работата, активна животна положба, социјален оптимизам, висока физичка активност, благосостојба, отсуство на лоши навики, висока медицинска активност итн.

Формирањето став кон здрав начин на живот е најважната задача на државата, бидејќи начинот на живот е одлучувачки фактор за здравјето.

Откако ќе ги измерите вашите можности, карактеристиките на вашиот живот, резервите на слободно време, здравствената состојба, поставувањето на целта и целите на преминот кон здрав начин на живот, треба да изберете од списокот на наведени опции за програмата според која лицето оди на работа. Важно е само при неговото спроведување да биде самоуверен, упорен и доследен, систематски да ја анализира својата состојба и да прави соодветни прилагодувања на неговиот животен стил. Несомнено, сето тоа ќе ги даде своите резултати и во однос на ефикасноста и продуктивноста на човечкиот живот, и во однос на нивото и динамиката на неговото здравје.

 • нивото на асимилација на практични знаења и вештини поврзани со одржување и унапредување на здравјето;

Проценки на нивото на валеолошки показатели:

 • степенот на формирање на став кон здрав начин на живот;
 • здравото стареење е природен процес на плодна долговечност;

Проценки за прилагодување кон социо-економските услови на живот:

 • во присуство на хронична болест - динамиката на нејзиниот тек.

Проучувањето и формирањето на јавното мислење во однос на проценката на сопственото здравје е една од тешките задачи за формирање став кон здрав начин на живот. Заедно со здравствените власти голема улога во ова имаат и медиумите. Неопходно е да се разбере дека здравјето на населението се обезбедува не само со одговорноста на државата и општеството, туку и со одговорноста на секој од нас за сопственото здравје и здравјето на сите.

 • предизвикува висока работна способност на телото, намален замор при работа, висока продуктивност на трудот и, врз основа на тоа, висок материјален просперитет;

Секако, патот на секој човек кон здрав начин на живот се разликува по своите карактеристики и во времето и по должината на траекторијата, но тоа не е од фундаментално значење - важен е крајниот резултат. Ефективноста на здрав начин на живот за одредена личност може да се определи со голем број биосоцијални критериуми, вклучувајќи:

 • ниво на физички развој;
 • редовно вежбање;
 • ориентација кон постојано подобрување на нивните физички, ментални и други способности.
 • рационалната исхрана е основен фактор на биопрогресот и здравјето;

За најинертни - максимално вклучување на програмата во вообичаената дневна рутина. Посебно е погоден за средовечни и повозрасни луѓе кои од една страна веќе се вклучиле во вообичаените услови на живот и тешко се откажуваат од нив, а од друга се оптоварени со социјалните , домашни, лични, професионални проблеми и доживуваат постојан недостаток на време. Последнава околност е погодна причина да ја објаснат неподготвеноста да се префрлат на здрав начин на живот. Во овој случај, тие можат да вклучат елементи од второто во нивната вообичаена рутина (на пример, пешки дел од патот до работа; ако нема чувство на глад, тогаш заштедете време со прескокнување оброци; измијте го лицето со ладна вода во утро, итн.).

Проценки на состојбата на имунитетот:

Здрав начин на живот

 • сексуалната култура е клучен фактор во животот како адекватна и прогресивна форма на репродукција на видот;

Јасно е дека за да развие „свој“ систем, едно лице ќе испроба различни средства и системи, ќе ја анализира нивната прифатливост за него и нивната ефикасност и ќе го избере најдоброто.

Главните карактеристики на здравствената програма треба да бидат:

Здрав начин на живот и начини на негово формирање

Повратните информации од промените кои настануваат во телото како резултат на следење на здрав начин на живот не функционираат веднаш, позитивниот ефект од преминувањето на рационален начин на живот понекогаш се одложува со години. Затоа, за жал, многу често луѓето само ја „пробуваат“ самата транзиција, но, бидејќи не добиле брз резултат, се враќаат на претходниот начин на живот. Ова не е изненадувачки, бидејќи здравиот начин на живот вклучува, од една страна, отфрлање на многу пријатни услови за живеење кои станале вообичаени (прејадување, удобност, алкохол итн.), а од друга страна, постојани и редовни тешки товари за личност која не е прилагодена на нив.и строги прописи за начинот на живот. Во првиот период од транзицијата кон здрав начин на живот, особено е важно да се поддржи личноста во неговата желба,

 • ниво на физичка подготвеност.
 • дејност во вршење на семејни и домаќински работи;

За оние кои се навикнати да поставуваат конкретни цели и да ги постигнуваат, постои јасна поделба на фази на транзиција со планирање за секоја фаза, нејзините средни и крајни цели. Во овој случај, се појавува технологија за спроведување на програмата: каде и кога да се започне, како да се организира храна, движење итн. Фазното спроведување на програмата ви овозможува да ги разјасните целите и задачите на секоја фаза, нејзиното времетраење во согласност со состојбата на вашето здравје, формите на контрола, конечниот резултат за фазата итн. Исполнувањето на задачите поставени за фаза ви овозможува да продолжите во следната фаза. Тоа е, оваа опција не поставува строги услови за секој даден временски период, сепак, ви овозможува намерно да се движите кон транзиција кон здрав начин на живот.

Печат

 • е основа за реализација на потребата на човекот за самоактуелизација и самореализација, обезбедува висока општествена активност и општествен успех;

Основи на здрав начин на живот

Оваа класификација се заснова на принципот на единство на поединецот и општото, единството на организмот и животната средина - биолошко и социјално. Во овој поглед, здравиот начин на живот не е ништо повеќе од рационална организација на човечкиот живот врз основа на клучните биолошки и социјални витални форми на однесување - фактори на однесување. Ги наведуваме главните:

 • ефективната организација на трудовата активност е главната форма на самореализација, формирање и одраз на човечката суштина;

При спроведување на програма за здрав начин на живот, при организирање на транзицијата кон неа, во зависност од индивидуалните карактеристики, едно лице може да избере различни опции.

Здравиот начин на живот се заснова на научно засновани санитарни и хигиенски стандарди насочени кон подобрување на здравјето: рационална исхрана; физичка активност; стврднување; недостаток на лоши навики; способност да се излезе од стресни услови (на пример, поседување техники за автоматско тренирање); висока медицинска активност (навременост на лекарски прегледи, навремено барање медицинска помош во случај на болест, активно учество во лекарски прегледи); способност да се обезбеди прва помош во случај на ненадејни болести, повреди и сл.

Како да одржите здраво срце

 • откажувањето од зависности (алкохолизам, зависност од дрога, пушење итн.) е одлучувачки фактор за одржување на здравјето.
 • одржување на нормална телесна тежина;

Какви крајни резултати дава следењето на условите за здрав начин на живот во целост, заради што вреди да се изложите на режимот на ограничување и стрес што лежи во него? По анализата на одредбите подолу, секој човек може сам да донесе заклучок дали вреди да се живее секој ден „во потполност“, за свое задоволство, знаејќи за последиците од таквото однесување по здравјето и самиот живот, или преку едукација на здравите потреби и грижата за своето здравје како главна животна вредност е обезбедување долг, здрав и среќен живот. Значи, здрав начин на живот:

 • доброволност;

Проценки на морфолошки и функционални показатели за здравјето:

 • ви овозможува да се откажете од лошите навики, рационално да го организирате и дистрибуирате временскиот буџет со задолжителна употреба на средства и методи за активна рекреација;
 • обезбедува бодрост, добро расположение и оптимизам.
 • ритмички начин на живот што одговара на биоритмите е основниот принцип на виталната активност на организмот;

Формирањето на здрав начин на живот е основа на секоја превентивна активност, бројни програми насочени кон подобрување на здравјето на општеството. Промоцијата на здрав начин на живот е најважната функција и задача на сите здравствени власти (особено примарните здравствени установи), здравствените образовни центри, образовните институции, органите за социјална заштита итн.

 • способноста самостојно да изгради индивидуална здравствена траекторија и програма за здрав начин на живот.
 • бројот на настинки и заразни болести во одреден период;

Здравиот начин на живот е главниот фактор на здравјето

 • намалување на потрошувачката на алкохолни пијалоци;
 • трошењето на одредени физички и други сили;

За оние кои сакаат да следат јасен животен распоред, ова е строг редослед на дејства, темелно планирани според настаните и времето. Затоа, сите акции насочени кон обезбедување здравје - физички вежби, хигиенски процедури, време на оброци, одмор итн. — строго се вклопуваат во режимот на денот со точна ознака на времето.

Човекот е толку совршен што не само за да го одржи потребното ниво на здравје, туку и да му се врати од болест, може практично од која било состојба; но со прогресијата на болеста и со возраста, ова бара се повеќе и повеќе напор. Како по правило, едно лице прибегнува кон овие напори ако има витална цел, мотивација, што секој човек има своја.

Отсуството на сопствен здравствен систем порано или подоцна ќе го доведе човекот до болест и нема да му даде можност да ги реализира склоностите својствени по природа.

Во срцето на секој начин на живот се принципите, т.е. правила на однесување што ги следи поединецот. Постојат биолошки и социјални принципи врз основа на кои се формира здрав начин на живот. Биолошки принципи: начинот на живот треба да биде поврзан со возраста, да биде обезбеден со енергија, зајакнување, ритмички, умерен. Општествени принципи: начинот на живот треба да биде естетски, морален, со силна волја, самоограничен.

 • широчина и степен на пројавување на општествени и лични интереси.
 • позитивно и ефикасно го намалува или елиминира влијанието на факторите на ризик, морбидитетот и, како резултат на тоа, ги намалува трошоците за лекување;

Секој човек треба да има свој здравствен систем како збир на околности на животниот стил што ги спроведува.

 • придонесува за фактот дека човечкиот живот станува поздрав и потрајни;

Во пракса, спроведувањето на овие форми на однесување е исклучително тешко. Една од главните причини за тоа треба да се препознае како недостаток на мотивација за позитивен став кон сопственото здравје и здрав начин на живот. Факт е дека во хиерархијата на потреби кои се во основата на однесувањето на една личност (на пример, студент), здравјето е далеку од тоа да биде на прво место. Ова се должи на ниската индивидуална и општа култура на руското општество, што доведува до отсуство на став кон приматот (доминацијата) на вредноста на здравјето во хиерархијата на човековите потреби. Затоа, формирањето на здравјето е, пред сè, проблем на секој човек. Треба да започне со едукација за здравје и мотивација за здрав начин на живот, бидејќи оваа мотивација е систем-формирачки фактор во однесувањето. Со други зборови, ќе има мотивација (намерна потреба) - ќе има соодветно однесување.

Здравиот начин на живот е начин на живот насочен кон одржување и подобрување на здравјето на луѓето. Хигиенскиот режим на работа и одмор придонесува за здрав начин на живот, но лошите навики како што се пушењето, пиењето алкохол и дрога се мешаат.

 

Формирањето на здрав начин на живот е и задача на здравствените власти, социјалната заштита и образованието. Препораките на СЗО се насочени кон формирање на здрав начин на живот:

 • оптималната моторна активност (ДА) е водечки вроден механизам за биопрогрес и здравје;

Според експертите на СЗО, здравјето за 50-55% зависи од начинот на живот на една личност, 20-23% - од наследноста, 20-25% - од состојбата на животната средина (екологија) и 8-12% - од работата на националниот систем здравствена заштита. Значи, човековото здравје во најголема мера зависи од начинот на живот, што значи дека можеме да претпоставиме дека општата линија за формирање и унапредување на здравјето е здравиот начин на живот (ХЛС).

Според современите идеи, здрав начин на живот се типични форми и методи на секојдневна човечка активност, зајакнување и подобрување на адаптивните (адаптивни) и резервните способности на телото, што обезбедува успешно спроведување на социјалните и професионалните функции.

За оние кои се навикнати на удобност и мрзеливост - мека приближување до посакуваното. Оваа опција не ве принудува јасно да ја планирате вашата дневна рутина или фази, но личноста која ја презела верува дека секој велнес настан е веќе подобар од ништо (барем понекогаш, барем еднаш неделно). Односно, премисата на овој пристап е тезата: важно е да се започне (на пример, можете да започнете само со утринска хигиенска гимнастика; потоа можете да ја одбиете утринската цигара ... Потоа - обидете се да пешачите до работа ... ). Оваа опција е особено погодна за личност која не може драстично да го промени својот начин на живот и да се откаже од удобните навики.

Ставот кон здрав начин на живот треба да се формира во следните области: 1) зајакнување и создавање позитивен начин на живот; 2) надминување, намалување на факторите на ризик.

 • ниво на валеолошко знаење;
 • одгледување позитивни емоции кои придонесуваат за ментална благосостојба - основа на сите аспекти на животот и здравјето;

     Едно од актуелните прашања за младите денес е зачувувањето и зајакнувањето на сопственото здравје. Но, вреди да се запамети дека здравата слика за секоја личност е индивидуална. Секој човек се води не само од одредени закони на општеството, туку и од индивидуалните карактеристики на организмот.

 Затоа, најважната задача на општеството е да го зачува здравјето на помладата генерација. Навистина, до денес, оваа возрасна категорија се соочува со одредени тешкотии, кои се поврзани и со социјалните фактори и со негативното влијание на животната средина. Сето ова се случува поради принудна адаптација на брзо менување на условите на живот, образование итн. Ова прашање станува особено акутно во контекст на социо-демографската криза, бидејќи задачите кои се директно поврзани со елиминирање на негативните трендови во младинската средина добиваат значење. Ова вклучува пушење, алкохолизам, криминал и многу повеќе. Значи, неопходно е кај младите да се всади потребата да водат здрав начин на живот.

Здравиот начин на живот (познат и како здрав начин на живот) е начин на живот кој е насочен кон одржување на здравјето, спречување на болести и зајакнување на телото во целина. Тоа помага не само да се одржи и зајакне здравјето, туку и да се подобрат перформансите на телото, да се откријат кај некоја личност неговите најдобри физички квалитети. Вреди да се запамети дека здравиот начин на живот не е само отфрлање на лошите навики, туку е и способност да го организирате вашиот секојдневен живот на таков начин што ќе ги искористите сите ваши лични квалитети до максимум за да постигнете физичко, ментално и социјално добро. битие.

  Ова вклучува многу различни фактори: добро структуриран режим на одмор, хигиена и ментална хигиена, правилна исхрана. Напротив, антиподите на здравиот начин на живот се лошите навики. Пушење, алкохол, дрога и многу повеќе. Но, лошите навики можат да бидат не само очигледни. На пример, тоа може да биде посветеност на седентарен начин на живот. И како што покажува практиката, една лоша навика „влече“ друга, друга, и така може да продолжи бесконечно. За жал, прилично е проблематично да се всади кај учениците систематско одржување на здрав начин на живот само врз основа на тоа дека е добар за здравјето. Затоа, неопходно е да се промовира здравиот начин на живот, физичката култура и спортот како фактор не само за одржување на здравјето, туку и за развивање волја, умешност, храброст итн.

. Здравиот начин на живот вклучува неколку едноставни, но во исто време многу важни компоненти: правилен начин на работа и одмор, отсуство на лоши навики, доволна физичка активност, лична хигиена, стврднување, рационална исхрана, психо-емоционална состојба и многу други.

 • Правилен режим на работа и одмор. Секојдневната рутина е основа на животот на секој човек, па затоа треба да биде индивидуална, во зависност од здравствената состојба, нивото на перформанси, интересите и преференциите на секој. Ова ви овозможува да го развиете правилниот ритам на телото, да создадете оптимални услови за работа и одмор. Сите овие фактори можат да го подобрат здравјето на секоја личност. Може да се разликуваат главните „столбови“ на режимот на работа и одмор: алтернација на работа и одмор, да се биде на свеж воздух, да се набљудува хигиената на спиењето, да се одвои строго одредено време за одредени видови активности.
 • Лоши навики. Пушењето и прекумерното консумирање алкохолни пијалоци се главните и најчестите лоши навики кај младите (почесто е пушењето). Научниците докажаа дека пушењето ја намалува перцепцијата на едукативниот материјал. Не можете ни да зборувате за здравствени ризици. Пушењето е многу често причина за тумори на усната шуплина, гркланот, бронхиите, белите дробови. Покрај тоа, пушењето му штети на здравјето на другите, што ги прави пасивни пушачи. Со честа употреба на алкохол се нарушува активноста на централниот нервен систем, како и активноста на функциите на некои внатрешни органи.
 • Доволна физичка активност. Ова ја вклучува потребата за редовно вежбање и спортување.
 • Правилна исхрана. Ова е рационална диета, земајќи ги предвид различни фактори: пол, возраст, карактеристики на тежината итн. Оброците треба да содржат различен опсег на производи, вклучувајќи сè што му е потребно на телото: јаглени хидрати, протеини (40% од растително и 60% од животинско потекло), масти (животинско потекло од 60 до 80%, растително потекло од 20 до 40%) , јаглехидрати (едноставни од 20 до 40%, сложени од 60 до 80%), витамини, минерални соли, макро- и микроелементи. Тогаш правилната исхрана ќе обезбеди правилен раст, формирање на телото, како и негово одржување во нормална состојба. Исхраната треба да биде избалансирана. Не прејадувајте или прејадувајте. Важно е да се исклучат од исхраната расипана или целосно исчезната храна.
 • стврднување. Ова е уште еден начин да го подобрите вашето здравје. Пред сè, стврднувањето формира отпорност на различни температури. Закоравениот човек е помалку склон кон настинки и други болести. Покрај тоа, има општ зајакнувачки ефект врз телото, го зголемува тонот на нервниот систем.
 • Психо-емоционална состојба. Треба да бидете во можност да избегнете чести стресови, да избегате од нив. Ова може да помогне, како и физичко растоварување (на пример, јога) и емоционално (на пример, разни тренинзи).

Друга важна точка е почитувањето на дневната рутина. Зборувајќи за студентите, психолозите советуваат да им се постави дневна рутина со цел да се развие динамичен стереотип. Неговата физиолошка суштина е дека во церебралниот кортекс се формира низа на дејства (особено, возбудување и инхибиција) кои се неопходни за продуктивна активност. Треба да ја прилагодите вашата дневна рутина на распоредот на образовната институција и вашите индивидуални карактеристики на телото.

За да формирате здрав начин на живот, мора да ја следите следната дневна рутина:

 • пожелно е да се набљудува едно време кога заспивате и се будите;
 • ако е можно, направете сутра гимнастика;
 • регулирана исхрана;
 • алтернација на физички и ментален стрес;
 • почитување на елементарните правила за хигиена;
 • треба да се трудите да работите и да спиете само во простории кои се добро проветрени.

Здравиот начин на живот е најзначаен во одржувањето и зајакнувањето на здравјето на секој човек. Затоа, да одвоиме време да го зајакнеме и подобриме нашето здравје и безуспешно ќе го следиме ова! Впрочем, здравјето е вредност без која животот не носи задоволство и среќа.

Не мора да бидете професионален спортист. Главната работа е што ви се допаѓа. Спортувањето не само што не прави посилни и посамоуверени, туку и ни дава можност да запознаеме многу интересни луѓе.

Сакаме да ги видиме луѓето не само сеопфатно образовани и духовно убави, туку и здрави, закоравени, физички силни. На крајот на краиштата, физички силна личност во борбена ситуација ќе може поцелосно да ги користи своите физички способности. И воопшто, на човекот му требаат силни мускули и добро здравје. Ова ќе му помогне да работи попродуктивно, покултурно да го поминува слободното време.

Младите особено треба да се сеќаваат на важноста на спортот во унапредувањето на здравјето. Луѓето кои не се занимаваат со спорт и физичка култура често се разболуваат, нивните движења се ограничени. Нервниот систем на овие луѓе е исто така значително ослабен, неговиот тон е намален, па често се жалат на лошо расположение, отсутност, слаба меморија и намалени перформанси без очигледна причина.

И ние тврдиме дека спортот и само спортот ја развиваат издржливоста, брзината, умешноста, силата, вниманието и волјата за победа на човекот.

Спортот отсекогаш уживал во непроменливата љубов на младите луѓе и се сметал за едно од најважните средства вклучени во различни системи на физичко образование.

 Треба да размислите за вашиот животен стил и да го сфатите многу сериозно. Впрочем, здравата помлада генерација е здрава нација во иднина.

 • спроведување на акцијата „Трезноста е норма на животот“.

Здравјето на луѓето (како што е дефинирано од Светската здравствена организација - СЗО) е состојба на целосна физичка, ментална и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или слабост. Според истата СЗО, нивото на здравјето на населението зависи од наследноста за 20%, за 20% - од социјалните услови, за 10% - од здравствените услови, за 5% - од начинот на живот.

 • годишното одржување на месецот на здравјето во април по препорака на СЗО;
 • следење на диспанзерското набљудување на децата;

Здравјето е првата и најважна човекова потреба, која ја одредува неговата способност за работа и обезбедува хармоничен развој на поединецот. Тоа е најважниот предуслов за познавање на околниот свет, за самопотврдување и човечка среќа. Активниот долг живот е важна компонента на човечкиот фактор.

Човекот е креатор на сопственото здравје, за кое мора да се бори. Секој човек има големи можности да го зајакне и одржува своето здравје, да ја одржува работната способност, физичката активност и енергичноста до длабока старост.

Здравиот начин на живот вклучува: плодна работа, рационална исхрана, придржување кон биолошкиот ритам, оптимален моторен режим, лична хигиена, придржување кон дневниот режим.

 • одбележување на месец за превенција од полово преносливи болести (септември)

Медицинските работници од областа активно работат на промовирање на здрав начин на живот:

„Ценете го слухот, ценете го видот,
Сакајте ги зелените, сините -
Сè што ни е дадено во сопственост
Два збора: „Живеам!“.

 • промоција на здрав начин на живот во форма на разговори, предавања, говори на радио, во локалниот весник Terengulskiye Vesti, одржување родителски состаноци за проблемите на алкохолизмот и зависноста од дрога кај младите и адолесцентите;

Според Уредбата на Владата на регионот Уљановск, беа спроведени превентивни медицински прегледи кај учениците од 10-11 одделение за да се идентификува употребата на психотропни супстанции. Беа прегледани вкупно 250 лица.

Здравиот начин на живот е живот заснован на принципите на морал, активен, труд, калење и, во исто време, заштита од негативните ефекти на околината, овозможувајќи ви да го одржувате моралното, менталното и физичкото здравје до старост.

Фактори на ризик за болести вклучуваат лоши навики: зависност од дрога, злоупотреба на супстанции, алкохолизам.

Свесен и одговорен однос кон здравјето треба да стане норма на животот и однесувањето на секој од нас!

Најважната задача со која се соочуваат медицинските работници, во светло на намалување на морбидитетот, спречување на инвалидитет и смртност од кардиоваскуларни болести, е да се подобри квалитетот и пристапноста на медицинската нега во сите фази на примарната здравствена заштита.

 • одржување на месец за борба против туберкулоза, пушење тутун (октомври);

Во нашата област е донесена програма за мерки за зајакнување на борбата против пијанството и алкохолизмот.
Борбата против пијанството, алкохолизмот е борба за здрав живот, силно семејство, за дисциплина во производството; - ова е спречување на хулиганството и криминалот, спречување на несреќи во секојдневниот живот, во транспортот, на работа, борбата за здравје, долговечност на населението.

Наша професионална должност е да ја доведеме до свеста на граѓаните од регионот дека здравиот начин на живот треба да стане составен дел од животот на сите жители, од млади до стари.
Ги повикуваме сите жители на округот да се откажат од лошите навики, да ја почувствуваат радоста на физичкото и менталното здравје, за посетите на лекар да се претворат од мачење на неизбежноста на болеста во радост на комуникација помеѓу здрава личност и лекар .


0 replies on “Здрав начин на живот”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *