Инсталација на браникот - опис, методи на инсталација, совети

 

Значи, решивте да ја направите оваа едноставна работа и размислувате како да ја преземете оваа работа, односно како да ја ставите поставата на браникот? Но, сè е едноставно. За да ја извршиме оваа работа, потребни ни се 4 облоги на браници, антикорозивни, четка, одмастувач, партал, завртки за самопреслушување и шрафцигер. Прво треба да ги измиете лаковите со вода под притисок. Подобро би било тоа да се направи во автоперална. Потоа возите до гаража или некое друго место каде што никој нема да ви пречи следните неколку часа.

Антикорозивен

Најпрво ги отстрануваме сите тркала едно по едно, а колата ја ставаме на козите или на циглите. Сега истураме средство за одмастување на партал и темелно го миеме лакот на тркалото, така што антикорозивното се фиксира што е можно подобро на површината на лакот. Подобро е да го направите ова: тие измиле еден лак со одмастувач и преминале на друг. Откако ќе се измие последниот лак, првиот ќе се исуши.

Сега нанесуваме антикорозивно. Подобро е да користите четка за ова, наместо пиштол за прскање.

Ако сликате со четка, тогаш не штедете антикорозивно. Колку е подебел слојот, толку подолго ќе трае и толку е подолга гаранцијата дека сводовите на вашиот автомобил нема да бидат изедени од корозија. Ако има време и ресурси, тогаш би било подобро да се наслика во два слоја.

Шемата за цртање е иста. Наслика еден лак, се пресели во друг. Кога ќе го насликате последното, првото ќе биде суво.

Го нанесуваме составот

Сега да продолжиме со инсталирање на браници. За да го направите ова, подобро е да ги користите услугите на асистент. Неопходно е едното лице да ја притисне поставата на браникот до лакот за да не се поместува и не се поместува на страна, додека другото во овој момент, користејќи шрафцигер, ги прицврстува на лакот со завртки за самопреслушување. Внимателно зашрафете ги завртките, не правете само сито од сводовите на вашиот автомобил. Да, и изберете пократки завртки. Сантиметри со голема капа е доволно.

На продажба има специјални пластични клипови-клипови кои ја прицврстуваат поставата на браникот на лакот без завртки и дополнителни слотови. Но, за жал, тие не се погодни за сите автомобили, па можете да прашате за нив во продавницата, но ако сте сопственик на домашен автомобил, немојте да се надевате.

Специјални сврзувачки елементи

Не оставајте празнини помеѓу поставата на браникот и лакот. Последователно, нечистотијата и влагата ќе се затнат таму, што значи дека 'рѓата ќе се формира уште побрзо отколку без облогата на браници и антикорозивни.

Доколку останат такви празнини, тогаш постои лесен начин за нивно запечатување. Земете едноставен шприц и наполнете го со антикорозивен, битумен или античакал и истурете го во отворите. Потребно е после тоа автомобилот да застане барем еден ден. Ова е неопходно за целосно сушење на наполнетата супстанција.

Како да ставите браници

 

Како да ставите браници

Поставата на браникот, исто така наречена шкафчиња, е пластична обвивка од внатрешната страна на лакот на тркалата на автомобилот. Во фабриката, автомобилите ретко се опремени со браник, што целосно ја префрла одговорноста за ова на идниот сопственик. Обично нашиот домашен производител го прави тоа. Се случува да се постави поставата на браникот, но само на предните лакови. А нивната големина е занемарлива, па не штитат ниту една третина од лакот.

За што се потребни

Зошто ви требаат браници

Ако сопственикот е одговорен или сака да вози автомобил долго време, не размислувајќи за 'рѓа во сводовите и на рабовите на крилата, тогаш тој дефинитивно ќе ја постави поставата на браникот сам или во сервис за автомобили. Во принцип, тие се инсталирани за заштита од камења што летаат од под тркалата. Факт е дека камењата излетуваат со голема брзина и, кога ќе удрат во лакот на тркалото, ја расипуваат бојата, која на ова место е многу слаба поради механичките влијанија и реагенсите со кои нашите патишта се толку великодушно наводнети. Дополнително, сопственикот, кој го сака својот автомобил, дефинитивно ќе ги покрие лаците со антикорозивно. Ова, меѓу другото, ќе ја подобри звучната изолација, бидејќи најголемиот дел од надворешните звуци влегуваат во автомобилот од лаковите на тркалата.

Што ќе се бара

Мора да се измие со вода под притисок

Значи, не е толку тешко да се намачкаат лаковите на тркалата со антикорозивно и да се затворат со шкафчиња. Се што ви треба е слободно време и голема желба. Откако ќе ги поставите шкафчињата, можете да бидете сигурни дека сводовите на вашиот автомобил ќе останат недопрени во следните три до пет години.

Видео

Како да инсталирате браник на ВАЗ, видете го видеото:

Ова видео покажува како да инсталирате постава на браникот на Chevrolet Lacetti:

Прочитајте ги нашите други написи:

Како да направите течни браници

auto-wiki.ru

Како да ставите браници

Ќе ви треба

 • - самоприслушувачки завртки, штипки за алишта или спојници
 • - браници од саканата марка
 • - антикорозивен слој
 • - заптивната смеса
 • - вежба

Упатство

Подобро е да се довери инсталацијата на браникот на автомобилот на професионалци. Тоа не чини многу. Пред инсталацијата, сè е темелно измиено и темелно сушено. Потоа површината се третира со заштитни средства, не само надворешни, туку и достапни внатрешни, што е многу проблематично да се направи дома.

Ако одлучите сами да ја инсталирате поставата на браникот, тогаш ќе ви треба висококвалитетна обвивка на браникот што точно ја повторува површината на лакот под тркалата.

Дизајнот ќе зависи од суспензијата на автомобилот. Има цврсти браници или исечени. Изберете постава за браници што одговара на вашиот модел на автомобил. Тие секогаш укажуваат на брендот за кој се наменети. Во зависност од поставата на браникот и моделот на автомобилот, можете да ги монтирате на завртки за самопреслушување, спојници или специјални штипки за алишта. Кога купувате постава за браници, консултирајте се со продавачот - консултант која монтажа е најпогодна за овој модел на поставата на браници.

Резиме:

 • Замена на браникот
 • Дополнителен видео клип

Каде се наоѓаат браниците? Во основа, како што беше споменато претходно, тие се наоѓаат во браниците на автомобилот, за жал овој заштитен материјал не беше инсталиран на автомобили од фабриката, така што во основа луѓето треба да ги инсталираат сами, но тие имаат многу корисни квалитети - ова е, прво, дека го спречуваат поминувањето на влагата, а исто така благодарение на нив горниот дел од крилото се заштитува од паѓање на него од разни камчиња, кои лесно можат да го деформираат крилото, но сепак, да се вратиме поблиску до темата каде овој заштитен материјал се наоѓа, видете ја фотографијата подолу за повеќе детали:

Кога треба да се менуваат браниците? Тие мора да се заменат кога се многу истрошени, на пример, кога во самата заштита ќе се појават разни видови дупки, преку кои водата може да влезе и да остане во внатрешниот дел на крилото, со што ова крило ќе почне да скапува по некое време и тогаш ќе треба да го смените самиот браник што е во автомобилот, па за да не се случи тоа, откако ќе ги видите дупките во поставата на браникот низ кои водата може да навлезе и да остане таму, тогаш во овој случај, веднаш отстранете ја оваа постава на браникот и кога има пари, земи си нов и едноставно инсталирај го на местото на стариот.

Како да се замени поставата на браникот и како да се инсталираат нови на сите автомобили ВАЗ?

Забелешка! Пред да започнете, запомнете неколку важни работи што треба да ги знаете кога работите со овој заштитен материјал, имено, пред да поставите нова обвивка на браникот, задолжително подмачкајте го горниот дел од крилото со некој вид антикорозивен материјал за да го заштитите од влага, но пред да продолжите со подмачкување, вода или или на друго место (Најпогодно со карчер) исчистете го целиот внатрешен дел од крилото од нечистотија што се прилепува на него и само по чистењето продолжете со подмачкување на овој дел од крилото!

Понекогаш се случува едноставно да не е погодно да се инсталира поставата на браникот, тоа главно се случува поради фактот што тие едноставно не се вклопуваат, во тој случај автомобилот може да се подигне малку повисоко со дигалка или едноставно да се отстрани тркалото од него и на ист начин поставете нова постава на браникот! (Како правилно да го извадите тркалото, видете ја статијата со наслов: „Замена на тркало на ВАЗ“ во оваа статија, насловот ќе биде напишан за автомобили од десеттото и Самара семејства, но бидејќи тркалото е заменето на сите автомобили е речиси идентично, тогаш внимателно прочитајте ја статијата на која е даден линкот дури и ако имате друг автомобил што не припаѓа на десеттото и Самара семејство)

Отстранување: 1) На самиот почеток на операцијата, за да ја отстраните поставата на браникот, ќе треба да ги одвртите сите завртки што ги прицврстуваат, а откако ќе се одвртат овие завртки, тогаш можете лесно да го извадите овој заштитен материјал од вашиот автомобил. .

Инсталација: за да ги инсталирате, треба да сфатите што точно ви треба, односно, ако штотуку сте ја извадиле старата обвивка на браникот, потоа поништете го редоследот и инсталирајте ги новите со затегнување на сите завртки што ги прицврстуваат и ако го инсталирате овој заштитен материјал за прв пат, а потоа следете ги упатствата подолу:

1) Прво, пред да започнете, сепак проверете дали има дупки на крилата или во нивна близина за инсталирање на браникот, можеби претходниот сопственик (Ова е само ако не сте првиот сопственик на вашиот автомобил) веќе инсталиран браник на автомобил, но дури потоа ги соблекол и ги оставил држачите.

2) По проверка, ако дупките сè уште не се пронајдени, тогаш на почетокот само обидете се да ја навртувате поставата на браникот со шрафцигер и завртка (Завртка), имено, закачете ја поставата на браникот на крилото за вас и потоа едноставно земете обична завртка за самопреслушување и шрафцигер, зашрафете ја откако се потрудивте за ова, на некои автомобили завртката за самопреслушување влегува дури и без дупчење.

Забелешка! Во случај ништо да не ви успее, тогаш откажете се од овој бизнис и земете дупчалка и дупчалка во ваши раце и употребете ги за да дупчите дупки за да поставите нова обвивка на браникот во крилото, а потоа само завиткајте ги со завртки за самопреслушување за да ги задржите нив! (За повеќе информации за тоа како да инсталирате постава на браници, видете го видео клипот лоциран на самиот крај на статијата)

Важно! 1. Ако вашиот автомобил има дупки за вградување на браникот, тогаш пред да го купите, обидете се да купите постава на браникот, на која отворите за монтирање се совпаѓаат со дупките на вашиот автомобил, за лесно да ја поправите поставата на браникот!

2. Кај некои автомобили, поставата на браникот доаѓа и со табли за заклучување, на пример, кај некои ВАЗ 2110, па ако најдете специјална плоча за заклучување на поставата на браникот, тогаш побарајте обетка на лаците на тркалата во која оваа плоча ќе се стави на, на пример, видете ја фотографијата малку подолу:

Дополнителен видео клип: Можете да видите повеќе детали за тоа како правилно да поставите нов браник на автомобил во интересен видео клип, кој се наоѓа веднаш подолу:

vaz-russia.ru


исто така види

Начинот на прицврстување на крилата на автомобилот ќе зависи од самиот автомобил, како и од дизајнерските карактеристики на поставата на браникот. Обично се користат завртки за самопреслушување, штипки за алишта или спојници. Најсигурен и конзервативен начин може да се нарече инсталација со завртки за самопреслушување. Да, тие го оштетуваат телото, треба правилно да вежбате дупки, а потоа, држејќи го шкафчето со едната рака, успеете да ја затегнете завртката за самопреслушување со другата рака. Во овој случај, шкафчето мора да биде во правилна положба, бидејќи начинот на навртување на првиот шраф зависи од тоа колку рамномерно е инсталиран шкафчето. Но, вака поставената постава на браникот сигурно нема да падне и ќе трае доволно долго.

Без разлика кој метод е избран, потребно е, пред сè, да се подготви работната површина. За да го направите ова, просторот на тркалото е темелно измиен. Нема смисла да се стави заштита на област која е веќе контаминирана. Прво, тркалата се отстрануваат, а потоа се мие работната површина. После тоа, исушете сè добро користејќи млаз топол воздух.

Откако ќе се исуши просторот на тркалата, треба да се грижите за заштита од корозија. Посебен слој се нанесува не само на лаците на кои ќе се изврши инсталацијата, туку и на целата работна површина. И после тоа, веќе можете директно да ги монтирате шкафчињата. Во случај да користите завртки за самопреслушување, ќе ви требаат околу 6-8 точки за прицврстување. Важно е да не ги прескокнувате рабовите за да не се откачи браникот од металот. Во спротивно, таму ќе се акумулира нечистотија, што ќе доведе до уништување на металот. Завртките за самопреслушување по инсталацијата мора да се третираат со заптивната смеса.

Ако е избран методот на инсталација со помош на штипки за алишта или спојници, тогаш деталните упатства за инсталација се прикачени на таквите облоги на лакот на тркалата. Доволно е само да го следите.

Поврзано со оваа тема:

aboutcars-ac.ru

Замена на поставата на браници како и поставување нови на автомобилите ВАЗ

Добредојдовте! Поставата на браникот на автомобилот - тие дејствуваат како еден вид заштита, имено, ја штитат каросеријата на автомобилот од влага и големи камења кои лесно можат да го оштетат, но понекогаш излегува дека каросеријата останала недопрена, а поставата на браникот станала неупотреблива, на пр. , деформирани и после тоа некои луѓе почнуваат да се прашуваат како да ги променат и воопшто на што се држат, за ова ќе зборуваме во денешната статија.

Забелешка! За да ја замените поставата на браникот или за прв пат да инсталирате нови, дефинитивно ќе треба да земете со себе: шрафцигер, како и некој вид антикорозивен материјал, на пример, мастика или Movil, кој главно се продава во лименки, но исто така се случува одделно во шишиња од 25 литри, но има еден Но! Ако за прв пат сакате да инсталирате нови облоги на лакот на тркалата на вашиот автомобил (односно, нема посебни дупки за нив), тогаш покрај сето горенаведено, ќе треба да складирате и вежба и вежба!

Заедно со поставата и држачите на браникот, не заборавајте да купите антикорозивен слој со кој ќе ги покриете лаците на тркалата пред инсталацијата.

Тркалата мора да се отстранат пред инсталацијата, арките мора темелно да се исплакнат и исушат. Се суши со топол воздух.

По сушењето, внимателно третирајте ги сите достапни места со антикорозивен слој. Треба да се исуши во согласност со препораките на производителот. Само по целосно сушење, монтирајте ја поставата на браникот.

Во зависност од моделот на автомобилот и купената постава на браникот, закачете ги со завртки за самопреслушување на 7-8 точки по должината на работ и 2-3 во средината на крилото. Третирајте ги завртките за самопреслушување со заптивки. Ако моделот на автомобилот и поставата на браникот бара посебно прицврстување со загради или штипки за облека, тогаш прицврстете го во согласност со упатствата.

Ако поставата на браникот не е правилно фиксирана, тогаш дел од металот ќе остане незаштитен. Затоа е толку важно да се користат услугите на професионални мајстори.

www.kakprosto.ru

Како правилно да се инсталираат браници на автомобил?

Шкафовите или браниците на автомобилот вршат прилично важна функција. Тие сигурно го штитат дното и просторот на тркалата на автомобилот од нечистотија, прашина и разни хемикалии. Последниот фактор е можеби најважниот, бидејќи, на пример, кујнската сол, великодушно расфрлана на зимскиот пат, предизвикува корозија и 'рѓа на металот.

Врз основа на ова, не е тешко да се погоди дека инсталирањето на браникот е важен дел од грижата за возилото. Инсталирањето на овие елементи може да се направи на 2 начини - прибегнете кон специјалисти или направете го тоа сами. Во принцип, нема ништо комплицирано во инсталирањето на шкафчиња, само треба да имате мала метална и монтажна вештина и потребните алатки. Но, можете да заштедите многу, особено затоа што дефинитивно нема да има никакви проблеми со наоѓање на браникот, со оглед на развојот на онлајн тргувањето.

Како да инсталирам

Пред сè, треба да купите соодветни шкафчиња. Ова е местото каде што започнува инсталацијата. Ако ја прескокнете оваа точка и купите облоги на лакот на тркалата што не се соодветни за вашиот модел, тогаш ова, всушност, ќе ја заврши инсталацијата. Затоа, при изборот на производи, внимателно проверете дали одговараат на вашиот модел на автомобил. Продавачот ќе ви го каже ова, или можете да го прочитате во описот на онлајн продавницата.

Лакови на тркалата на возилото

Инсталација на браникот

 • Доколку се најдат центри на корозија на металот, тие мора внимателно да се исчистат и покриени со Movil;

Правиме подготовка

Лакови на тркалата на возилото

 • Полиетилен.

Инсталација на браникот
При инсталирање на облогата на браникот, неопходно е да се постави во правилна положба, која ја зазеде при монтирањето и, со помош на шрафцигер, да го прицврстите со галванизирани завртки за самопреслушување. Прицврстувањето на завртките за самопреслушување најдобро се прави на заптивната смеса - ова ќе ги заштити дупките дупчат во металот од 'рѓа. По завршувањето на работата, треба да бидете сигурни дека облогите на лакот на тркалата се поставени без изобличување и не го попречуваат движењето на тркалата при свиоци.
Лаците на тркалата на автомобилот во секое време од годината се изложени на агресивни надворешни фактори кои постепено го уништуваат металот. Во зима, тие се под влијание на влага, нечистотија и сол, која е посипана на коловозот, во лето - од песок и мали камења. Многу производители на автомобили ги покриваат лаковите на тркалата со специјални соединенија или монтираат разни заштитни елементи, но, како што покажува искуството, тие не можат целосно да го зацврстат металот. Единствениот ефикасен начин за заштита на овој дел од каросеријата на автомобилот се пластичните браници, кои сопствениците на автомобили ги поставуваат сами или во сервисите за автомобили.

 • Поставата на браникот се пробува - пластичните елементи треба совршено да се вклопат во лаковите на тркалата;

Ако работата е правилно завршена и поставата на браникот е безбедно прицврстена, тогаш тие ќе му служат на вашиот автомобил верно 5-7 години, иако дури и најкул сервисот за автомобили веројатно нема да обезбеди гаранција за оваа работа во нашата состојба на патиштата.

 • Ако "фитинг" покажа некои несовпаѓања во формата, тогаш тие може да се коригираат со загревање на полиетилен со градежен фен за коса;
 • Тркалата се отстранети;

Во повеќето случаи, доволно е да се користат 5-8 завртки за самопреслушување со подлошки за притискање околу периметарот на елементот и 2-3 во самиот лак на тркалото за прицврстување на поставата на браникот. Но, тешко е да се даде совет за бројот на точки за прицврстување без да се знае моделот на автомобилот и состојбата на металот на лаковите, така што секој сопственик на автомобил сам може да одреди на кои места да произведува сврзувачки елементи. Подобро е да ја завршите работата заедно - ова не само што ќе заштеди време, туку и ќе овозможи подобро да ја завршите работата.

 • фиберглас;

Најпогодно е да се инсталира поставата на браникот кога автомобилот е на лифт и има целосен пристап до лаковите на тркалата. Но, не е секогаш можно да се користи таква опрема, така што обичен приклучок е исто така доста погоден. Редоследот на подготвителната работа е како што следува:

 • Сводовите на тркалата се чистат од прашина со четки. Ако е можно, вреди да се третира површината со компримиран воздух за да се отстранат најмалите загадувачи;

Ако се исполнети сите горенаведени точки, тогаш пластичните облоги на лакот на тркалата совршено ќе го заземат своето место и тркалата нема да ги допираат дури и во најтесните свиоци.
Ажурирано: 02.12.2020 15:37:10
Пред неколку години беше можно да се купат фигурирани производи направени од алуминиум и челик обложен со цинк, но денес тие практично не се наоѓаат. Најповолни во однос на односот цена-квалитет овие денови се полиетиленските браници - тие се издржливи, еластични и лесно се поправаат на ист начин како и пластичните браници. Покрај самата обвивка на браникот, ќе ни требаат метални завртки со мијалник за печат и какво било антикорозивно соединение, на пример, популарниот и ефтин Movil. Најдобро е да користите галванизирани завртки, кои ќе траат по ред на големина подолго од вообичаеното. Исто така, за инсталација, опционално е да се складира обичен силиконски заптив.
За да ја завршите оваа работа, пред сè, ќе ви требаат самите браници. Овие делови се направени за специфичен модел на автомобил и не е тешко да се најдат на пазарот за автоделови. До денес, најчести се браници направени од следниве материјали:

Што ви треба за да работите

Ја опишавме инсталацијата на полиетиленските облоги на браници - кои се доволно флексибилни за да користат завртки за самопреслушување со мијалник за печат за нивна инсталација. Елементите направени од ABC пластика или фиберглас најдобро се монтираат со помош на специјални загради. Таквите производи можат да пукнат на местата на прицврстување на телото и треба да им се даде можност да „играат“ за време на работата.

 • ABS пластика;

Методи на монтирање

Монтираме браници

Дали вреди да му платите пари на мајсторот за да ја инсталира поставата на браникот? Всушност, таквата работа не бара посебни вештини и знаења и е во моќта на секој возач кој има минимално искуство со наједноставните алатки.

За време на работата, треба да ги погледнете капаците за да не се појавуваат празнини помеѓу нив и металните делови. Ова може да предизвика сериозно зголемување на ризикот од корозија што нема да го видите со голо око. Затоа, инсталацијата на поставата на браникот треба да се изврши сеопфатно и ефикасно. Ако самите не сте сигурни дека ќе биде можно да се организира висококвалитетна работа, подобро е да контактирате со специјалисти. За мајсторите на сервисната станица, таквата задача изгледа како наједноставна работа што нема да чини премногу. Но, квалитетот на инсталацијата ќе биде највисок.

Лаковите на предните тркала се малку полесни за инсталирање на пластична обвивка на браници. Факт е дека има многу можности за практично обезбедување на заштита без завртки за самопреслушување. Прво, поставата на браникот е вметната во жлебовите и, под услов на нормалниот квалитет на заштитата, воопшто не може да се фиксира со дополнителни сврзувачки елементи. Второ, често има прилично голема рамнина на предниот браник, што ви овозможува да ги затегнете завртките без страв од корозија. Можете исто така да ја монтирате облогата на браникот на штитникот за кал и да затегнете две завртки за самопреслушување во пределот на решетката внатре во лакот на тркалото - таму металот е добро заштитен и ретко го напаѓа корозија. Поставата на задниот браник е многу потешка за инсталирање:

Вршиме изолација на лакови на тркалата за да се намали бучавата во кабината

 • како додаток на изгледот на автомобилот - без поставата на браникот, автомобилот изгледа недовршен, видливи се некои детали и празнини што го расипуваат погледот;

Постојат голем број негативни фактори кои можат да се појават во отсуство на поставата на браникот на автомобилот. Веќе разговаравме за некои од лошите страни, но сега вреди да се соберат сите во една листа на одредени недостатоци. Постојат многу мислења за пластичните облоги на лакот на тркалата, вклучително и од експерти. Многумина ќе речат дека овој дел воопшто не е потребен и е голем недостаток на модерен автомобил. Други ќе речат дека без употреба на висококвалитетна постава на браници, вашиот автомобил нема да може да вози по нашите патишта една година, сеќавајќи се на солите на зимскиот асфалт и разните битуменозни мешавини. Главните причини зошто многу возачи поставуваат облоги на лакот на тркалата на нивните возила се следниве:

 • кога миете автомобил, ќе биде многу потешко да се прелива вода на места каде што не е потребна, ова во голема мера ќе ја зголеми удобноста при користење на автомобилот.

Тие исто така именуваат помалку важни предности од користењето на модерните опции за поставата на браници. Може да се потсетите на специјалните соединенија против бучава што се нанесуваат на лакови на тркалата само при инсталирање на облогата на браникот. Употребата на модерна облога на браници со различни опции за инсталација и практично ракување ќе го зголеми квалитетот на користење на вашата машина и ќе го продолжи потенцијалниот век на возилото за да заштеди пари за поправки и реставрација. Постојат десетици начини за инсталирање на браникот, нивниот избор и купување, исто така, се покажува дека се различни за секој купувач. Затоа, изберете ги опциите што ви се погодни, но не оставајте го вашиот автомобил без таква опција за заштита. Нудиме кратко видео за тоа како да поставите браник на еден од популарните автомобили:

Има буквално десетици опции за звучна изолација на лакови на тркалата. Многумина користат традиционални методи со инсталација на грејачи со различни форми и опции, други претпочитаат посовремени решенија. Во секој случај, треба да се сеќавате на ефективноста и издржливоста на избраниот метод на звучна изолација. Можете да изберете да испрскате специјални хемикалии на поставата на браникот, што ќе се направи за вас во специјализиран центар. Можете исто така да ги користите идеите за течна звучна изолација во форма на разни смолести композиции нанесени на метал во дебел слој. Сепак, најпопуларното решение е овој метод на звучна изолација на автомобилските лакови:

 • материјалот во овој случај е фолија и прилично тенок заптивната смеса, која треба да се залепи над сите метални површини над тркалото;
 • ако има специјални штипки за монтирање на браникот, можете да ги користите, во спротивно, инсталирајте со минимален број на сврзувачки елементи;

Висококвалитетната подготовка на автомобилот за работа вклучува употреба на облоги на лакот на тркалата - специјални пластични уреди за заштита на просторот на телото околу тркалата. Денес, различни производители нудат постава за автомобилски браници што е идеална за вашиот модел, специјално дизајнирана да одговара на сите форми и карактеристики на лакови на тркалата. Треба да се напомене дека оваа конкретна опција за заштита е најважна и неопходна за зачувување на телото од корозија. Под тркалата, бојата брзо се лупи поради постојаниот напад од ситни камења, песок и вода, па рѓата на овие места се формира за неколку недели работа на автомобилот. Неопходно е веднаш по купувањето на автомобил да се инсталираат облоги на лакот на тркалата и да се заштити телото од понатамошно уништување. Ако 'рѓата веќе почна да се шири, подобро е да се обработат овие места.

 • материјалот се монтира на мастика, како и на специјални лепила или други сврзувачки елементи, што исто така ја намалува можноста за корозија;
 • значително помал ризик од чипнување на бојата или заштитниот слој на каросеријата при возење на чакал и песок, одредена заштита на металните делови од уништување;
 • сите проблеми треба веднаш да се отстранат и да се зачуваат во мастика и други антикорозивни материјали;

До денес, возачите се напаѓани од постојано рекламирање поврзано со различни методи за заштита на автомобилот, кои се далеку од секогаш доволно ефикасни. Треба да се запомни дека постои основен сет на заштита од ширење на корозија, а токму тоа треба да се користи во вашиот автомобил. Сè што ќе се покаже како претерано, на крајот, само зема пари од вас и значително ги зголемува вкупните трошоци за ракување со машината. Облогите на браникот се од суштинско значење и не беа предмет на голем публицитет бидејќи се релативно евтини.

 • Потоа следи директно вградување на поставата на браникот, што е важен дел од процесот за зачувување на металните делови на лакот;

Инаку, различни начини за намалување на звучните ефекти за време на патување, митската изолација на лакот на тркалата и други важни манифестации на различни начини на опремување на автомобил со дополнителни бенефиции завршуваат без резултати. Не треба да фрлате многу пари на методи за подобрување на автомобилот, кои не функционираат и не даваат никакви резултати и практични придобивки. Изберете квалитетни облоги на браници, инсталирајте ги со добри фитинзи и уживајте во пријатно возење. Дали сте ставиле браник на лакови на тркалата на вашиот автомобил?

 • тогаш треба да ја подготвите површината, да го исчистите металот под лакот со висок квалитет и да го испитате за присуство на зачетоци на корозија;
 • звучниот изолатор е монтиран со страната на фолијата до тркалото, што помага да се одрази звукот и ги намалува непријатните ефекти на бучавата во автомобилот;
 • треба да ја навртувате завртката за самопреслушување во пластичниот браник, но воздржете се од завртки за самопреслушување во металните делови на телото;
 • добра и правилно инсталирана обвивка на браникот нема да падне за време на работата, дури и кога е инсталирана со мал број завртки за самопреслушување.

Можете да најдете различни опции за облоги на браници кои се монтираат со штипки, завртки или други опции за монтирање. Најоптимален избор се штипки или брави кои не користат прицврстувачи кои бараат дупчење на телото. На местото каде што се користи завртката за самопреслушување ќе се формира 'рѓа, автомобилот може брзо да одговори на таквите дејства со појава на слаби точки. Затоа, многу е подобро да се изберат решенија со штипки, кои се многу полесни за инсталирање и не претставуваат никакви проблеми во работењето. Ако нема опции за поставата на браникот со штипки за вашиот модел, треба да размислите за опциите за монтирање за оваа заштита за да не го оштетите телото и минимално директно да ги допирате металните делови. Но, пред да ја инсталирате поставата на браникот, можете да размислите и за звучна изолација на лакови на тркалата.

 • прво треба да ја пробате самата постава на браникот за да ги исечете дополнителните делови, доколку ги има, во пластичната заштита;
 • значително намалување на ризикот од корозија на лаковите на тркалата, што значително ја зголемува веродостојноста на употребата на автомобилот и неговата издржливост;
 • звучната изолација може да биде еднослојна или повеќеслојна, честопати ефикасноста на целата извршена работа зависи од бројот на слоеви на материјалот;

Процесот на поставување на звучна изолација на поставата на браникот е прилично едноставен, така што можете сами да ги извршувате сите задачи. Многу продавачи нудат готови пластични браници со слој на звучна изолација и нанесена изолација. Ова е сосема адекватно решение, но неговата ефикасност е нешто помала отколку кога се врши висококвалитетна изолација со помош на специјални материјали. Можете да користите различни решенија за да го добиете посакуваниот резултат. Главната задача е да се одржи сигурна заштита на телото од ширење на корозија. Ова е една од првите задачи при извршување на каква било работа поврзана со инсталација на дополнителни материјали или тела. Затоа, работата се препорачува да ја вршат специјалисти.

 • во продавница за автомобили или на пазарот, се врши пребарување на оптимални материјали за звучна изолација специјално за вашиот автомобил или универзални;
 • на врвот на изолациониот слој е поставена пластична обвивка на браникот - ова е предуслов за одржување на издржливоста на изолациониот слој и ефикасноста на неговото работење.

Избор и монтажа на поставата на браникот на лакови на предните и задните тркала

Што ќе се случи ако не ставите браник на вашиот автомобил?

 • намалување на бучавата во автомобилот од сводовите, што е особено важно при големи брзини кога се движите по автопат или кога управувате со автомобилот на тешки патишта;

 

Начини

За повеќето возачи, калниците се гумени штитови кои се поставени зад тркалата во близина на дното на предниот браник и задниот браник. Ако зборуваме за каросеријата на автомобилот, тогаш вообичаено е да се нарече штитник од кал метална обвивка што ги поврзува бандажот, штитникот на моторот и крилата во лакот (шолја со потпора - дел од штитникот за кал). Во крмата, калницата е нишата на тркалото на каросеријата. Ќе се дискутира за заштитата на овие елементи на телото.

Сопственикот на автомобилот може да избере од само 2 начини за заштита на лакови на тркалата:

 • инсталација на браникот. Пластичната обвивка е прикачена на крилата и внатрешната празнина на штитниците од кал;
 • течна заштита. Лакот е обработен со специјален анти-чакал материјал базиран на битуменозни и антикорозивни компоненти. За нанесување се користи специјален пиштол кој прска течна маса, или четка. По сушењето, на телото се формира густа, амортизирачка површина, која има својства на изолација од бучава и вибрации.

Звучната изолација заслужува посебно внимание. Поради вибрациите од возењето над нерамнините и татнежот на тркалачките гуми, шуплините на калта се доста оптоварени со вибрации и бучава. Водата која лета од под тркалата, нечистотијата и големите камења, удирајќи во металниот дел од телото, одекнуваат, што доведува до пренесување на бучавата во внатрешноста на автомобилот. Добрата звучна заштита на лаковите на тркалата значително го зголемува нивото на удобност.

Кое е подобро

Ако ги земеме предвид пластичните облоги на лакот на тркалата и течната заштита, тогаш е тешко да се избере најдобриот начин. Ако има фабрички места за прицврстување заштита, како и соодветни пластични производи, подобро е да се даде предност на поставата на браникот. Тие се поиздржливи во употреба. Нема да треба да дупчите во каросеријата за да ги инсталирате гумените штитници, што е огромна придобивка.

Ако нема редовни места за прицврстување во крилата, а сопственикот не сака да се мачи да инсталира шкафчиња без завртки за самопреслушување, тогаш подобро е да изберете течна звучна изолација. Во однос на нивото на пренесената бучава, овие методи на заштита се приближно исти, но недостатокот на течните облоги на лакот на тркалата е нивната кршливост. Постојаните влијанија на камења, нечистотија, влага, температурни промени и вибрации на телото доведуваат до раслојување на материјалот. Како што покажува практиката, дури и висококвалитетната обработка мора да се повторува на секои 2-3 години.

Најдобар начин е комбинирана заштита со прелиминарна звучна изолација. По нанесувањето на изолација од бучава и вибрации, шуплината се третира со течна мастика. И само тогаш поставата е инсталирана.

Изборот на шкафчиња, мастики, звучна изолација

Насоки при изборот на браници:

 • дебелина. Премногу тенки производи се оштетуваат побрзо и се повеќе склони кон деформација во топла сезона;
 • еластичност. Шкафовите се направени од ABS или PP пластика. Последната опција е поеластична и затоа често е потрајна. Но, дури и со истото означување, можете да ја почувствувате разликата помеѓу производителите. Не треба да купувате производи кои се премногу тврди, бидејќи материјалот целосно ќе се стврдне на студ, што може да предизвика пукање;
 • присуство на зацврстувачи;
 • дупки за стандардни сврзувачки елементи, доколку ги има.

Инструкции за замена и поправка на браникот

Како да ги замените браниците

Се препорачува да се изврши работа кога автомобилот е подигнат или поставен на лифт. Тркалата се отстранети, нечистотиите се отстрануваат од лаците. Секој резервен дел се пробува на местото на инсталација. Поставата на браникот мора точно да се вклопи во лакот. Начинот на прицврстување ќе зависи од обликот и дизајнот на производите.

На патничките автомобили

За да ја инсталирате поставата на браникот, ќе ви треба шрафцигер Филипс и свештенички нож.

Работен напредок:

 1. Пред да започнете со работа, препорачливо е да го возите автомобилот до мијалникот. Главната задача е темелно да се мијат областите под крилата.
 2. Демонтирање на тркала и стари производи - се отстрануваат сите завртки и штипки за самопреслушување.
 3. Точките за прицврстување и просторот под крилото се чистат. Сета влага и нечистотија се отстрануваат од целата површина. Лакот на тркалото може да се избрише и со средство за одмастување.
 4. За инсталација треба да се подготви нов шкафче. Пред-произведувајте примерок. Ако се најдат дополнителни испакнати делови, тие треба да се отстранат со свештенички нож.
 5. Поставата на браникот е фиксирана, прицврстувачите од комплетот се дистрибуираат, се вметнуваат во соодветните дупки и се извртуваат.

За време на процесот на инсталација, не треба да се појават тешкотии. Треба полека да се справите со сите делови од структурата и да ги инсталирате. Ако инсталацијата не е направена правилно, ќе мора да повторите сè повторно.

Подготовка, звучна изолација

Заштитата на лаковите започнува со миење на внатрешноста на штитникот за кал и темелно сушење. Потоа целата површина е обезмастена. Опција за добра звучна изолација на лакови на тркалата:

 • слој што апсорбира вибрации е залепен на целата површина на штитникот за кал покриен со шкафчето што сте го купиле (на пример, Shumoff L3 или M3. Треба да се загрее пред да се залепи). Листовите се цврсто валани со метален валјак. Во исто време, обичната обвивка против чакал не треба да се отстранува;
 • мастика се нанесува одозгора со четка или распрскувач. Ако сакате, можете да ставите 2-3 слоја, но во исто време да го набљудувате меѓуслојното сушење од 10-15 минути. на температура од +20ºС;
 • пластичните шкафчиња се залепени со материјал што апсорбира бучава (на пример, Shumoff Germeton A15). Исто така, во оваа фаза, може да се користат звучни изолациони листови засновани на пена гума (како опција - Shumoff Comfort 6).

Избор на тип браник

Сводовите на тркалата на автомобилот, можеби, најранливото место на телото, предмет на корозија. И ако каросеријата на Lada Granta се третира со специјално антикорозивно соединение за да се заштити од агресивното опкружување на современите градови, а долниот дел од каросеријата има заштитни облоги, тогаш сводовите на автомобилот не се заштитени со ништо. Постојано се изложени на механички оштетувања, се во директен контакт со вода, што заедно со температурните промени има разурнувачки ефект и на крилата и на каросеријата на автомобилот во целина. Ајде да откриеме која постава на браникот да избереме и како правилно да ги инсталираме.

Правилна инсталација на шкафчиња

Многу возила имаат фабрички места за монтирање на браникот. Специјални пластични "бубачки" се користат како сврзувачки елементи. Употребата на завртки за самопреслушување е дозволена при прицврстување на шкафчиња на пластични елементи (декоративен праг на вратата, браници). Со соодветна обработка, завртките за самопреслушување може да се користат како прицврстувачи на дното на внатрешната празнина на штитникот за кал.

Никогаш не користете завртки за самопреслушување за да ја прикачите поставата на браникот на работ на крилото. Влагата е заробена помеѓу пластичната обвивка и крилото. На местото каде што е изложен металот, неизбежно ќе започне рѓосување, кое, движејќи се нагоре, ќе ја уништи бојата.

Кога завртките за самопреслушување се неопходни

Ако друг метод на инсталација не е можен, или пред вас веќе се дупчат дупки во крилото, металот мора да биде заштитен. Ако нема траги од 'рѓа на местото на повреда на бојата, премачкајте ја областа со епоксиден прајмер и бојадисајте со акрилна боја од конзерва за прскање. Местата на 'рѓа мора прво да се исчистат и третираат со конвертор за 'рѓа. По сушењето, внатрешната празнина на крилото и работ во непосредна близина на поставата, третирајте со антикорозивна мастика (на пример, Movilho). Пред да ја навртувате завртката за самопреслушување, натопете ја и во мастиката.

Има решение!

Како што знаат многу луѓе, поставата на предниот браник на „втората Лада Калина“ е помала по големина од обичните шкафчиња на автомобилите од првото семејство. На „првата Лада Калина“, овој дел е прикачен на телото преку специјален гумен профил (овој профил е отсутен во дизајнот Калина-2). Прицврстувањето на поставата на задниот браник, како што читателот веќе разбра, може да се направи на ист начин како што се користеше при инсталирање на шкафчињата Калина-1. Тоа е, пластичниот дел е прикачен на лакот користејќи флексибилен профил. Пресекот на овој „чудесен“ профил е прикажан на сликата.

Ајде да наведеме што точно сакаме да добиеме:

 • Пластичната обвивка на браникот ќе се држи за металната страна на лакот, а ние користиме гумен профил како прицврстувач;
 • На страната што е поблиску до браникот, пластичен штит треба да ја притисне поставата на браникот врз лакот (прикажано на сликата);
 • Предниот внатрешен агол на поставата на браникот ќе треба да се фиксира со завртка за самопреслушување.

Доколку наведените карактеристики на читателот се целосно задоволни, проучувањето на овој преглед може да се продолжи. Забележете дека пред да ја поставите поставата на браникот, потребно е да се исплакне и да се исуши внатрешната површина на лаковите, а подобро е да се закачи автомобилот на дигалка (тркалата се демонтираат едно по едно). Има смисла да се третираат металните површини со антикорозивно соединение. Но, не треба да бидете премногу ревносни - сепак, металот ќе биде заштитен од механички влијанија. Во овој случај, не е потребно да се изврши комплексен антикорозивен третман, како што е прикажано овде.

Инсталирање на браникот без завртки на ваз

Како да ставите браници

Поставата на браникот, исто така наречена шкафчиња, е пластична обвивка од внатрешната страна на лакот на тркалата на автомобилот. Во фабриката, автомобилите ретко се опремени со браник, што целосно ја префрла одговорноста за ова на идниот сопственик. Обично нашиот домашен производител го прави тоа. Се случува да се постави поставата на браникот, но само на предните лакови. А нивната големина е занемарлива, па не штитат ниту една третина од лакот.

За што се потребни

Ако сопственикот е одговорен или сака да вози автомобил долго време, не размислувајќи за 'рѓа во сводовите и на рабовите на крилата, тогаш тој дефинитивно ќе ја постави поставата на браникот сам или во сервис за автомобили. Во принцип, тие се инсталирани за заштита од камења што летаат од под тркалата. Факт е дека камењата излетуваат со голема брзина и, кога ќе удрат во лакот на тркалото, ја расипуваат бојата, која на ова место е многу слаба поради механичките влијанија и реагенсите со кои нашите патишта се толку великодушно наводнети. Дополнително, сопственикот, кој го сака својот автомобил, дефинитивно ќе ги покрие лаците со антикорозивно. Ова, меѓу другото, ќе ја подобри звучната изолација, бидејќи најголемиот дел од надворешните звуци влегуваат во автомобилот од лаковите на тркалата.

Што ќе се бара

Значи, решивте да ја направите оваа едноставна работа и размислувате како да ја преземете оваа работа, односно како да ја ставите поставата на браникот? Но, сè е едноставно. За да ја извршиме оваа работа, потребни ни се 4 облоги на браници, антикорозивни, четка, одмастувач, партал, завртки за самопреслушување и шрафцигер. Прво треба да ги измиете лаковите со вода под притисок. Подобро би било тоа да се направи во автоперална. Потоа возите до гаража или некое друго место каде што никој нема да ви пречи следните неколку часа.

Најпрво ги отстрануваме сите тркала едно по едно, а колата ја ставаме на козите или на циглите. Сега истураме средство за одмастување на партал и темелно го миеме лакот на тркалото, така што антикорозивното се фиксира што е можно подобро на површината на лакот. Подобро е да го направите ова: тие измиле еден лак со одмастувач и преминале на друг. Откако ќе се измие последниот лак, првиот ќе се исуши.

Сега нанесуваме антикорозивно. Подобро е да користите четка за ова, наместо пиштол за прскање.

Забелешка! Ако сликате со четка, тогаш не штедете антикорозивно. Колку е подебел слојот, толку подолго ќе трае и толку е подолга гаранцијата дека сводовите на вашиот автомобил нема да бидат изедени од корозија. Ако има време и ресурси, тогаш би било подобро да се наслика во два слоја. Шемата за цртање е иста. Наслика еден лак, се пресели во друг. Кога ќе го насликате последното, првото ќе биде суво.

Сега да продолжиме со инсталирање на браници. За да го направите ова, подобро е да ги користите услугите на асистент. Неопходно е едното лице да ја притисне поставата на браникот до лакот за да не се поместува и не се поместува на страна, додека другото во овој момент, користејќи шрафцигер, ги прицврстува на лакот со завртки за самопреслушување. Внимателно зашрафете ги завртките, не правете само сито од сводовите на вашиот автомобил. Да, и изберете пократки завртки. Сантиметри со голема капа е доволно.

На продажба има специјални пластични клипови-клипови кои ја прицврстуваат поставата на браникот на лакот без завртки и дополнителни слотови. Но, за жал, тие не се погодни за сите автомобили, па можете да прашате за нив во продавницата, но ако сте сопственик на домашен автомобил, немојте да се надевате.

Забелешка! Не оставајте празнини помеѓу поставата на браникот и лакот. Последователно, нечистотијата и влагата ќе се затнат таму, што значи дека 'рѓата ќе се формира уште побрзо отколку без облогата на браници и антикорозивни.

Доколку останат такви празнини, тогаш постои лесен начин за нивно запечатување. Земете едноставен шприц и наполнете го со антикорозивен, битумен или античакал и истурете го во отворите. Потребно е после тоа автомобилот да застане барем еден ден. Ова е неопходно за целосно сушење на наполнетата супстанција.

Значи, не е толку тешко да се намачкаат лаковите на тркалата со антикорозивно и да се затворат со шкафчиња. Се што ви треба е слободно време и голема желба. Откако ќе ги поставите шкафчињата, можете да бидете сигурни дека сводовите на вашиот автомобил ќе останат недопрени во следните три до пет години.

Не ги најдовте информациите што ги барате? на нашиот форум.

Ако најдете грешка, изберете дел од текстот и притиснете Ctrl+Enter.

www.vazzz.ru

Секвенционирање

Ќе претпоставиме дека сите подготвителни работи (демонтирање на тркалото, миење, антикорозивен третман) се завршени. Пластичната обвивка на браникот купена во продавницата треба да се доработи - треба да го отсечете хоризонталниот страничен раб, кој се наоѓа во близина на надворешната страна на лакот, оставајќи страна широка 7 мм. Оваа страна, односно преостанатиот дел од испакнатиот раб е „потопен“ во отворот за профилот. Задниот долен дел од поставата на браникот „полни гориво“ под браникот. Значи, од овој дел од делот, работ е целосно отсечен (тука не е потребна страна со ширина од 7 mm).

Можете да ја инсталирате поставата на задниот браник на следниов начин:

 1. Пластичниот штит што го штити браникот од нечистотија е демонтиран, а завртките што го прицврстуваат браникот на лакот исто така се одвртени;
 2. Гумениот профил се става на облогата на браникот по целата должина, почнувајќи од долниот преден агол;
 3. Поставата на браникот е инсталирана на вистинското место, вметнувајќи ја металната страна на лакот во процепот, а задниот дел од облогата на браникот оди во јазот помеѓу браникот и површината на лакот;
 4. На местата за инсталација на завртките за самопреслушување што го прицврстиле браникот, облогата на браникот мора да се дупчи со шило;
 5. Монтирањето на браникот е обновен;
 6. Штитот се поставува.

Во завршна фаза, се препорачува да ја турнете пластиката со рацете во лакот, да дупчете дупка во близина на аголот на облогата на браникот и да навртувате завртка за самопреслушување во неа. И за да го заштитите металот од 'рѓа, можете да користите силиконски заптив.

Како да се стави поставата на браникот - инсталација на шкафчиња

Поставата на браникот, исто така наречена шкафчиња, е пластична обвивка од внатрешната страна на лакот на тркалата на автомобилот. Во фабриката, автомобилите ретко се опремени со браник, што целосно ја префрла одговорноста за ова на идниот сопственик. Обично нашиот домашен производител го прави тоа. Се случува да се постави поставата на браникот, но само на предните лакови. А нивната големина е занемарлива, па не штитат ниту една третина од лакот.

За што се потребни

Што ќе се бара

Антикорозивен
Најпрво ги отстрануваме сите тркала едно по едно, а колата ја ставаме на козите или на циглите. Сега истураме средство за одмастување на партал и темелно го миеме лакот на тркалото, така што антикорозивното се фиксира што е можно подобро на површината на лакот. Подобро е да го направите ова: тие измиле еден лак со одмастувач и преминале на друг. Откако ќе се измие последниот лак, првиот ќе се исуши.

Сега нанесуваме антикорозивно. Подобро е да користите четка за ова, наместо пиштол за прскање.

Ако сликате со четка, тогаш не штедете антикорозивно. Колку е подебел слојот, толку подолго ќе трае и толку е подолга гаранцијата дека сводовите на вашиот автомобил нема да бидат изедени од корозија. Ако има време и ресурси, тогаш би било подобро да се наслика во два слоја.

Шемата за цртање е иста. Наслика еден лак, се пресели во друг. Кога ќе го насликате последното, првото ќе биде суво.

Ја нанесуваме композицијата
Сега преминуваме на поставување на поставата на браникот. За да го направите ова, подобро е да ги користите услугите на асистент. Неопходно е едното лице да ја притисне поставата на браникот до лакот за да не се поместува и не се поместува на страна, додека другото во овој момент, користејќи шрафцигер, ги прицврстува на лакот со завртки за самопреслушување. Внимателно зашрафете ги завртките, не правете само сито од сводовите на вашиот автомобил. Да, и изберете пократки завртки. Сантиметри со голема капа е доволно.

На продажба има специјални пластични клипови-клипови кои ја прицврстуваат поставата на браникот на лакот без завртки и дополнителни слотови. Но, за жал, тие не се погодни за сите автомобили, па можете да прашате за нив во продавницата, но ако сте сопственик на домашен автомобил, немојте да се надевате.

Специјални сврзувачки елементи

Не оставајте празнини помеѓу поставата на браникот и лакот. Последователно, нечистотијата и влагата ќе се затнат таму, што значи дека 'рѓата ќе се формира уште побрзо отколку без облогата на браници и антикорозивни.

Доколку останат такви празнини, тогаш постои лесен начин за нивно запечатување. Земете едноставен шприц и наполнете го со антикорозивен, битумен или античакал и истурете го во отворите. Потребно е после тоа автомобилот да застане барем еден ден. Ова е неопходно за целосно сушење на наполнетата супстанција.

Значи, не е толку тешко да се намачкаат лаковите на тркалата со антикорозивно и да се затворат со шкафчиња. Се што ви треба е слободно време и голема желба. Откако ќе ги поставите шкафчињата, можете да бидете сигурни дека сводовите на вашиот автомобил ќе останат недопрени во следните три до пет години.

Видео

Како да инсталирате браник на ВАЗ, видете го видеото:

Ова видео покажува како да инсталирате постава на браникот на Chevrolet Lacetti:

Прочитајте ги нашите други написи:

Како да направите течни браници

auto-wiki.ru

Алтернативи

Сопственикот треба да одлучи дали да постави браник или не, и зошто е потребно во овој или оној случај. Пластичната заштита на сводовите, инсталирана на некои странски автомобили, понекогаш изгледа поимпресивно од опцијата што ја разгледавме. Посебно, може да се користи надворешен раб (пластична лента), под кој доаѓа работ на поставата на браникот. Обично не е можно да се обезбеди цврст контакт помеѓу надворешната обвивка и површината на бојата, и можете да видите со што е полн со сето ова.

Некои сопственици одлучуваат да не си го комплицираат животот со инсталирање дополнителни пластични делови, наместо тоа, со третирање на дното и лакови со антикорозивно соединение. Се разбира, за да се заштити металот од 'рѓа барем неколку години, облогата мора да биде доволно силна. Затоа мешавините на база на битумен најчесто се користат за обработка на метални површини. Можеби, од гледна точка на сигурност, оваа опција изгледа уште подобра од користењето шкафчиња. Во исто време, облогата на браникот може да се демонтира во секое време, но истото не може да се каже за премази на база на битумен.

Намерно не даваме список на компании кои произведуваат пластични комплети за каросерија за Калина и Калина-2. Различни брендови се популарни во различни региони. Задните пластични браници дизајнирани за Калина-1 се погодни за нашите цели. Среќно подесување!


0 replies on “Инсталација на браникот - опис, методи на инсталација, совети”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *