Придобивките од ленените крпи

Ленените ткаенини не ја губат својата популарност со векови, а сега доживуваат нов подем. Ова се должи и на модата за се природно и на придобивките од лен. Покрај тоа, оваа ткаенина изгледа многу стилски и ќе се вклопи во секој ентериер: од обичен пријатен стан до студио со минималистички дизајн. Сега сè што е можно е направено од лен: ленени крпи за бања и кујна, постелнина, облека за возрасни и деца, покривки, завеси, тапацир за мебел и многу повеќе.

Како се прави лен

ленени крпи

Растенијата од лен се собираат со повлекување од земја со цел да се задржи целата должина на влакното. По влечењето, растенијата се оставаат на нива да омекнат. Ова го олеснува последователното одвојување на влакната. Се бере од растенија, а потоа се витка и се чува во засолниште 2-3 месеци каде што продолжува да омекнува. Влакната потоа се чешлаат за да се отстранат вишокот нечистотии и пократките или скршените влакна.

Долгите влакна (обично се користат за постелнина и крпи) се лесно извиткани, а потоа се обработуваат со помош на техниката „влажно предење“ за да се постигне помазно, помеко предиво што е многу попријатно на допир. И кратките влакна се собираат и комбинираат со методот на „суво предење“. Ова создава посилно, потешко предиво кое е идеално за сурови средини како што се тапацир или тапацири. Процесот на производство на ленени текстил е сосема природен, така што производите ги задржуваат корисните својства на влакната.

Корисни својства на лен

ленени кујнски крпи

Бактерицидните својства на ленот ги откриле нашите предци, кои користеле ленена ткаенина за облекување на рани. Поради своите природни својства, ленот го спречува растот на бактериите и има антисептично дејство. За време на војната, ленените завои беа широко користени не само поради нивните бактерицидни својства. Јачината на ткаенината и брзото сушење овозможија истите завои да се користат многу пати. Во денешно време овие својства се многу корисни во секојдневниот живот, а ленените крпи добиваат сè поголема популарност.

Предности на лен во однос на другите ткаенини:

 • сила: ленот е 30% појак од памукот;
 • добро ја апсорбира влагата;
 • брзо се суши;
 • хипоалергично;
 • дише;
 • не е електрифициран;
 • густа структура, поради што производите ја задржуваат својата форма;
 • еколошки ткаенина: производството на лен бара помалку вода и хемикалии.

Како да се грижите за ленените крпи

ленени кујнски крпи

Придобивките од овие крпи се видливи уште од првата употреба. Поради способноста да апсорбира вода, ленените кујнски крпи добро ги чистат садовите и не оставаат влакна. Но, како и секоја ткаенина, постелнината треба правилно да се грижи:

 • не можете да ги оставите свиткани во една положба долго време, со текот на времето ткаенината може да стане потенка на свиокот;
 • не го натопувајте ленот долго време: тој ќе отече и може да ја изгуби формата.

Тука завршуваат ограничувањата за користење. Ова е многу добро купување, бидејќи ленените кујнски крпи можат да издржат до 300 перења, додека обичните тешко ќе преживеат 50. На семејствата со деца, каде што треба да се мие речиси секој ден, ќе им се допадне оваа издржливост. Ова исто така плаќа за донекаде високата цена на ленениот текстил. Производите направени од лен се по големина повисок од памукот и особено синтетичките. Ова се должи на фактот дека ленот е целосно природна ткаенина, од хемиските компоненти се вклучени само бои. Сепак, добрите ги надминуваат лошите страни, а побарувачката за ленени производи е доста висока. Можете да ги купите во речиси сите текстилни продавници.

Ленените ткаенини не ја губат својата популарност со векови, а сега доживуваат нов подем. Ова се должи и на модата за се природно и на придобивките од лен. Покрај тоа, оваа ткаенина изгледа многу стилски и ќе се вклопи во секој ентериер: од обичен пријатен стан до студио со минималистички дизајн. Сега сè што е можно е направено од лен: ленени крпи за бања и кујна, постелнина, облека за возрасни и деца, покривки, завеси, тапацир за мебел и многу повеќе.

Како се прави лен

ленени крпи

Растенијата од лен се собираат со повлекување од земја со цел да се задржи целата должина на влакното. По влечењето, растенијата се оставаат на нива да омекнат. Ова го олеснува последователното одвојување на влакната. Се бере од растенија, а потоа се витка и се чува во засолниште 2-3 месеци каде што продолжува да омекнува. Влакната потоа се чешлаат за да се отстранат вишокот нечистотии и пократките или скршените влакна.

Долгите влакна (обично се користат за постелнина и крпи) се лесно извиткани, а потоа се обработуваат со помош на техниката „влажно предење“ за да се постигне помазно, помеко предиво што е многу попријатно на допир. И кратките влакна се собираат и комбинираат со методот на „суво предење“. Ова создава посилно, потешко предиво кое е идеално за сурови средини како што се тапацир или тапацири. Процесот на производство на ленени текстил е сосема природен, така што производите ги задржуваат корисните својства на влакната.

Корисни својства на лен

ленени кујнски крпи

Бактерицидните својства на ленот ги откриле нашите предци, кои користеле ленена ткаенина за облекување на рани. Поради своите природни својства, ленот го спречува растот на бактериите и има антисептично дејство. За време на војната, ленените завои беа широко користени не само поради нивните бактерицидни својства. Јачината на ткаенината и брзото сушење овозможија истите завои да се користат многу пати. Во денешно време овие својства се многу корисни во секојдневниот живот, а ленените крпи добиваат сè поголема популарност.

Предности на лен во однос на другите ткаенини:

 • сила: ленот е 30% појак од памукот;
 • добро ја апсорбира влагата;
 • брзо се суши;
 • хипоалергично;
 • дише;
 • не е електрифициран;
 • густа структура, поради што производите ја задржуваат својата форма;
 • еколошки ткаенина: производството на лен бара помалку вода и хемикалии.

Како да се грижите за ленените крпи

ленени кујнски крпи

Придобивките од овие крпи се видливи уште од првата употреба. Поради способноста да апсорбира вода, ленените кујнски крпи добро ги чистат садовите и не оставаат влакна. Но, како и секоја ткаенина, постелнината треба правилно да се грижи:

 • не можете да ги оставите свиткани во една положба долго време, со текот на времето ткаенината може да стане потенка на свиокот;
 • не го натопувајте ленот долго време: тој ќе отече и може да ја изгуби формата.

Тука завршуваат ограничувањата за користење. Ова е многу добро купување, бидејќи ленените кујнски крпи можат да издржат до 300 перења, додека обичните тешко ќе преживеат 50. На семејствата со деца, каде што треба да се мие речиси секој ден, ќе им се допадне оваа издржливост. Ова исто така плаќа за донекаде високата цена на ленениот текстил. Производите направени од лен се по големина повисок од памукот и особено синтетичките. Ова се должи на фактот дека ленот е целосно природна ткаенина, од хемиските компоненти се вклучени само бои. Сепак, добрите ги надминуваат лошите страни, а побарувачката за ленени производи е доста висока. Можете да ги купите во речиси сите текстилни продавници.

Ленените ткаенини не ја губат својата популарност со векови, а сега доживуваат нов подем. Ова се должи и на модата за се природно и на придобивките од лен. Покрај тоа, оваа ткаенина изгледа многу стилски и ќе се вклопи во секој ентериер: од обичен пријатен стан до студио со минималистички дизајн. Сега сè што е можно е направено од лен: ленени крпи за бања и кујна, постелнина, облека за возрасни и деца, покривки, завеси, тапацир за мебел и многу повеќе.

Како се прави лен

ленени крпи

Растенијата од лен се собираат со повлекување од земја со цел да се задржи целата должина на влакното. По влечењето, растенијата се оставаат на нива да омекнат. Ова го олеснува последователното одвојување на влакната. Се бере од растенија, а потоа се витка и се чува во засолниште 2-3 месеци каде што продолжува да омекнува. Влакната потоа се чешлаат за да се отстранат вишокот нечистотии и пократките или скршените влакна.

Долгите влакна (обично се користат за постелнина и крпи) се лесно извиткани, а потоа се обработуваат со помош на техниката „влажно предење“ за да се постигне помазно, помеко предиво што е многу попријатно на допир. И кратките влакна се собираат и комбинираат со методот на „суво предење“. Ова создава посилно, потешко предиво кое е идеално за сурови средини како што се тапацир или тапацири. Процесот на производство на ленени текстил е сосема природен, така што производите ги задржуваат корисните својства на влакната.

Корисни својства на лен

ленени кујнски крпи

Бактерицидните својства на ленот ги откриле нашите предци, кои користеле ленена ткаенина за облекување на рани. Поради своите природни својства, ленот го спречува растот на бактериите и има антисептично дејство. За време на војната, ленените завои беа широко користени не само поради нивните бактерицидни својства. Јачината на ткаенината и брзото сушење овозможија истите завои да се користат многу пати. Во денешно време овие својства се многу корисни во секојдневниот живот, а ленените крпи добиваат сè поголема популарност.

Предности на лен во однос на другите ткаенини:

 • сила: ленот е 30% појак од памукот;
 • добро ја апсорбира влагата;
 • брзо се суши;
 • хипоалергично;
 • дише;
 • не е електрифициран;
 • густа структура, поради што производите ја задржуваат својата форма;
 • еколошки ткаенина: производството на лен бара помалку вода и хемикалии.

Како да се грижите за ленените крпи

ленени кујнски крпи

Придобивките од овие крпи се видливи уште од првата употреба. Поради способноста да апсорбира вода, ленените кујнски крпи добро ги чистат садовите и не оставаат влакна. Но, како и секоја ткаенина, постелнината треба правилно да се грижи:

 • не можете да ги оставите свиткани во една положба долго време, со текот на времето ткаенината може да стане потенка на свиокот;
 • не го натопувајте ленот долго време: тој ќе отече и може да ја изгуби формата.

Тука завршуваат ограничувањата за користење. Ова е многу добро купување, бидејќи ленените кујнски крпи можат да издржат до 300 перења, додека обичните тешко ќе преживеат 50. На семејствата со деца, каде што треба да се мие речиси секој ден, ќе им се допадне оваа издржливост. Ова исто така плаќа за донекаде високата цена на ленениот текстил. Производите направени од лен се по големина повисок од памукот и особено синтетичките. Ова се должи на фактот дека ленот е целосно природна ткаенина, од хемиските компоненти се вклучени само бои. Сепак, добрите ги надминуваат лошите страни, а побарувачката за ленени производи е доста висока. Можете да ги купите во речиси сите текстилни продавници.

Зошто ленените крпи се подобри од фротивовите?

Бидејќи ленот има антисептички и антимикробни својства, спречува инфекција на оштетена кожа и воспаление.

Производите направени од овој материјал се издржливи - служат повеќе од 10 години. Не се валкајте, добро измијте, не пролејте, не седнувајте и не избледете на сонце.

Со секое перење, ленените крпи, кои можете да ги купите во нашата онлајн продавница во Хмелницки, стануваат меки, свилени и стануваат попријатни за телото и рацете. Кога се во контакт со кожата, тие имаат благ ефект на масажа, што предизвикува многу пријатна сензација.

Откако ќе ги прочитате информациите за нивните придобивки и апликации, ќе добиете детален одговор на ова прашање.

Ленот е растение старо 1 година од семејството на лен. Со преплетување на неговите влакна (со техника на влажно предење) се добива силна ткаенина со мазна површина и мат сјај, чии уникатни својства се познати уште од античко време. Пред повеќе од 5000 години се нарекуваше северна свила или северно злато. Само богатите можеле да носат лен, а работата на иглените што ги правеле се сметала за една од најважните и најчесните.

Во споредба со обичните крпи, ленените крпи издржуваат огромен број на перења - повеќе од 300, а фроти и памучни крпи - до 50. Се мијат во минимална количина на вода и хемикалии, ја задржуваат формата и густината на структурата, брзо се сушат и речиси и да не се брчки. Ова е особено точно за семејствата со мали деца, бидејќи во овој случај треба да перете текстил секој ден.

Главен услов за долготрајна услуга на овие производи е да се забранува свиткување на ленената ткаенина на едно место, што придонесува за нејзино оштетување и да се остави долго во вода додека се кисне, бидејќи ќе набабри, ќе се деформира. и ја губи својата форма, густината на структурата на влакната и атрактивен изглед.

Во домашна употреба, ленените крпи се вредни не само поради нивните украсни квалитети, оригинални бои и етнички мотиви, благодарение на што се хармонично комбинирани со дрвени и керамички производи, туку и поради нивната отпорност на распаѓање поради способноста да ја апсорбираат влагата, нека воздухот и топлината минуваат помеѓу влакната. Исто така, познато е дека ленените крпи не се електрифицирани и го намалуваат гама зрачењето за 2 пати.

И покрај малите недостатоци, сепак треба да купите ленени крпи, да ги чувате правилно и да уживате во нивното користење. Проверете го целиот асортиман, одберете го пешкирот што ви се допаѓа и нарачајте онлајн или на телефон: +38 (068) 27-03-773, +38 (066) 15-33-773.

Кои се придобивките од ленената крпа?

Дали некогаш сте се запрашале зошто ленените крпи се побарани од фротир, памучните и синтетичките?

Поради отфрлање на нечистотија, прашина и спречување на дамки, ленените крпи се незаменливи во кујната, го олеснуваат чистењето и се користат за сушење на садовите.

За време на Втората светска војна, војниците забележале дека ако раната е завиткана во лен, а не со памучен завој, таа ќе зарасне многу побрзо, дури и без употреба на средства за дезинфекција.

Зошто ленените крпи се подобри од фротивовите?

Цената на ленените крпи е повисока од синтетичките и памучните колеги, но се оправдува со нивната еколошка пријатност, природност и долг работен век. Единствената хемиска компонента во нив е бојата.

Како да се грижите за ленени крпи, чаршафи и салфетки

Вреди да се купи ленена крпа бидејќи не само што изгледа убаво и интересно, туку е и многу корисна во домаќинството - практична, разноврсна и многу пријатна на допир. Ленот има и хипоалергични својства.

ленена кујнска крпа

сет кујнски сет за ленени крпи

поместени ленени крпи

ленени крпи со риги: стилска кујна

убави ленени крпи

ленен абажур

Ленни крпи: сорти, совети за избор и грижа

Постелнината, многу честа појава пред неколку децении, сега доживува оживување на популарноста. Сè повеќе, жителите на големите градови се стремат не само за погодност, туку и за природност, како резултат на што таквите ткаенини се избираат и за облека и за предмети за домаќинството. Ленните крпи за кујна и бања се пријатни за употреба и одговараат на речиси секој ентериер. Различни форми и бои ќе ви овозможат да го изберете вистинскиот комплет дури и за најсветлата бања или кујна.

Предности на ленена ткаенина

Ленот е растение кое се одгледува и се бере на посебен начин за да се добие природно влакно. Созреаното стебло не се откорнува или сече, туку нежно се извлекува од земјата. Ова ви овозможува да ја задржите должината на влакната максимум, го олеснува процесот на нејзино одвојување.

Од античко време во Русија, ленено предиво се користело за рачно изработка на домашни ткаенини на специјални машини. Денес, ова се врши на специјална опрема со помош на технологијата „влажно предење“. Машинското производство овозможува не само да се зголеми брзината и обемот на производство, туку и да се направи површината на ленената ткаенина помазна и помека.

Покрај природноста, ленената крпа има уште неколку предности.

Сила

Пешкирот е предмет за секојдневна употреба. Активно се користи, што резултира со брзо абење на ткаенината. Ленениот конец е поцврст од памучниот конец, а неговото ткаење во ткаенината е погусто.

Ова овозможува ткаенината да го задржи својот оригинален изглед подолго време и да остане мека.

апсорпција

Природните влакна совршено ја апсорбираат влагата, што е особено важно за големите крпи за капење, кои го бришат не само телото, туку и косата.

Брзина на сушење

Ленната крпа е потенка од останатите. Поради ова побрзо се суши и е подготвен за нова употреба.

Хипоалергично

Чувствителната кожа во контакт со синтетички ткаенини може да реагира со иритација и лупење.

Со природниот лен, таквата реакција не им се заканува дури и на малите бебиња.

Не акумулира статички електрицитет

Кога синтетички влакна се тријат со човечка кожа и коса, може да се појават мали електрични искри. Природниот лен не акумулира струја и не ја магнетизира косата.

Пријатност за животната средина

Оние кои се загрижени за еколошката состојба на нашата земја и на планетата како целина, ќе го ценат процесот на производство на лен.

За разлика од другите ткаенини, ленот бара помалку вода и практично ја елиминира употребата на хемикалии во производството.

Видови ленени крпи

Во зависност од големината и начинот на употреба, крпите може да се поделат на крпи за бања и кујнски крпи. Првите се многу поголеми и се користат за целото тело, додека вторите се неопходни за операции во кујната. Тие можат да ги избришат садовите и рацете, да фатат жешко тенџере, завиткувајќи го во таква крпа, да ги избришат капките вода на масата во кујната. Во зависност од тоа како е направена постелнината, постојат неколку варијанти на такви крпи.

Меланж

Ткаенината за нив е направена од нишки обоени пред ткаење.

Најчесто тоа се обични платна од пастелни меки бои.

Жакард

Нишките на платното се испреплетени на еден или друг начин, поради што се создава уникатна шема или тродимензионална шема. Најчесто во кујните можете да најдете такви карирани крпи, кои се нарекуваат „вафли“.

со баласт

Бојата или моделот се нанесуваат откако конците се вткаени во една ткаенина или дури и на готовиот производ. Боите на овие крпи се посветли, а цртежите имаат висока дефиниција.

Сепак, оваа апликација има еден голем недостаток, брзо се брише со честа употреба на производот.

Како да се грижите за лен?

Бањата и кујната се сметаат за области со висока влажност. Покрај тоа, самите крпи често доаѓаат во контакт со разни детергенти и средства за чистење. Сето ова доведе до појава на некои карактеристики за нега и складирање на производи направени од природни ткаенини.

Потребно е да се избере вистинското средство кое ќе ги исчисти крпите при миење. Треба да ги отстрани дури и мрсните дамки без трага и во исто време да не ја уништи самата структура на ленените нишки. Најдобро е да изберете прашоци или гелови за перење без белило во составот. Во исто време, ленените крпи може да се перат и рачно и со помош на машина за перење.

Нема потреба да користите премногу топла вода, 40 степени ќе бидат доволни.

Не влечете силно и не извртувајте ги крпите, истиснувајќи ги по миењето. Ленот е најдобро да не се стиска, бидејќи тоа го менува и деформира ткаењето на ткаенината. При перење во машина, можете да го поставите циклусот на центрифугирање на минимална брзина или, доколку моделот дозволува, целосно да го исклучите циклусот на центрифугирање. Најдобро е да се исуши постелнината на свеж воздух или на топол радијатор. Добро протресете пред да закачите влажна крпа. Ова ќе помогне да се намали бројот на брчки на сув производ.

Постелнината треба да се пеглаат на температура не поголема од 200 степени. Најдобро е да не користите пегла, туку специјален пароброд. Жешките крпи најдобро се поставуваат на кревет или тросед и се оставаат малку да се изладат пред да се завиткаат и стават во плакар. Ова ќе ги намали наборите што се појавуваат на наборите на ленената крпа.

Улогата на производите во внатрешноста

Ленната ткаенина изгледа најдобро во внатрешноста, која содржи други природни материјали и декорација. Тие вклучуваат: декор на ѕидови или прозорци; тапацир за мебел или плочки во форма на природен камен. Најлесен начин е да ја комбинирате ткаенината на крпите со друга ткаенина, како завеси на прозорецот или завеса за туширање. Комплет крпи за капење ќе изгледаат одлично, обесени или поставени во бањата, одговарајќи на бојата на санитарната опрема или шарата на керамичката плочка.

Кујнскиот агол може да биде украсен со мали перници, навлаки за перници на кои ќе се шијат од истата ткаенина како кујнските крпи.

Абажурите од постелнина изгледаат одлично на лустерот во кујната ако одговараат во боја или дезен со мали закачени крпи.

Најдобро е да купите и да поставите неколку крпи со иста боја или шема одеднаш, бидејќи едно парче ткаенина изгледа помалку привлечно. Секој производ има свое место, не само што е убав, туку и многу удобен. Не користете ги оние крпи кои веќе се истрошени, искинати и ја изгубиле својата визуелна привлечност. Новиот производ не е толку скап, а пријатна домашна средина може да ве расположи дури и во најоблачниот и најврнежливиот ден.

сканди кујнски крпи

Видови ленени кујнски крпи

 1. Правилниот избор на чистење и детергент е клучот за успехот. Многу е важно да изберете алатка со која можете ефикасно да ги отстраните дамките од површината на постелнината, без да придонесете за уништување на неговата структура. За да се заштитите (особено кога работите со обоени ленени крпи), изберете прашоци или течни детергенти без состојки за избелување додадени во нивниот состав.
 2. Можете да ги перете ленените крпи и во машина за перење и со рачно перење. За перење во машина за перење, изберете деликатен режим и температура до 40 степени.
 3. Воопшто не вреди да се стискаат ленени крпи - кога се мие во машина за перење, треба или целосно да го исклучите овој циклус или да го поставите минималниот број на вртежи. При миење на рацете, не извртувајте ги производите - малку исцедете ги крпите од водата и закачете ги да се исцедат.
 4. Ленните крпи треба да се сушат на свеж воздух, но ако тоа не е можно, тогаш соодветни се и греалки. Пред да ги закачите ленените крпи за да се исушат, добро раширете ги и добро протресете. На овој начин ќе избегнете создавање на голем број на брчки по сушењето.
 5. Ленните крпи треба да се пеглаат на температура не поголема од двесте степени, употребата на пароброд исто така ќе биде ефикасна. По пеглањето, поставете ги производите на рамна хоризонтална површина, давајќи им можност малку да „одморат“, а потоа преклопете ги крпите и ставете ги во плакарот за складирање.

Модни ленени крпи

Грижа за ленени крпи

Ако барате материјал за кујнски крпи, тогаш без сомнение дадете предност на таков материјал како лен. Оваа природна ткаенина е навистина разноврсна и има многу вредни квалитети што апсолутно секоја домаќинка може да ги цени.

Ленна ткаенина за кујнски крпи

Улогата на ленените крпи за внатрешен дизајн

Постелни кујнски крпи

Ленен шик крпи

Светилка со керамички абажур

Ленен шик крпи

 • Отпорност на абење и издржливост - овие квалитети се најиндикативни за лен. Ако сонувате да најдете материјал кој верно ќе ви служи неколку години (или можеби децении) по ред, тогаш ова е секако лен. Крпите за постелнина се неверојатно цврсти поради материјалот, способни да преживеат дури и во прилично непријателска кујнска средина.
 • Хигроскопност - ленените крпи добро ја апсорбираат влагата, навистина бришејќи го производот сув. Во исто време, таквата кујнска крпа нема да остави влакна од ткаенина на површината на избришаниот производ, дури и ако зборуваме за стаклени садови.
 • Леснотија на нега - ленените крпи се оригинални во грижата, но воопшто непретенциозни. За да се грижите за нив, мора да следите одредени правила, за кои ќе зборуваме малку подоцна, но во исто време, ленените крпи можат да подлежат на многу различни дејства - перење на високи температури, белење и други нештедни постапки.
 • Естетски изглед - модерните дизајнери од целиот свет се повеќе користат лен како главен материјал за креирање на основните ентериери. Најчесто во ѕидовите на кујната се појавува лен. Затоа употребата на ленени крпи е вистински тренд и моден тренд. Самиот лен има необична текстура и природна боја, може да се користи за создавање на различни стилови во внатрешноста - од Прованса до рустикален стил.
 • Антисептик - ленените крпи имаат антибактериско дејство, што е многу важно за кујнскиот простор. Кога ги сушите садовите со ленена крпа, ги убивате вишокот бактерии од површината на садовите. Овие крпи се вистинско откритие за оние кои имаат мали деца во куќата.
 • Ефект на масажа - колку и да звучи изненадувачки, но ленените крпи благотворно делуваат на вашите раце. Ленот нежно ги масира дланките, подобрувајќи ја циркулацијата на крвта.

ленени кујнски крпи

 1. Завеси - ленените крпи кои одекнуваат на завесите се одличен избор за кујнски простор. Ленените завеси ќе ја заштитат просторијата од пенетрација на премногу сончева светлина, интересно прекршувајќи ги зраците.
 2. Тапацир на мебел - ако имате софа или столчиња во вашата кујна, тогаш нивното обложување со лен е лесно, но доста ефективно. Покрај тоа, можете да шиете навлаки за украсни перници и да ги поставите во кујнскиот простор.
 3. Абажур - можете да ги завиткате објектите за осветлување со ленени абажури за да создадете компетентна комбинација на материјали што се преклопуваат.

Декор од ленени крпи за кујна

Постелни кујнски крпи: зошто треба да обрнете внимание на нив?

 1. Меланж повеќебојни крпи - овој тип на крпи се направени од конци кои претходно биле обоени во одредени бои.
 2. Жакард крпи - создавањето на необична текстура и дезен е резултат на специјален ткаење на конци од ткаенина.
 3. Печатени крпи - вклучува метод на создавање шарена површина, во која бојата или моделот на ткаенината се веќе полнети кога производот е целосно подготвен.
 • Леснотија на нега - ленените крпи се оригинални во грижата, но воопшто непретенциозни. За да се грижите за нив, мора да следите одредени правила, за кои ќе зборуваме малку подоцна, но во исто време, ленените крпи можат да подлежат на многу различни дејства - перење на високи температури, белење и други нештедни постапки.
 • Отпорност на абење и издржливост - овие квалитети се најиндикативни за лен. Ако сонувате да најдете материјал кој верно ќе ви служи неколку години (или можеби децении) по ред, тогаш ова е секако лен. Крпите за постелнина се неверојатно цврсти поради материјалот, способни да преживеат дури и во прилично непријателска кујнска средина.
 • Меланж повеќебојни крпи - овој тип на крпи се направени од конци кои претходно биле обоени во одредени бои.

Грижа за ленени крпи

 • Естетски изглед - модерните дизајнери од целиот свет се повеќе користат лен како главен материјал за креирање на основните ентериери. Најчесто во ѕидовите на кујната се појавува лен. Затоа употребата на ленени крпи е вистински тренд и моден тренд. Самиот лен има необична текстура и природна боја, може да се користи за создавање на различни стилови во внатрешноста - од Прованса до рустикален стил.

ленени крпи со риги: стилска кујна

поместени ленени крпи

 • Воопшто не вреди да се стискаат ленени крпи - кога се мие во машина за перење, треба или целосно да го исклучите овој циклус или да го поставите минималниот број на вртежи. При миење на рацете, не извртувајте ги производите - малку исцедете ги крпите од водата и закачете ги да се исцедат.

Па, со што можете да ги комбинирате ленените крпи во кујната?

Ленните крпи, иако се направени од ист материјал, може да се разликуваат едни од други по изглед. Причината за ова се особеностите на производството на материјалот. Значи, ленените крпи се од следниве типови:

Значи, за да се постигне сличен ефект, треба да се почитуваат следниве правила:

 • Завеси - ленените крпи кои одекнуваат на завесите се одличен избор за кујнски простор. Ленените завеси ќе ја заштитат просторијата од пенетрација на премногу сончева светлина, интересно прекршувајќи ги зраците.
 • Тапацир на мебел - ако имате софа или столчиња во вашата кујна, тогаш нивното обложување со лен е лесно, но доста ефективно. Покрај тоа, можете да шиете навлаки за украсни перници и да ги поставите во кујнскиот простор.

Улогата на ленените крпи за внатрешен дизајн

 • Антисептик - ленените крпи имаат антибактериско дејство, што е многу важно за кујнскиот простор. Кога ги сушите садовите со ленена крпа, ги убивате вишокот бактерии од површината на садовите. Овие крпи се вистинско откритие за оние кои имаат мали деца во куќата.
 • Ефект на масажа - колку и да звучи изненадувачки, но ленените крпи благотворно делуваат на вашите раце. Ленот нежно ги масира дланките, подобрувајќи ја циркулацијата на крвта.
 • Хигроскопност - ленените крпи добро ја апсорбираат влагата, навистина бришејќи го производот сув. Во исто време, таквата кујнска крпа нема да остави влакна од ткаенина на површината на избришаниот производ, дури и ако зборуваме за стаклени садови.

ленена кујнска крпа

 • Можете да ги перете ленените крпи и во машина за перење и со рачно перење. За перење во машина за перење, изберете деликатен режим и температура до 40 степени.
 • Печатени крпи - вклучува метод на создавање шарена површина, во која бојата или моделот на ткаенината се веќе полнети кога производот е целосно подготвен.

Бидејќи кујната е простор со зголемена тенденција за дамки на сите видови површини, изборот на крпи треба да биде компетентен и практичен. Општо земено, ленените крпи се лесни за нега, со редовна и соодветна грижа, вашите крпи само ќе се подобрат со текот на времето. Тоа е парадокс, но тоа е лен и ленени производи кои можат да се подобрат со текот на времето, како убавото вино. Со продолжена употреба на ленени крпи, производите стануваат помеки, попријатни на допир.

Видови ленени кујнски крпи

Ленот како материјал изгледа одлично во ансамбл со други природни природни материјали. Ленените крпи можат успешно да станат, иако не фокусна точка во кујнскиот простор, туку еден од декоративните елементи кои привлекуваат внимание.

Ленот е вистински бисер на пазарот на материјали. Ленот се одгледува и преработува низ цела Русија, ова растение е еден вид симбол на нашата земја. Сите ние несомнено може да се гордееме со фактот дека ваквото уникатно растение, од кое се добива не помалку уникатен материјал, расте во голем број низ нашата земја.

Купувањето комплет ленени крпи не е тешко, но многу потешко е да се вклопи овој кујнски елемент во просторот. Во овој момент, вашиот личен дизајнер треба да се разбуди во вас.

 • Правилниот избор на чистење и детергент е клучот за успехот. Многу е важно да изберете алатка со која можете ефикасно да ги отстраните дамките од површината на постелнината, без да придонесете за уништување на неговата структура. За да се заштитите (особено кога работите со обоени ленени крпи), изберете прашоци или течни детергенти без состојки за избелување додадени во нивниот состав.
 • Абажур - можете да ги завиткате објектите за осветлување со ленени абажури за да создадете компетентна комбинација на материјали што се преклопуваат.

Ленената ткаенина се одликува со цела маса на уникатни квалитети кои се толку вредни и важни во производството на крпи. Бидејќи материјалот е природен, тој е еколошки и безбеден, апсолутно не е страшно да се користи во директен контакт со храната. Затоа ленените ткаенини за крпи се еден од најдобрите избори во производството на производи од овој вид.

Постелни кујнски крпи: зошто треба да обрнете внимание на нив?

ленен абажур

 • Жакард крпи - создавањето на необична текстура и дезен е резултат на специјален ткаење на конци од ткаенина.

Можете буквално да собирате легенди за ленените крпи за кујната, тие се толку добри. Нивните предности се повеќе од очигледни, особено ако некогаш сте „експлоатирале“ ленена крпа во вашата кујна.

убави ленени крпи

 • Ленните крпи треба да се сушат на свеж воздух, но ако тоа не е можно, тогаш соодветни се и греалки. Пред да ги закачите ленените крпи за да се исушат, добро раширете ги и добро протресете. На овој начин ќе избегнете создавање на голем број на брчки по сушењето.

Ако барате материјал за кујнски крпи, тогаш без сомнение дадете предност на таков материјал како лен. Оваа природна ткаенина е навистина разноврсна и има многу вредни квалитети што апсолутно секоја домаќинка може да ги цени.

сет кујнски сет за ленени крпи

 • Ленните крпи треба да се пеглаат на температура не поголема од двесте степени, употребата на пароброд исто така ќе биде ефикасна. По пеглањето, поставете ги производите на рамна хоризонтална површина, давајќи им можност малку да „одморат“, а потоа преклопете ги крпите и ставете ги во плакарот за складирање.


0 replies on “Придобивките од ленените крпи”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *