Главни карактери -

Детален опис на Базаров.

  • Тимур Нигматулин

   15/15

  • Мадина Магомедова

   5/15

  • Татјана Цуканова

   15/15

  • Али Хаџивахидов

   15/15

  • Рома Волков

   13/15

  • Абас Муртазалиев

   15.11

  • Оксана Шандул

   15/15

  • Лариса Подоплова

   12/15

  • Сафина Абдулаева

   10/15

  • Надежда Самојленко

   12/15

 

Млад човек од 23 години, пријател на Евгениј Базаров.

Дуњаша

Ова е карактеристика на јунаците од романот на Тургењев „Татковци и синови“, кој се занимава со вечното меѓусебно недоразбирање на генерациите, како и со новото општествено движење во Русија. Хероите на делото „Татковци и синови“ одекнаа во срцата на читателите. Табелата со карактеристиките на ликовите дава краток опис на главните ликови во книгата на Тургењев. Овие компресирани податоци може да се користат за пишување есеи на часовите по литература.

Главниот лик, студент по медицина на 30-тите години, е нихилист.

Аркадиј Николаевич Кирсанов

Ексцентрична, мистериозна личност. Љубовта на животот на Павел Петрович, што во голема мера влијаеше на неговата судбина. Откако дозна за нејзината смрт, Кирсанов ја изгуби смислата на животот.

28-годишен земјопоседник во кој Базаров се вљубува.

Син на полковен лекар, студира на медицинскиот факултет. Тој е скептичен за светот околу него, ги негира вообичаените вредности. Во неговиот имиџ преовладуваат умот, самодовербата, лидерските квалитети. Умира од труење со крв.

Старец кој го сака својот син, поранешен лекар, ја продолжува својата медицинска пракса, бесплатно им помага на селаните. Весел и вреден, сака да разговара и филозофира, живее едноставно и скромно.

Василиј Иванович Базаров

Слуга на Павел Петрович Кирсанов.

Вдовец на земјопоседник кој претпочита да живее во изолација, далеку од секуларното општество. Независна, паметна, фер, но каприциозна и разгалена, сака луксуз. Избегнува емоционални превирања. Никогаш никого не сакала, вториот пат се мажи со пресметка.

Сестра на Ана Одинцова, сакана на Аркадиј Кирсанов.
Детален опис на Ситников.

Карактеристики на хероите „Татковци и синови“

Ана Сергеевна Одинцова

Принцезата Р.

Познаник на Базаров, Кирсанов и Ситников. земјопоседник. Поддржувач на еманципацијата. Тој смета дека негрижата во облеката и дрското однесување се знак на прогресивност. Љубител на цигари и шампањ.

Поранешен гардист. Главен аристократ, се придржува до либералните ставови. Приврзаник на целиот англиски, горд. Откако доживеал несреќна љубов, тој се претворил во мизантроп, се оддалечил од своите роднини и заминал во странство.

Татко на Евгениј Базаров.

Таткото на Аркадиј Кирсанов, 44-годишен вдовец, благородник.

Млада селанка која стана сопруга на Николај Кирсанов.

Арина Власевна Базарова

Постара благородничка. Премногу сомнителна и побожна старица, љубезно малечко, приврзано и паметно, уредно и уредно. Тој тагува поради несреќната смрт на неговиот син.

Проста селанка, весела и разиграна смеа, се однесува строго во куќата. Им помага на Фенечка да се грижи за детето.
Детален опис на Феничка.

Мали ликови

Мајка на Евгениј Базаров.

Виктор Ситников

Петар

Пријател и имитатор на Базаров.

Главните ликови на „Татковци и синови“.

45-годишен брат на Николај Петрович, благородник.

Синот на трговецот, се срами од своето педигре. Човек со тесен ум, слепо имитира сè ново. Слабоум и плашлив, се однесува глупаво и вулгарно, досадно и зборливо во комуникацијата, сонува да стане познат. Тој го смета Базаров за свој учител. Откако се оженил, тој станал човек со кокошка.

Сликата на Фенечка е вклучена во списокот на споредни ликови на делото, иако нејзиниот опис одговара на женскиот идеал. Едноставна селанка, таа е олицетворение на чистота и природност. Пријатна, домашна, женствена.
Детален опис на Одинцова.
Детален опис на Аркадиј Кирсанов.

Глупавиот и нарцисоиден, кој едвај научил да чита, се смета себеси за учена личност.

Евгениј Василевич Базаров

Слугинката Фенички.

Главните ликови на „Татковци и синови“.

Николај Петрович Кирсанов

Главната тема на романот на Тургењев е проблемот на односите меѓу аристократските благородници и сегашната генерација млади нихилисти. Судбината на сите ликови е тесно испреплетена со решавање на итна задача, секој од нив ги одредува своите животни приоритети на свој начин. Во романот на Тургенев се создава генерациски конфликт, главните ликови на „Татковци и синови“ се антагонисти кои не сакаат да се разберат.

Тој го сака својот син Аркадиј. Мирна и избалансирана романтична. Долго ја доживеал смртта на својата сакана сопруга, по што се вљубил во едноставна селанка Фенечка и се оженил со неа.

Жената што ја сакаше Павел Петрович.

Павел Петрович Кирсанов

Авдотја Кукшина

Романтична душа, сентиментална, нежна и љубезна личност. Благородник, студирал на универзитетот, подлегнал на влијанието на Базаров. Верува во вистински човечки чувства.

Имитатор на Базаров.

балонче

Катерина

Во сериозноста, млада, кротка девојка воспитана од нејзината сестра. Љубезен, скромен, сака природа и музика. Смирен и паметен. Се плаши од строгата диспозиција на неговата сестра. Таа се омажи за Аркадиј. Имајќи карактер, таа го води својот сопруг.
Детален опис на Николај Петрович Кирсанов.
Детален опис на Павел Петрович Кирсанов.

Кој ќе биде главниот лик на GTA VI?

Како се променија главните ликови на GTA

GTA V - Тревор Филипс

Кој ќе биде главниот лик на GTA VI?

GTA IV - Нико Белиќ

Како се променија главните ликови на Grand Theft Auto

ГТА Сан Андреас - Карл „Си Џеј“ Џонсон

ГТА Сан Андреас - Карл „Си Џеј“ Џонсон

GTA V - Френклин Клинтон

Богат човек кој заработил богатство од криминал. По неуспешниот грабеж, Мајкл се договорил со властите, се обидел да живее според законот, но се покажало така-така. Тешко е да се биде во рамка со таков карактер и пријатели.

GTA Vice City - Томи Верчети

GTA Vice City - Томи Верчети

Според една гласина, главниот лик ќе биде девојче. И што мислите вие? Споделете ја оваа „приказна“ на социјалните мрежи и раскажете!

GTA V - Мајкл Де Санта

Строгиот скитник од третиот дел, совладувајќи го измислениот Liberty City (здраво, Њујорк) и - за прв пат во серијата - 3D графика. За целиот заговор, Клод не кажа ни збор (најверојатно, таков лик).

Првиот црн протагонист од серијата. Поради убиството на нејзината мајка, Си Џеј се враќа од Либерти Сити во Лос Сантос. И таму неговата банда изгуби секаква почит и области. Ах срање, еве одиме повторно.

Од лаконскиот Клод до лудиот Мајкл, Френклин и Тревор.

GTA V - Мајкл Де Санта

GTA 1 имаше неколку главни ликови, но мораше да играш како „човекот во жолто“. GTA 2 претстави осаменик - Claude Speed, иако ова беше важно само за воведното видео.

Како се променија главните ликови на Grand Theft Auto

Поранешен пилот, „патувал“ во цивилниот живот. Тревор живее во валкана приколка, оди како клошар и прави работи за кои многумина се плашат да размислуваат. Се чини дека тој и Мајкл се договориле за ова.

Источноевропеец (конкретно Србин), воин кој патува во Либерти Сити за американскиот сон. Реалноста се покажува потешка, но Нико не е гаф.

GTA V - Тревор Филипс

Италијански Американец, гласот на актерот Реј Лиота. Ослободен по 15 години затвор и пристигна во сончевиот Вице Сити за да напредува во хиерархијата на подземјето. Единствениот проблем е што не знае да плива.

GTA III - Клод

GTA III - Клод

GTA 2 - Клод Брзина

GTA IV - Нико Белиќ

Дете на улица, се занимавал со грабежи додека не се вработил како колекционер кај продавач на луксузни автомобили. Тогаш животот на Френклин стана уште позабавен кога го запозна Мајкл.

GTA 2 - Клод Брзина

GTA V - Френклин Клинтон

Детален опис на Chatsky.

Стар пријател на Чацки, млад човек.

грофицата Хриумина

Светла претставничка на општеството Фамус, што е пародија на Чацки. Простодушен, глупав, обичен човек.

Платон Михајлович Горич

Внимателната и доминантна сопруга на Гориќ, голем љубител на топки.

Софија

Сопругата на Гориќ, млада жена.

Молчалин

Репетилов

Сопругата на Принс, мајка на шест ќерки.

Во руските класици, Грибоедов е познат како автор на првата комедија, комбинирајќи примери на класицизам и реализам. Раните драми на драматургот содржеа обиди да се комбинираат различни стилови и насоки, но делото на Грибоедов „Тешко од духовитост“ стана навистина иновативно. Авторот дошол до идејата за драмата во 1820 година, приказните на неговата долгогодишна девојка, Е. игра веднаш се претвори во афоризми и се уште се користат во нашиот говор.

Мали ликови

Магдонос

Служи како секретарка на Фамусов, човек со ситна, гнасна мала душа. Лицемер, непринципиелен и глупав сикофан. Пресметливо и кукавички. Роден во сиромашно семејство, тој сонува да влезе во „повисокото“ општество. Влечена зад слугинката Лиза. Тој ја идолизира Татјана Јуриевна, трендсетерката на мислењата.

Принцезата Тугуховскаја

Ветровито девојче, слуга во куќата Фамусов, насмеана, весела. Таа го сака шанкерот Петруша. Фамусов поволно се однесува кон неа. Ги опфаќа ноќните авантури на неговата љубовница Софија.

Паметна и независна девојка која е воспитана и образована во најдобрите традиции на благородното московско општество. Не ги разбрав вистинските чувства на Чацки, таа беше вљубена во Молчалин. Свири на пијано, чита француски романи. Софија е имиџ на решителна девојка, има силен карактер, умее да манипулира со својот татко.

Единствената ќерка на Фамусов, 17 години.

Млад секуларен човек, коцкар и измамник.

Пуфер

Хлестов

Детален опис на Фамусов.

Богат благородник, полковник, млад човек.

Слугинката на Софија, млада девојка.

Поддржувач на стариот начин на живот. Главните карактеристики на неговиот карактер се сервилност и сервилност. Тој е скрупулозен за јавното мислење за неговата личност и за неговото семејство. Тој е противник на Чацки во спорови за животните принципи. Тој сонува да ја ожени својата ќерка за Скалозуб. Флертување со слугинката.

Наталија Дмитриевна Гориќ

Принцот Тугуховски

Детален опис на Молчалин.
Детални карактеристики на Skalozub.

Митрополит аристократ, богат земјопоседник, вдовец, татко на Софија.

Главните ликови на „Тешко од духовитост“.

Слуга во куќата на Фамусов, млад човек.

Млад благородник, сирак, е вљубен во Софија Фамусова.

Влегувам во куќата на Фамусов, секуларна личност, површна, глупава, измамник и никаквец.

Лиза

Детални карактеристики на Репетилов.

Благородник, пензиониран офицер, другар на Чацки.

Чацки

 

  • Владислав Тугај

   12/15

  • Антон Даншчиков

   13/15

  • Мухамед Гамзатов

   14/15

  • Ли На

   15/15

  • Скица на Ана

   14/15

  • Ана Гордеева

   15.11

  • Маријам Ибрагимовна

   6/15

  • Иљуша Дидинсајд

   15/15

  • - изјави Емирханов

   15/15

  • Аљонка Жаркова

   13/15

 

Ги знае основите на писменоста, му помага на сопственикот да фаќа белешки, неуреден.

Нивните имиња се непознати, нивната улога е незначителна. Една постара баба оди на балови со својата внука, надевајќи се дека ќе ја омажи.

Карактеристики на хероите „Тешко од духовитост“

Пријател на Чацки, разочаран од бракот со млада жена, совесно ѝ се потчинува. Пензиониран војник.

Фамусов

Детален опис на Софија.

Злонамерна осамена старица од осаменост започна глутница кучиња и армија домашни миленици.
Детален опис на Лиза.

Комедијата „Тешко од духовитост“ го прикажува конфликтот на генерации и ставови - прогресивен и застарен. Во претставата има многу актери и надвор од сцената - претставници на московското општество. Главните ликови на драмата „Тешко од духовитост“ во најголем дел немаат прототипови, кај некои помали ликови се изразени карактеристиките на современиците на авторот. Оваа табела, во која се дадени карактеристиките на ликовите, ќе помогне при прикажување на резиме на драмата, како и при пишување на писмено дело.

Митрополит аристократ, постар болен човек.

Не е многу паметен човек, богат ерген, сè уште не стар. Служи како полковник, обичен војник, сонува да стане генерал, цел живот е во војска. Познат во московските кругови.

Херој од позитивна комедија. Тој беше израснат во семејството Фамусов, откако наполни полнолетство, почна да живее одвоено. Млад благородник со остар ум и проникливост, има благородна душа и возвишени мисли. Ги осудува ставовите на Фамусов, а со тоа и на целото благородно општество. Тој страсно ја сака својата татковина и својот народ, неговата гордост е навредена од потсмевниот однос на странците кон сè што е руско. Вљубен во Софија, откако дозна за нејзината љубов кон безначајниот Молчалин, тој е разочаран и од неа и од општеството. Ја напушта Москва.

Лична секретарка на Фамусов, млад човек од сиромашно семејство.

Загорецки

Максим Петрович

Лик надвор од сцената. Богат дворски благородник во времето на царицата Катерина II. Чичко Фамусов, чии постапки се наведуваат како пример за младите.

Покојниот вујко на Фамусов, службеник.

Главните ликови на „Тешко од духовитост“.

Ги поддржува ставовите на Фамусов, противник на образованието, сонува за профитабилна забава за нејзините ќерки.

Глув старец, пријател на Фамусов, целта на животот е профитабилно да ги приврзе своите шест ќерки.

Митрополити аристократи, стара баба и внука.

Снаата на Фамусов, постара жена.

Како главниот лик се разликува од секундарниот или епизодниот? Како да разберете кој херој е главниот во вашата приказна? Слушнав слични прашања од почетници автори повеќе од еднаш и на вебинари и на лични консултации. Оние кои се поискусни ги интересираа другите - што ако главниот лик е досаден, а секундарниот одеднаш го заинтригира, маѓепса и бесрамно го турка неописниот главен лик? Дали може да има повеќе од еден главен лик во една книга?

На курсевите и видео-предавањата, ние постојано го допревме ова прашање и други стапици што ги чекаат авторите кога работат со херои од која било лента. И сега да се обидеме да ја разбереме статијата, која е разликата помеѓу главните, секундарните и епизодните ликови.

Како што веќе беше споменато во написот „Слика, лик, херој“, главниот лик е секогаш во центарот на заплетот, во центарот на приказната, во центарот на интригите и главниот конфликт на делото. Ова е првата и најважна карактеристика. Главниот лик има максимум „време на екранот“, т.е. тој, откривајќи ги неговите постапки и одлуки (и опишувајќи ги последиците од овие постапки и одлуки) е посветен на повеќето сцени од книгата. И - третата главна карактеристика - исходот од главниот конфликт и / или решението на централната задача на целата приказна, постигнувањето на најважната цел, зависи од постапките на главниот лик.

Најчесто, за да се утврди кој е главниот лик во книгата, доволно е да се постави едноставно прашање: за кого се пишува? 🙂Но, се разбира, подобро е да не прашате за себе, туку за првите читатели на вашиот ракопис: тие можат да бидат многу пообјективни! Самиот автор можеби е во заблуда - на пример, кога беше силно мачен со пропишување на сите карактеристики на ликот на главниот лик, откако помина најмногу часови работа на нацртот, но всушност се покажа дека подемите и падовите на пријателите и придружниците на Главгер се покажа дека е позабавно и повеќе простор во книгата зазема од главниот заплет.

Патем, ако пишувате во трето лице, можете да спроведете уште една едноставна проверка - по зачестеноста на имињата. Word има функција Најдете и замени. Внесете го името на главниот лик, штиклирајте го полето „Изберете ги сите ставки пронајдени во главниот документ“ и кликнете на копчето „Најди ги сите“. Над копчето ќе се појави натписот „Пронајдени ставки: …“, проследен со број. Затоа, проверете го името на главниот лик и името на личноста за која се сомневате дека сака да се прикраде во центарот на историјата на итриот.🙂

Мала тајна: не внесувајте целосни имиња, без да го менувате крајот, тогаш ќе го добиете резултатот најблизок до реалноста. Секако, ќе мора да земете во предвид дека на крајот на краиштата се користат заменки, синоними, прекари (иако и прекарите може да се проверат), но ако значењата се споредливи, ова е сепак повод да размислите и да се приближите. погледнете - но сепак за кого е приказната?

Откако го сфативме главниот лик, мислам дека е лесно да се погодат знаците на споредниот лик. Секундарниот лик се појавува „во кадарот“, односно во сцените на книгата, барем 5-6 пати, не само треперејќи во позадина (како епизодна), туку во исто време нужно влијае на исходот на сцена или дури и целата епизода. Покрај тоа, помалиот лик може (а можеби дури и треба) да влијае на одлуките на главниот лик на приказната, неговите расположенија, трансформацијата на вредностите и верувањата, а исто така и на бројот и квалитетот на тешкотиите со кои ќе се соочи главниот лик. на својот пат кон најважните цели.

Секундарниот херој има своја заднина, која читателите ќе ја дознаат подетално, и свои проблеми, своја „болка“ со која се обидува да се справи. Овие проблеми можат да бидат или директно поврзани со текот на главниот заплет, или можат да бидат центар на конфликтот на страничната јамка на заплетот. И третиот знак: како што ги решавате вашите лични проблеми, се менува и споредниот карактер, иако во помала мера од главниот. Може да разбере нешто за себе, да стекне некој нов квалитет, да открие нова способност во себе или едноставно да стане подобар отколку што бил. Потребна е промена - дури и најмала - за да се сметате за вистински херој.🙂

Од оваа гледна точка - потребата за јасна промена, развој - епизодните херои може да се помешаат со статични ликови. Зошто? Зошто, развојот на таквите херои, најчесто, е премногу бавен - не од сцена до сцена, туку од книга до книга. И ова, патем, е една од карактеристичните карактеристики на епизодниот херој. Обично епизодните ликови, кои авторот ги користи во неколку книги од циклусот, „израснуваат“ до ова ниво.

Што друго е типично за епизодните херои? Ајде да се обидеме да се потсетиме на светлите епизодни ликови од познатите книги. На пример, внукот на Лајонел од детективите на „Мис Марпл“ на Агата Кристи, Галадриел од „Господарот на прстените“ на Ј.Р.Р. Толкин, г-дин Оливандер од универзумот на Хари Потер на Џ.

Што ги обединува сите?

Прво, како што е лесно да се види, сите тие се појавуваат „во рамка“ од време на време и вкупно не повеќе од 4-5 пати по книга, па дури и за целата серија книги.

Второ, тие се јасно врзани или за одредена локација или за одредена ситуација (а понекогаш и за двете) и се појавуваат за да му дадат нешто ново на главниот лик. Тоа може да биде нова информација, нова можност, нов квалитет или способност, а понекогаш и нов потсетник за нешто важно. Овој имот само докажува дека првично епизодните херои се појавуваат во историјата како „додатоци“ (видете ја статијата „Статични ликови со улоги“).

Трето, секој има јасна и сосема видлива, тродимензионална слика, како и светла карактеристика или карактерна особина, благодарение на која читателот ги памети овие епизодни ликови.

Сомнеж? Ајде да провериме.🙂

 • Галадриел е величествената љубовница на џуџињата, златнокосата дама на светлината, која се појави пред патниците во сјајот на бели облеки, мудра и сезнајничка.
 • Лајонел - во очите на госпоѓица Марпл, слатко момче, писател од повеќе од триесет години, малку разбирање за животот и човечката природа, љубезен, грижлив и љубезен.
 • Господинот Оливандер е низок, жив старец, шармантен, иако малку ладен, вистински мајстор на својот занает, кој доживува повеќе емоции во однос на неговите креации отколку на луѓето.
 • Адвокатот Дегре е енергичен, бестрашен авантурист со остар ум, чуден и елоквентен; логичар кој не попушта пред емоциите, а во исто време има цврсти принципи, чие бескомпромисно придржување му овозможува да се почитува себеси, без разлика на се.

Се разбира, ликот е нужно поткрепен со изглед и однесување, а сето тоа заедно формира тродимензионална препознатлива слика.

Четврто, епизодните ликови ретко имаат позадинска приказна што му се кажува на читателот. Не за џабе велам „кажи“. 🙂Затоа што вистински епизоден херој сè уште има заднина - во главата на авторот. Барем кратко е. Бидејќи без вистинска приказна, тешко е да се создаде жива слика и веродостоен лик, а да не зборуваме за прикажување - иако со точки - развојот и промената на овој лик.

Да се ​​вратиме на нашите примери.

 • Галадриел го поминува тестот пред очите на читателот, речиси подлегнувајќи на искушението на Прстенот и се препушта на судбината на својот народ и на својата.
 • Лајонел, под влијание на тетка Марпл, постепено почнува да ја прогледува сопствената наивност во однос на човековата природа, а откако минува низ семејните неволји, станува многу позрел и потолерантен.
 • Г-дин Оливандер, до крајот на серијата книги за Хари Потер, од професионален мајстор се претвора во скршен старец кој ќе има години за себе и за сопствената слабост.
 • Адвокатот Дегре ги губи остатоците од идеализмот и се претвора прво во циничен полицаец, а потоа во тврд (а понекогаш и суров) политичар, чијашто снаодливост, исклучителна посветеност на кралот и жив ум му дозволуваат да ја постигне највисоката позиција.

Како што можете да видите, приказната за еден епизоден лик се развива од книга во книга, а заедно со неа се менуваат и ликот и сликата - на добро или на лошо, а ликот станува херој.

Во широка смисла, епизодните ликови ги вклучуваат сите луѓе што се појавуваат во книгата (и нелуѓе, ако ги земеме научната фантастика, мистицизмот, фантазијата итн.), кои стојат некаде помеѓу безличната толпа и споредните ликови. Таквите ликови, по правило, имаат лично име и / или прекар и играат значајна улога во заплетот. Но само. Но, според мое мислење, тие не отидоа далеку од „статистите“, кои во старите претстави беа означени со бројки: на пример, кога банда разбојници го запреа херојот на патот, тогаш ликовите што зборуваа беа повикани „Разбојник 1“, „Разбојник 2“ и така натаму.

Пишувањето живописни епизодни ликови и херои е еден вид уметност. За некои тоа е лесно, за некои не. Но, ако ги знаете основните принципи и вежбате многу, тогаш сè може да се научи.

Протагонистот на едно дело, не толку важно, литературна или сродна уметност (театар, кино) е речиси секогаш причината за постоењето на самото дело. Заплетот, колку и да е важен, не е суштински. Земете го како пример „До светилникот“ на Вирџинија Вулф. Заплетот, поедноставен до минимум (јунаците одат до светилникот, а краткиот пат е целата фабула) постои само за да се открие јунакот, а преку него и идејата, тематскиот центар на делото.

Главните ликови, без разлика како се однесува авторот кон нив, дали е солидарен со нив, дали се конкретно регистрирана личност или безименото „лирско јас“ на авторот, секогаш се создаваат со посебна грижа, бидејќи стануваат носители на мисли и идеи. На ликовите се гради самата суштина на делото - нејзиниот конфликт.

За да разберете што е главниот лик, размислете какви типови на ликови генерално постојат.

Кој од хероите е „главен“

Во класичната книжевна критика, класификацијата на ликовите во литературата нагласува:

 • Главните ликови - тие се врзани за конфликтот и заплетот;
 • Секундарно - игра значајна улога на заплет и формирање на конфликт, но не и негов центар;
 • Епизодично - практично не учествува во конфликтот, туку игра улога во заплетот;
 • Екстра-заплет - може да игра помала улога во конфликтот, но само индиректно се споменати во заплетот.

Протагонистот не е нужно најпозитивниот, па дури и најинтересниот лик. Главниот лик најдобро се гледа во неговото детално пишување. Ако со мали типови карактери авторот може да му дозволи на читателот да ја вежба својата имагинација, тогаш главниот носител на идејата треба да биде разбирлив. Главниот лик може да биде сложен, непријатен, но мора да биде оправдан.

Земете го за пример главниот јунак на романот „Златна перка“ од Дона Тарт. Кој главен лик ни го дава авторот? Млад успешен продавач на антиквитети, класичен дрзок бизнисмен. Сепак, Тео не може долго да постои без лекови, тој секогаш е во состојба на депресија.

Ако авторот ни го дадеше само возрасниот Тео, читателот лесно ќе го даруваше со какви било квалитети. Неговото однесување би го сметал за слатко во духот на Јуџин Онегин, или можеби во ова би нашол бунт на хероите на Керуак.

Но, таквото толкување би ја уништило и идејата и конфликтот. Протагонистот не е денди уморен од животот, дефинитивно не е смел бунтовник, туку човек длабоко трауматизиран од трагедија во детството (за време на експлозија во музеј, неговата мајка умира, самото момче за чудо преживува). Ова е самото образложение, она што го разликува главниот лик од сите други ликови. Внимателниот читател не треба да знае ништо помалку за главниот лик отколку што знае психотерапевтот за својот пациент.

Меѓутоа, ако земеме предвид кои ликови се главните ликови, тогаш овој знак, односно комплетноста на психолошкиот портрет, беше далеку од секогаш главниот, а денес не е откриен во масовната литература.

Историјата на развојот на главниот лик: од функција до полноправна личност

Првите книжевни херои се хероите на фолклорот и митовите. Тие се секогаш едноставни и разбирливи, секогаш во право (дури и ако современиот читател не се согласува со ова, малкумина во наше време ќе ја разгледаат тиранијата на Зевс, суровоста на скандинавските богови и херои или наивната глупост на словенската самовила- бајката „ванекс“ да биде знак за добар херој во наше време).

Во историската класификација на типовите на ликови во книгите на херои на митови, фолклор, еп и епови, вообичаено е да се нарекуваат цели ликови .

Протагонистот станува носител на една, но многу важна и впечатлива карактеристика. Значи, Иван Будалата е простодушен, Ахил е храбар и жесток, Одисеј е лукав и вешт, Херкулес е натприродно силен.

Во модерната литература, на принципот на интегрален лик се придржуваат авторите на популарната фантазија, бруталните детективски трилери и слична забавна, поедноставена литература. На пример, хероината од фантастичниот циклус на Олга Громико В. Реднаја е навистина штетна и смешна. Нема потреба да се оправдуваат нејзините карактерни црти, бидејќи нема смисла да се очекуваат непредвидливи постапки од овој лик.

Таквите главни ликови не се независни поединци, туку, како што споменавме погоре, функции. Тие не започнуваат конфликт, туку зборуваат за идеалите на луѓето (кога се во прашање митови, фолклор, еп, епови) или лично авторски.

Со развојот на литературата како независен жанр, а не дел од религиозната слика на светот (митови) или ритуал (фолклор), херојот стана покомплициран.

Типовите на јунакот во литературата на преродбата се веќе забележливо поинтересни и похумани. Во литературата од ренесансата и доцниот среден век може да се зборува за веќе недвосмислениот изглед на херојот на делото - индивидуална личност создадена од авторот за да го открие конфликтот.

Ако ги земеме предвид трагедиите и комедиите на Шекспир, тогаш е речиси невозможно да се најдат недвосмислени главни ликови. Тие сега се под влијание не само од нивната функција (херој, лукав измамник, убава дама), туку и од општеството (конфликтот меѓу семејствата на Ромео и Јулија), трагедиите (смртта на таткото на Хамлет). Сè сега остава отпечаток на херојот. Херојот, кој е засегнат од општеството и судбината, порано или подоцна се развива од статичен јунак во динамичен херој, односно заплет што се менува со текот на приказната. Онаму каде што има промени кај херојот, има потреба да се анализираат. Психологизмот како основен принцип и метод на создавање на хероите на литературата се поистоветуваше со секоја книжевна ера.

Но, и покрај сета индивидуалност на портретите на главните ликови, тие сепак се прилично лесно да се класифицираат според некои критериуми. Ајде да погледнеме некои класификации.

Класификација „Жанр“.

Наједноставна класификација што може да се примени дури и на хероите на античката литература. Трагедијата и комедијата, како две страни на театарската уметност, настанале во антиката и таму треба да се бара почетокот на поделбата на хероите.

Главните ликови во античката литература (имено, авторската литература, да не се меша со митови или епови) веќе беа комплицирани поради нивната припадност кон комедија или трагедија.

Така, врз основа на античкиот грчки театар, почнаа да се разликуваат главните ликови од следниот тип:

 • трагично;
 • Стрип.

Бидејќи создавањето на главните ликови сè уште беше под големо влијание на традициите на митовите и легендите, поточно интегритетот на ликовите својствени за нив, не беше дозволена мешавина од „ниско“ и „високо“. Значи, главниот лик може да биде само возвишено трагичен, или комичен.

Ренесансата на светот му го подари „Дон Кихот“ од Сервантес. По ова дело повеќе не можеше да се каже дека трагичното и комичното меѓусебно се исклучуваат при создавањето на главниот лик. Дон Кихот, во неговите обиди да биде витез, е искрено смешен, но бидејќи високите идеали го туркаат на смешни, апсурдни постапки, а неговиот идеализиран свет го прави апсолутно трагично несреќен, мораше да се воведе уште еден тип во овој систем:

 • Трагикомично.

Трагикомичен лик е веќе посложена структура, има повеќе противречности, а со тоа и предуслови за објаснување, детализирање на херојот.

Во поширока класификација се издвојува и романтичен, авантуристички, лирски јунак и сл.

Класификација по психолошки тип

Класификација, особено често се применува на руски класици. Истакнува:

 • Малиот човек (Акаки Акакиевич од Гогољовиот „Шинел“, Евгениј од „Бронзениот коњаник“ на Пушкин);
 • Новиот човек (Базаров од „Татковци и деца“ на Тургењев, Лопухов од „Што да се прави“ на Чернишевски);
 • Дополнителна личност (Чатски, Онегин).

Оваа класификација на главните ликови работи само во изградбата на општествениот конфликт, односно „херојот и целото општество“.

Класификација A. Mitte

Првично беше создаден за филмски ликови, но и литературните ликови совршено се вклопуваат во него. За почетник модерен писател, уште полесно е да се движите низ него.

Според Мите, главните ликови се

"Нашите пријатели"

Најреалистични ликови кои немаат никакви извонредни квалитети. Таков херој може да биде работен колега или цимер. Обичен човек во необични околности (целата литература за „паѓачите“);

„Под кучиња“

Пробив момци, оние кои "од партали до богатство." Главните квалитети на таквиот херој се намерноста, волјата за живот (Грофот Монте Кристо, на пример). Добро прилагоден за динамична авантура или авантуристички заговор;

„Изгубени души“.

Комплексно и двосмислено. Позитивен или негативен карактер - не е јасно. Секогаш во фрлање и тага (херои на Достоевски, Бајрон). На таквите главни ликови е погодно да се усоврши вештината на психологизмот;

„Идоли“

Совршена, убава од глава до пети. „Спортист, член на Комсомол и само убавица...“ од оваа категорија. Главните ликови од овој тип предизвикуваат недоверба кај читателот и, следствено, иритација. Тоа е спротивно од очекуваниот ефект. Најдобро од сè, „идолите“ се погодни за создавање романтична линија. Овде, љубовник или сакана на главниот лик или хероина може да се напише и да не се оптоварува со ништо човечко.

Заклучокот може да се извлече на следниов начин - подобро е да се напише главниот лик на таков начин што тој предизвикува признание или желба за имитација, но сепак препознавањето е подобро. Читателот сака да се поврзе со главниот лик, да го разбере, дури и ако не секогаш одобрува, што значи дека задачата на писателот е да создаде слика што е доволно сигурна за ова.

Системот на карактери, како и секој друг систем, има своја структура и се заснова на интеракцијата на неговите елементи. Во нашиот случај, елементи на системот се ликовите, тие се херои на едно литературно дело. Односно, ликовите некако комуницираат едни со други, а со тоа го поместуваат заплетот.

Како и да е, сите ликови се обврзани да комуницираат едни со други: да разговараат, да вршат какви било дејства, да прават нешто, на овој или оној начин насочени кон развивање на дејството на романот. Иако во песната на Гогољ „Мртви души“ буквално се превртува бројот на ликови, а тоа се ликови кои не влијаат на развојот на заплетот, туку авторот ги внесува во наративот за да ја рекреира бојата на ерата, духот на времињата и имиџот на луѓето во сета негова различност. Ова се чичко Мињаи и чичко Митјаи, зетот на Ноздрев Мижуев, момчињата што го молат Чичиков пред портите на хотелот, а особено еден од нив, „голем ловец да застане на петиците“, и капетанот на персоналот Бакнежи, и извесен проценител Дробјажкин и Фетиња, занаетчија со пердуви, некој поручник дошол од Рјазан, голем, очигледно, ловец на чизми, затоа што веќе имаше нарачано четири пара и постојано се обидуваше на петтиот и така натаму. Овие бројки не даваат поттик на дејството на заплетот и во никој случај не го карактеризираат главниот лик - Чичиков. Но, прекумерното детализирање на овие фигури му овозможува на Гогољ да создаде посебна, целосна, шарена слика за светот.

Секундарните ликови можат да бидат во неутрална врска - да не се запознаат едни со други, да не влегуваат во директна врска. Меѓу таквите ликови се веќе споменатите бројни фигури од „Мртвите души“, ликови од лирските дигресии на „Евгениј Онегин“, ликови од приказните на Чехов кои не влијаат на самото дејство.

Конфронтација на карактери

Најчестиот тип на интеракција меѓу ликовите, според Томашевски, е конфронтацијата помеѓу две групи, пријатели и непријатели на главниот лик. И навистина, ќе сретнеме таква рамнотежа на силите - условна борба меѓу доброто и злото - не само во современите холивудски филмови, туку и во класиците на руската литература. Разумот и хероите кои се залагаат за просветлување и ги величаат хуманистичките вредности (Милон, Правдин, Софија) се спротивставуваат на инертните ретроградни (Простакова, Скотинин, Митрофанушка) во комедијата на Фонвизин „Подраст“; Пјотр Гринев, почесен човек, се спротивставува на нечесниот, циничен Швабрин во „Ќерката на капетанот“, пристојните семејства се противат на неморалните семејства во „Војна и мир“; мрзливиот Обломов се спротивставува на активниот Столц итн.

анти херој

Меѓутоа, ако главниот лик е лишен од позитивни квалитети, но обдарен со сомнителни, па дури и искрено негативни квалитети, како што се Тајлер Дурден од Fight Club Chakka Polanika, Алекс од A Clockwork Orange на Ентони Бургес, Родион Расколников од Crime and Punishment, неговиот т.н. антихерој. Ова е лик без херојски квалитети во општоприфатена смисла, но сепак сместен во центарот на приказната.

Антагонист. 

На главниот јунак во делото (особено во жанровската литература) му се спротивставува антагонистот - од старогрчкиот ἀντί „спротивно“ αγωνίζομαι „се натпреварувам“, αγωνιστής „борец“, односно оној што се бори против, му се спротивставува на главниот лик. Неговиот противник, ривал, во повеќето случаи е негативец. На пример, Волдеморт во приказната за Хари Потер, Милејди како претставник на кардиналот во Тројцата мускетари, Долохов во Војна и мир е ривал на Пјер Безухов. Антагонист може да биде не само лик, туку и силите на природата, на пример, во Лермонтов Мцири, социјалните услови и законите на општествениот живот (на пример, во Шинелот на Гогољ)

Мали ликови

Ликовите кои играат втора улога во однос на главниот лик се нарекуваат споредни. Ликови од секундарна важност - оттука и името. Не на водечка позиција. Понекогаш е тешко да се оддели споредниот лик од главниот. На пример, д-р Вотсон е спореден лик, но тој не е помалку важен за движењето на заплетот, и како автор-наратор, и како херој кој помага да се открие ликот на Шерлок Холмс.

епизодни ликови

Ликови кои учествуваат во една или повеќе епизоди, во една или повеќе сцени од делото. Тие помагаат да се поттикне приказната напред со тоа што се однесуваат како статисти. Епизодните ликови можат да изговараат реплики, па дури и да прават работи што ќе бидат важни за дејството, но тие ретко се појавуваат пред гледачот, ако не и воопшто.

Ликови надвор од сцената

Тоа се ликови кои се споменуваат во текстот на делото, но не учествуваат во дејството. Тоа е, други херои зборуваат за нив, но тие самите не влегуваат во условната фаза - оттука и името „надвор од сцената“. 

Преку ликови

Лик кој поминува низ неколку дела, учествува во прозен или поетски циклус, но не зазема централна позиција.

Однос на ликовите

Врските на заплетот меѓу ликовите може да бидат многу сложени. Според некои проценки, во „Војна и мир“ Л.Н. Толстој - околу 600 ликови, а во „Човечка комедија“ од О.Балзак - околу 2.000 илјади. Изгледот на овие лица во повеќето случаи се одредува според заплетот, но и системот на ликови е одредена корелација на ликовите. Во естетиката на повеќето области на европската литература, ликовите се поважни од заплетот. Обично централно место во заплетот заземаат главните ликови на делата преку кои се открива намерата на авторот. Авторот составува, гради синџир на настани, водејќи се од неговата хиерархија на ликови, во зависност од избраната тема. Односно, заплетот во овој случај зазема секундарна позиција во однос на ликовите на ликовите. Така, во некои дела, ликовите на споредните ликови помагаат да се открие ликот на главниот лик.

Еве што напиша за ова литературниот критичар Б.В. Томашевски во „Поетика“:

„Ликовите се групирани во делото. Наједноставниот случај е поделбата на сите актери во два табора: пријатели и непријатели на главниот лик. Во посложени дела, може да има неколку такви групи, а секоја од овие групи е поврзана со различни односи со други личности.

Потребни се најмалку два херои за да се формира карактерен систем; нивен еквивалент може да биде „бифуркацијата“ на ликот (на пример, во минијатурата на Д. Кармс од циклусот „Случаи“ - Семјон Семенович со очила и без очила). Во зората на книжевното творештво, бројот на ликовите и врските меѓу нив беа утврдени првенствено од логиката на развојот на заплетот: односно, бројот на ликовите зависеше од самата приказна, бидејќи ликовите помогнаа заплетот да се движи од заговор за разрешување.

Во делата на романтична смисла, може да се сретне главниот лик, спротивен на целиот свет како целина: почетокот го постави Бајрон „Аџилакот на Чајлд Харолд“ и беше развиен во бајронските слики на Чацки, Онегин, Мцира, Печорин. , Раскољников, Базаров. Тоа се херои кои доаѓаат во конфронтација не со одредена група ликови, туку со целиот свет, односно со сите херои на делото.

За управување со карактери

Еден од апологетите на постмодернизмот во литературата, Џон Фаулс, во својот роман „Љубовницата на францускиот поручник“ (1969) напиша:

   „Сè што зборувам овде е чиста фикција. Ликовите што ги создавам никогаш не постоеле надвор од мојата имагинација. Ако досега се преправав дека ги познавам нивните најдлабоки мисли и чувства, тоа е само затоа што, донекаде совладувајќи го јазикот и „гласот“ на ерата во која се одвива дејството на мојот наратив, на сличен начин се придржувам до тогашниот општоприфатени конвенции: романсиерката е на второ место по Господ Бог...
    Не само што херојот почнува да стекнува независност - ако сакам да го оживеам, морам да се однесувам со неа со почит и без никаква почит кон оние квази-божествените плановите што ги направив за него.
И колку е поголема формата на делото, толку повеќе ликови во него - најчесто споредни и епизодни, бидејќи традиционално еден херој делува како главен лик, два или повеќе - веќе егзотични. Иако во „Песна за мразот и огнот“ на Мартин има најмалку шест главни ликови, а повеќе од илјада помали. Но, овој текст тврди дека е книжевен серијал и за него, како и за епски роман, карактеристични се и големата нарација и изобилството на херои. Да се ​​потсетиме на „Војна и мир“ на Толстој (жанр на епски роман), каде Пјер Безухов, Андреј Болконски, Наташа Ростова периодично доаѓаат до израз и се натпреваруваат за титулата протагонист, а само поблиску до средината на романот е водачот на трио јасно идентификувани - Пјер Безухов.

   ...Нашите херои и настани почнуваат да живеат дури кога ќе престанат да ни се покоруваат. Кога Чарлс ја остави Сара на работ од карпата, му реков да оди директно во Лајм Реџис. Но, тој не отиде таму, но без никаква причина се сврте и слезе во фабриката за сирење
. Секундарните ликови можат да бидат пријатели, соработници на главниот лик: д-р Вотсон за Шерлок Холмс, Тројцата мускетари за Д'Артањан, Хермиона и Рон Визли за Хари Потер, Разумихин и Соња Мармеладова за Расколников, Аркадиј Кирсанов за Базаров.
„Комплексноста на системот на ликови зависи од сложеноста на самиот текст, во кој може да има неколку групи на ликови, а секоја од овие групи е поврзана со различни односи со други личности“, напиша литературниот критичар Борис Томашевски.

Системот на карактери е односите и односите меѓу ликовите. Сепак, поврзаноста на заплетот не е единствениот тип на врска меѓу ликовите. Системот на знаци е исто така одредена корелација на знаци.

Структурата на системот на карактери. Категории на знаци

Главен карактер. Протагонист.

Главниот лик е главниот лик на делото. Тој често се нарекува протагонист на грчкиот πρωταγωνιστής: πρώτος „прв“, во комбинација со αγωνίζομαι „се натпреварувам“ и αγωνιστής „борец“. Тоа е првиот, главен борец. Ова е носителот на вистината, гласноговорникот на идеите на авторот, главниот мотор на заплетот. Пјотр Гринев е херојот на „Ќерката на капетанот“ на Пушкин, Иван Денисович е херојот на „Еден ден“ на Солженицин, веќе споменатиот Пјер Безухов е херојот на „Војна и мир“ на Толстој, Холден Кофилд е херојот на „Лачка во ржта“ (Catcher in the Rye ) ) Селинџер.      Со други зборови, за да најдам слобода за себе, морам да му дадам слобода и нему, и на Тина, и на Сара, па дури и на одвратната г-ѓа Полтни.

 

Што е „систем на карактери“? Главниот лик (протагонист, антихерој, антагонист), секундарни, епизодни и надвор од сцената. Односи на херои, групи на ликови - материјал за теоријата на литературата, кој ќе биде корисен и за писателите почетници и кандидатите и за студентите на филолошките универзитети.

Џон Фаулс зборува за она што веројатно секој аспирантен писател се соочува - со стекнување на ликови самостојно. Но, тоа е сосема друга приказна.

 

Односно, ликовите можат условно да се поделат во неколку категории во зависност од нивното учество во судбината на главниот лик и нивното влијание врз заплетот.

Секундарните ликови можат да бидат непријатели, непријатели на главниот лик: професорот Мориарти за Шерлок Холмс, Миледи за Д'Артањан, Волдеморт за Хари Потер, Порфири Петрович и Лужин за Расколников, Швабрин за Пјотр Гринев, Долохов за Пјер Безуховик за Чабан Кабан.

Односно, споредните ликови овде не го поместуваат толку заплетот колку што му дозволуваат на авторот да го открие ликот на главниот лик и да се справи со уметничката задача. Овде, ликовите на ликовите му помагаат на авторот да ја открие главната идеја на делото и да го реализира креативниот концепт.

Видови односи на карактери

Без оглед на целта на ликовите не се воведуваат во заплетот, од нив се бара да дејствуваат. И овие акции може да се комбинираат во неколку групи.


0 replies on “Главни карактери -”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *