Кога бебето почнува да се превртува - норма

Во колку часот бебињата почнуваат да се превртуваат?

Пред да станете и да одите, бебето мора да научи да ползи. Обично првите обиди се појавуваат на 6-7 месеци. Тогаш детето веќе може да ја држи главата, да се преврти и да го контролира своето тело. За време на едно од превртувањата од назад до стомакот, бебето ќе се потпре на подот и ќе се турка, вртејќи го торзото. Така, тој ќе биде во првобитната положба за лазење.
Откако ’рбетот ќе порасне, бебето почнува да учи да седи. Ова обично се случува на возраст од околу шест месеци или малку подоцна. Меѓутоа, во овој случај, без помош на родителите не може да се направи. Легнете го вашето бебе на рамна, безбедна површина. Тоа може да биде менувачка маса или мек тепих на подот. Свртете го бебето кон вас и фатете ги неговите зглобови, рацете на детето треба да бидат испружени напред. Потоа нежно и нежно повлечете ги неговите раце кон вас. Ако бебето се повлече до вас и се обиде да седне, тогаш наскоро ќе научи да го прави тоа самостојно. Ако бебето се врати назад или е неактивно, тогаш е премногу рано.
Експертите ги насликаа фазите на развој на детето по месец на раѓање. Ова е направено така што родителите знаат во кој момент детето треба да научи да го врши ова или она дејство.
Ако во текот на овие месеци бебето не може да ја крене или да ја сврти главата, тогаш треба да се јавите кај вашиот педијатар. Многу е веројатно дека детето има невролошки проблеми или низок мускулен тонус. Потоа ќе му биде препишана комплексна терапија со лекови и сесии за масажа. Овој проблем може да се појави кај бебе родено со мала родилна тежина, или предвремено бебе. Во овој случај, постои мало задоцнување во развојот. Кога детето ќе ја добие потребната тежина, ќе ги достигне своите врсници.

Во колку часот бебето почнува да ја држи главата?

Во колку часот децата почнуваат да одат?

во кое време бебињата почнуваат да одат
На возраст од три месеци, бебето ја држи главата да лежи на стомак, во исправена положба тоа ќе биде можно само со помош на родителите. Во овој период важно е детето да се осигура на секој можен начин. На четири месеци, детето веќе самоуверено ја држи главата нагоре. Еден месец подоцна, тој веќе го врти во различни правци.
Има моменти кога детето заостанува во развојот на говорот. Тогаш подобро е да му покажете на педијатарот. Ова е решлив проблем. Главната работа е да се јавите кај специјалист навремено, на пример, невролог или оториноларинголог. Можеби детето ќе биде упатено кај логопед, така што специјалистот ќе работи со говорот на бебето. Или тие ќе препишат лекови кои ќе помогнат да се активира развојот на детето во оваа насока. Тие можат да се купат во онлајн аптека со достава до дома.
Откако научивте да стоите самоуверено на нозе, можете да ги направите првите чекори. Најпрво, подобро е да го поддржите бебето, да ги водите екстремитетите со рацете и да го расположите. Со текот на времето, детето ќе се движи на нозе, потпирајќи се на мебел. Веројатно нема да се вежба без падови и модринки. Но, наскоро колебливите и растреперени чекори ќе исчезнат, а бебето ќе оди самостојно.
Друга важна фаза во животот на бебето се првите зборови. Сега детето може самостојно да зборува за своите потреби и да ги сподели своите мисли со родителите. На почетокот на животот, комуникацијата се гради со гуглање, микање и плачење. Потоа тој почнува да ги изговара наједноставните звуци - „та-та“, „ма-ма“, „ба-ба“. До втората година од животот, тој ќе почне целосно да ве разбира и ќе сака да се вклучи во разговорот. На оваа возраст, подобро е активно да разговарате со детето и да ги кажувате имињата на предметите и појавите пред неговите очи.
Во секој случај, на новосоздадените родители им се препорачува да се справат со детето - ставете го на стомак. Ова помага да се зајакнат мускулите на вратот и рамениот појас. Неопходно е да се смени положбата на бебето во креветчето, така што ќе ја сврти главата на страните.
Развојот на детето до една година е многу важен период. И покрај фактот дека во основа бебето јаде и спие, многу процеси се случуваат внатре. Во тоа време, детето зависи од неговите родители поради неговата беспомошност. Му треба грижа, помош и грижа. Овие елементарни работи му овозможуваат да расте побрзо и да не доживува здравствени проблеми во сегашноста и иднината.

во кое време бебињата почнуваат да зборуваат
Важно е за време на тренингот да му обезбедите на бебето безбедна средина и да ги отстраните остри предмети. Можете да купите потпорници, но постои можност детето подоцна да биде премногу мрзливо да се движи без нив.
Ако детето не почнало самостојно да ползи, тогаш можете да го научите. Легнете го бебето на подот, покриено со тепих или ќебе на стомакот. Малку подалеку од него, се препорачува да ја оставите омилената играчка за детето да има желба да ја земе. Охрабрете го бебето, а потоа пластунски ќе ползи до играчката.
Во првиот месец од животот, бебето најмногу спие. Спиењето трае околу 20 часа. Детето почнува да го фиксира погледот на поединечни суштества и предмети, почнува да ги препознава родителите по мирис и глас. Новороденчињата остро реагираат на звуци - тие се исплашени од гласни и остри звуци. Со секој следен месец, бебето расте и стекнува искуство, почнува да врши нови дејства за себе.
Детето не е само голема радост, туку и одговорност. Од моментот на раѓање расте и се развива. Во првата година од животот на бебето, треба постојано да го следите. Во овој период тој почнува да ги извршува своите први дејства за возрасни - да зборува, да оди и да го анализира светот околу него.
Понекогаш децата не почнуваат да лазат дури и по укажаната помош, тогаш подобро е детето да му се покаже на педијатарот. Лекарот ќе ви препише неколку сесии за масажа и курс на вежби кои помагаат да се зајакне мускулниот тонус.
За прв пат, бебето може да се преврти од грбот кон стомакот на возраст од 4-6 месеци. Подоцна, детето ќе може да се врати на почетната позиција од оваа позиција. Сепак, пред тоа ќе има низа обиди и неуспеси. Вештите преврати се тешки за кревок организам. Со текот на времето, 'рбетот станува посилен и таквите постапки стануваат остварливи за новороденчето.
При првите обиди, треба да му помогнете на бебето, на пример, малку да го туркате или да го насочите во вистинската насока. Во раните фази, обидите се придружени со грофтање, така што ќе биде лесно да се забележат. Во овој момент, исто така, важно е да ги поддржите нозете на бебето при првите удари, да го поддржите за да не падне со лицето надолу на душекот. Со текот на времето, детето ќе научи да го контролира своето тело.
Ако бебето не заминало на возраст од 15-18 месеци, тогаш подобро е да се консултирате со лекар. Можеби ќе ги препише потребните ортопедски производи и процедури за побрзи резултати.
Експертите препорачуваат да се капе детето, да се вежба малку со него, да се истегнуваат неговите екстремитети и да се следи распоредот за спиење. Во овој случај, детето ќе има мускулен тонус и доволно енергија за активност.
Ако детето почнало да седи на возраст од 6-8 месеци, вреди да го однесете на лекар. Објаснувањата за тоа се различни: прекумерна или недоволна тежина, неразвиени мускули, вродени малформации. Сепак, сето ова е решливо. Со помош на масажа и полнење, овој проблем може да се реши. Кога 'рбетот и мозокот на бебето ќе бидат подготвени за акција, тоа ќе почне да седи самостојно.
Бебето ги прави првите чекори на возраст од една година. Во тоа време, неговиот 'рбет стана посилен, а неговите мускули и тело се подготвени да го издржат потребниот товар. Сепак, му треба помош. Кога бебето седи, обидете се нежно да го повлечете нагоре за да стане. Подобро е прво да тренираш вака. Тогаш детето ќе научи да одржува рамнотежа. Отпрвин ќе го поддржи телото со помош на импровизирани предмети - маса, столчиња или креветче. Тогаш тој може да го направи тоа сам.

Кога бебето почнува да седи?

Во колку часот бебињата почнуваат да лазат?

Во колку часот децата почнуваат да зборуваат?

Од вториот месец од животот, бебето учи да ја крева главата. На почетокот тоа го прави лежејќи, а потоа вратот се подига за околу 45 степени. Потоа постепено ќе научи да ја држи главата, но не подолго од една минута. Во вертикална положба, ќе биде можно да се поправи главата малку подоцна.
Ако на возраст од пет месеци детето не почнало да го прави ова, тој е апатичен и не реагира на движењата и звуците наоколу, тогаш вреди да се посети педијатар. Лекарот ќе даде упатства за курс за масажа. Се препорачуваат и вежби со флексија и екстензија на екстремитетите. Забавувањето во учењето може да биде под влијание на прекумерната и недоволната тежина. Тогаш родителите треба да дојдат на помош и да го научат бебето да го контролира своето тело.
Ако детето не зборува, тогаш не паничете. Ако нема здравствени проблеми, тогаш тој има доволен речник, ги разбира другите, едноставно не сака да почне да зборува. Сè уште не е време.
Новопечените мајки и татковци се загрижени за многу прашања поврзани со растот и развојот на бебето. Не е јасно кога ќе ги направи првите чекори, кога ќе го каже првиот збор. Овој процес е прилично долг и индивидуален. Не паничете ако детето на некој пријател или брат или сестра кажало „мама“ малку порано. Ова е нормално - сите деца се различни.

Кога се обидувате да откриете на која возраст бебето почнува да се превртува, имајте на ум една работа: тоа се случува само кога бебето е подготвено.

Прво, се формираат мускулите на вратот, градите, грбот - и детето учи да ја држи главата, да се крева на лактите од положбата на стомакот. За да се преврти на стомакот или грбот, на вашето бебе му требаат силни раце и нозе. Затоа, не чекајте за ова порано од три месеци: на оваа возраст, децата сè уште не се физички способни да изведат таква вежба.

 • На 7 месеци детето не почнало да се превртува, да седи, да лази, да не се крева на раце од положбата на стомакот или несигурно.

На забелешка

Стапката на развој на детето во голема мера зависи од неговиот интраутериен живот и текот на породувањето. Ако овие периоди се одвиваат со компликации, не е исклучено доцнење во физичкиот развој. Затоа, важно е да се запамети на која возраст бебето научило да ја држи главата исправено и да се крева на лактите. Ако ова се случи подоцна од повеќето деца, тогаш детето нема толку брзо да ги совлада ударите.

Никогаш не оставајте дете постаро од три месеци без надзор на софа, повивач и на други слични места! Дури и во сон, бебето може да се преврти и да падне од голема висина.

Тренирајте ги мускулите - правете масажа и специјални вежби. Задолжително разговарајте за ова со вашиот педијатар - лекарот ќе ви покаже како правилно да го направите тоа или ќе го препорача соодветниот специјалист.

ксикон 1

Првото искуство на превртување може да биде застрашувачко за детето. Светот одеднаш се превртува, предметите не се таму каде што беа. Понекогаш децата се плашат, па дури и плачат. Ова е нормално, и кога ќе помине првиот страв, детето ќе почне повторно да се обидува да се преврти. Ако бебето плаче, смирете го, земете го во раце. Дајте му до знаење дека се е во ред, мама е мирна и таа е таму.

По 2-4 недели, бебето ја совладува следната вештина - удар од стомакот до грбот. Ова исто така се случува постепено. Прво детето од положба на стомак паѓа на страна, па на грб. На која возраст се случува ова, тешко е да се каже со сигурност. Како по правило, од стомакот до грбот, децата учат да се превртуваат на 6-7 месеци.

 • 1. Арутјуњан К.А., Бабцева А.Ф., Романцова Е.Б. Физичкиот развој на детето. Упатство, 2011 година.

Почесто лежете го вашето бебе на стомак за да го поттикнете да се превртува на грбот.

Ставете светла играчка до неа - но за да не може бебето да ја достигне. Ќе се обиде да се преврти за да го добие - а можеби дури и ќе почне да учи да ползи.

Што е потребно за да се преврти бебе?

 • Има и други симптоми кои ве мачат - на пример често плачење, немирен сон.

ксикон 5

Детето почна да се превртува: бидете будни!

ximg1

ксикон 4

ximg2

Сепак, не е повредено да се разговара за оваа точка со педијатарот на следниот преглед, особено ако:

 • 2. Стандарди за раст на децата на СЗО.

Не брзајте со работите, не терајте државни удари. Кога бебето е подготвено за ова, тој дефинитивно ќе се преврти и целосно ќе го совлада новото движење. Написот кажува кога ќе се случи ова, на што треба да обрнете внимание и како можете да му помогнете на детето.

ксикон 6

ксикон 2

Дајте му простор на вашето дете за маневрирање. Не се занесувајте со шезлонги и детски лулашки. Бебето е удобно, а родителите се мирни, но мускулите не се развиваат во оваа поза, што значи дека новите вештини нема да се совладаат толку брзо.

Со развојот на нова вештина, животот на родителите повеќе нема да биде мирен. Кога детето почнува да се превртува на грб или стомак, тоа може да го направи во секое време - и на која било површина. Бебето сè уште нема чувство на страв. Затоа, задачата на родителите е да му обезбедат безбеден простор за превртување на детето, како и да научи да седи, да лази и да оди. Тоа може да биде игралиште и креветче, главната работа е што детето не може самостојно да излезе од него. Можете да поставите топло ќебе на подот и да го оставите бебето да се преврти на него - каде што дефинитивно нема да падне.

Сега знаете во кое време детето почнува да се превртува, како да му помогнете и како да го направите овој процес безбеден. Многу наскоро, бебето ќе почне да станува и да оди самостојно - и ве очекува нова неверојатна фаза на развој.

ксикон 7

 • 3. Физички и невропсихички развој на мали деца. Наставно помагало за медицински сестри и болничари. 2. издание, ревидирано и зголемено. Омск, 2017 година.

Кога бебето ќе почне да се превртува

 • Детето претходно имаше епизоди на одложување на физичкиот развој: почна доцна да ја држи главата итн.

Всушност, детето не мора нужно да научи да се превртува до одредена возраст. Сите деца се различни. Некои деца сакаат да ја менуваат положбата од стомакот до грбот и грбот, други не сакаат такви вежби. Ако до 6-7 месеци детето не се преврти, туку совлада други вештини (учи да седи, лази) и активно да го истражува светот - не грижете се, сè е во ред.

ксикон 3

Ако бебето е здраво, можете само да почекате - порано или подоцна ќе научи да се превртува. Но, можете да му помогнете на бебето во оваа фаза од неговиот развој. Еве што да правите:

Неговиот мускулно-скелетен систем мора да созрее до точка каде што таквата вештина може да се совлада без да му наштети на здравјето. Развојот е постепен.

Многу родители се прашуваат колку месеци бебето почнува да се превртува. Педијатрите велат: за прв пат тоа се случува на возраст од 4-5 месеци. Прво - од грбот до стомакот: оваа вештина му е полесно да ја совлада. Тоа не се случува одеднаш. Прво, бебето се обидува да ја фрли ногата напред, а потоа да се преврти на негова страна. Треба да го повторува ова постојано, многу пати на ден, додека еден ден не успее да се преврти на стомакот.

Младите родители немаат поим како треба да се развива нивното бебе. Во меѓувреме, тие би биле заинтересирани да знаат кога детето почнува да се превртува на страна, на стомак и на грб. Тоа би им овозможило да проверат дали неговиот развој е во согласност со нормите, за доколку нешто се случи, навреме да се обратат до специјалисти. Во нашата статија, ќе посветиме посебно внимание на ова прашање, а во исто време ќе понудиме голем број ефективни вежби за зајакнување на мускулите и ќе ви кажеме како да го научите вашето бебе да се превртува дома.

Што го одредува физичкиот развој на детето?

Кога бебето ќе се преврти

Новородените бебиња се развиваат брзо. И денеска од болница штотуку е донесено беспомошно бебе, кое до крајот на првиот месец од животот може за момент да ја крене главата лежејќи на стомак. Понатамошниот развој е уште побрз. И не зборуваме само за зголемување на висината и тежината, туку и за совладување на нови вештини. Ако родителите секако сакаат да знаат во кое време детето почнува да се превртува, тогаш прво треба да почекаат додека бебето не научи добро да ја држи главата. И ова ќе се случи не порано од 3-4 месеци.

Развојот на државни удари е чисто индивидуален процес, и тука сè зависи од многу фактори:

 • телесна тежина;
 • наследноста;
 • темпераментот
 • присуство на мускулна хипертоничност или други последици од тешка бременост.

Но, и покрај ова, педијатрите, а особено невроолозите, кога го проценуваат нивото на физички и ментален развој на детето, се придржуваат до одредени возрасни норми, во рамките на кои ударите на бебето се најоптимални.

Нови можности и први обиди

Први обиди за превртување

Нормите може да се утврдат во кое време детето почнува да се тркала со месеци. Но, тие нема да наведат дека првите обиди да се направи ова се однесуваат на порана, доенска возраст. Како по правило, бебето, кое се карактеризира со зголемена активност и љубопитност, почнува да се тркала од назад на страна веќе на возраст од 2 месеци. Се разбира, ако нема вишок килограми. Добро нахранетите бебиња почнуваат да се превртуваат многу подоцна. Општо земено, возраста од два до шест месеци се смета за норма за почеток на државни удари.

Како по правило, до 3 месеци новороденчето може да се пофали со такви достигнувања:

 • ги држи главата и рамената со акцент на стомакот и рацете;
 • станува поактивен - го испитува лицето со допири, ги испитува рацете;
 • лежејќи на стомак ја врти главата во правец на звукот што го интересирал.

Во овој период паѓа врвот на неговиот физички развој, а бебето сака на себе и на другите да им покаже што научило во овој период.

Кога и како бебето почнува да се превртува на стомакот?

На која возраст бебето почнува да се превртува на страна?

На возраст од три месеци, не можете да го оставите бебето само, без надзор дури и неколку минути. Повеќето од трошките до оваа возраст владеат на своја страна и штом ќе успеат, тие почнуваат интензивно да ги усовршуваат своите вештини. Поради родителска небрежност, активно бебе може дури и да падне на подот, што е полн со физичка повреда.

Што се однесува до нормите, детето почнува да се превртува од грбот кон стомакот и обратно на возраст од 4-5 месеци. Мускулите на рацете, грбот и вратот се веќе доволно силни за малиот да почне да го истражува просторот околу него. И ако на 4 месеци самоуверено се превртува на страна и на грб, тогаш 5 месеци е токму возраста кога детето почнува да се превртува на грб, а не само на стомак. Детето учи самоуверено да го контролира своето тело. Особено темпераментните деца на возраст од пет месеци можат дури и да се кренат на раце, да ги тресат телата и да се туркаат со стапалата од рамна површина.

Можни проблеми

Значи, 5 месеци е возраста до која детето мора да совлада удари во сите правци. Но, како што споменавме погоре, овој процес е чисто индивидуален. Сите деца се различни. Некои, по својата природа, немаат желба, други се спречени да совладуваат нови вештини поради вишокот телесна тежина. Родителите во оваа фаза на развој треба да се обидат да му помогнат на своето бебе, бидејќи времето кога детето ќе почне да се превртува не зависи секогаш само од него. Во некои случаи, само масажа ќе биде доволна, во други ќе бидат потребни подрастични мерки.

Проблемите со навремениот развој на државните удари можат да бидат предизвикани од следниве причини:

 1. Карактер. Многу деца со мирен темперамент не покажуваат физичка активност долго време.
 2. Недостаток на поттик. Ако мајката на прво барање ги исполни хировите на трошките и сама ги преврти онаму каде што бебето ќе посака, тогаш тој веќе нема да има поттик сам да го прави тоа. Можеби треба да го привлечете со нова играчка или друг предмет.
 3. Физиолошки карактеристики. Тие се јавуваат како резултат на последиците од тешка бременост или траума при раѓање.
 4. невролошки проблеми. Најчесто, на бебињата им се дијагностицира мускулен тонус. Курс за масажа и специјални вежби ќе помогнат да се справите со тоа.
 5. Асфиксија или хипоксија. Проблемот бара посебен пристап кон лекувањето и не се решава сам по себе.

Што треба да се направи од самото раѓање за детето да почне навреме да се превртува на стомак?

Кога бебето ќе почне да се превртува

Ако до 6 месеци бебето не ги совладало потребните вештини, но во исто време нема други отстапувања во развојот, тогаш не очајувајте. Според повеќето педијатри, бебето почнува да се превртува на стомак кога има поттик да го стори тоа. И за да се исклучат проблеми од невролошка природа, на возраст од шест месеци се препорачува да се покаже на специјалист.

Можете да го подготвите вашето бебе за државни удари уште од раѓање. Ова се едноставни секојдневни вежби кои секоја мајка може да ги прави:

 • положување на бебето на стомакот секој ден веднаш по заздравувањето на папочната рана;
 • разредување на рацете и нозете на страните за да се спречи дисплазија на колкот и да се зајакнат мускулите;
 • редовни процедури за вода.

Ако вежбате секојдневно со дете, тогаш тој многу побрзо ќе ги совлада превртувањата, прво на страна, а потоа на стомак и грб.

Зошто се прават вежби за зајакнување на мускулите?

Вежби за зајакнување на мускулите

Ако сакате да му помогнете на вашето бебе брзо да ги совлада вештините неопходни за неговиот развој, што не успева самостојно, треба да научите како да правите гимнастика. Ова ќе му помогне на бебето да го зајакне мускулниот корсет, а вие повеќе нема да се грижите за прашањето колку месеци детето почнало да се превртува.

Ако секојдневно се занимавате со малиот, тогаш тој брзо ќе ги совлада потребните моторни вештини. Според медицинската пракса, редовните часови му помагаат на бебето да научи да се превртува веќе 14 дена по почетокот на сетот на вежби. Главните се претставени подолу.

Кога можете да започнете да вежбате?

Пред да се занимава со гимнастика, мајката треба да го загрее телото на бебето со изведување на неколку елементи за масажа. Може да биде лесно триење и галење од стапалата до зглобот на колкот.

Правила што треба да ги следите при вежбање:

 • гимнастиката треба да започне кога бебето ќе научи добро да ја држи главата во склона положба;
 • ако малиот е нерасположен, подобро е вежбите да се прават малку подоцна;
 • сите движења треба да бидат лесни, мазни и точни.

И важно е да се запамети дека детето почнува да се превртува кога ќе достигне одредено ниво на физички развој. И за да се консолидира резултатот, часовите треба да се спроведуваат редовно, по можност два пати на ден.

Како да го научите вашето бебе да се превртува на стомак

Како да научите дете да се превртува на стомак

Збир на вежби за обука на удари е како што следува:

 1. Бебето е поставено на грб.
 2. Потколениците на детето се споени со двете раце.
 3. За да се изврши вртење на десната страна, десната потколеница се држи за рака, а левата се влече напред и настрана.
 4. По извршувањето на државниот удар, десната рака ќе биде во непријатна положба. Задачата на мајката е да му помогне на детето самостојно да го ослободи од под него.
 5. Слични дејства се вршат за учење удари на левата страна.

Ако сакате да бидете сигурни дека ќе им се пофалите на вашите пријатели за тоа колку месеци детето почнало да се превртува, продолжете да ги изведувате вежбите од овој комплекс секојдневно.

Едноставни вежби за превртување на грбот и страните

Зошто децата треба да се научат да се превртуваат

Друг сет на вежби е дизајниран да го научи бебето да се превртува не само на стомакот, туку и во спротивна насока. За да го направите ова, може малку да се турка со рамото за да се врати во првобитната положба.

Кога детето ќе почне да се превртува на страна, можете да му помогнете да го забрза овој процес со помош на следната вежба:

 1. Детето е поставено на грб, а неговото внимание го привлекува светла играчка. Мора да ја следи со очите и да види каде ја ставаат.
 2. Главата на детето се врти кон предметот што го интересирал.
 3. Детето дефинитивно ќе се сврти во насока на играчката не само главата, туку и телото. Како резултат на тоа, тој ќе може да го совлада вртењето на негова страна. Тогаш мајката може да застане во близина на грбот на бебето како потпора и да му помогне сам да се преврти на стомак.

Препораки за родители

Развојот на детето, почнувајќи од моментот на неговото раѓање, се случува континуирано. Прво, тој учи да ја држи главата додека лежи на стомак, потоа се обидува да ги крене подлактиците итн. Задачата на родителите е да му помогнат на своето малечко во моментот кога детето ќе почне да се превртува. Со секојдневно спроведување на сет на вежби, совладувањето на нови вештини нема да му биде тешко. Тие се многу едноставни, но не помалку ефикасни за тоа. Со нивниот редовен настап, државните удари ќе се совладаат за 2 недели.

Не дозволувајте развојот на вашето дете да тргне по својот тек, помогнете му да достигне нови височини. Всушност, државните удари се важна етапа за него. Благодарение на ова, тој ќе може да порасне силно, здраво и активно бебе, а во иднина ќе може да ве воодушеви со своите успеси.

Првите обиди за државен удар на страна се забележани веќе на 3 месеци. Ова е интересна возраст кога се случува адаптација и навикнување на нови и необични услови за живот. Бебињата реагираат на гласови и звуци, ги фаќаат и држат омилените играчки, се смеат и значајно ги изразуваат своите емоции. На оваа возраст тие самоуверено ги држат главите и лежат на стомакот.

Бебето лежи на страна и гледа настрана

Не е невообичаено бебето да почне да врти на 5-6 месеци. Ова не е аномалија.

Што да не се прави

 • Тежина и фигура;

Кога превртува и се движи, бидете сигурни

Детето не се превртува на страна, можни последици

Бебињата почнуваат целосно да се превртуваат од назад на страна и назад во петтиот месец. Мускулите стануваат посилни, а движењата стануваат сигурни. Детето ги памети засекогаш, па затоа не треба да се мешате и да помогнете доколку забележите дека вртењето наеднаш престанало. Малите деца сакаат да бидат независни, но тие, како и возрасните, имаат потреба од одмор и одмор.

Детето се преврте на страна и се обидува да стигне до фотографијата од играчката

Секогаш е забавно да се гледаат првите несмасни обиди за државен удар, но токму овие самостојни обиди и несоодветни движења стануваат основа за физичка активност во иднина. Се развиваат мускулниот апарат, мускулите и хоризонтите. Превртувајќи се на страна, бебето не го гледа само она што е пред лицето. Новата перспектива овозможува да се разгледа и научи фасцинантниот свет на непознати појави и предмети.

Сите рамки се релативни и секој има своја норма, но ако до седмиот месец нема активност, бебето мирно лежи и не знае да се преврти на страна од грб или стомак, разговарајте со педијатарот. Доколку проблемот се открие и потврди, ќе ви биде препишана соодветна гимнастика и терапевтска масажа. Помагаат и процедурите за стврднување и долгите прошетки по улица.

Исто така, ви препорачуваме да ја погледнете нашата нова статија за тоа како да го исчистите носот на новороденото бебе.

 • Карактеристики на темпераментот.

Причината за слабата физичка активност може да бидат здравствени проблеми. Ако на 6 месеци детето дури и не прави обиди да ја смени позицијата, можни се невролошки нарушувања. Физички проблеми се јавуваат поради компликации за време на бременоста и породувањето, поретко со несоодветна грижа. Во такви случаи, специјалист треба да ги идентификува отстапувањата и да се справи со детето.

Превртувањето на стомак за прв пат може да биде сосема случајно. Често бебето само се тркала од назад на страна. Движењата сè уште не се контролираат, но во оваа нова позиција, стануваат видливи претходно непознати и невидливи предмети и слики. На бебето му се допаѓа, па упорно ќе ги повторува обидите за превртување. Како резултат на тоа, тој ќе ја поправи позата и ќе совлада тежок редослед на движења со цел успешно да се развива понатаму.

За време на самоуверено превртување од стомакот или назад на страна, родителите треба да бидат крајно внимателни. Ова е еден од најтрауматичните старосни периоди. Внимавајте на бебето и не го оставајте сам.

 • прематурност;
 • Не исполнувајте ги желбите веднаш. Во такви случаи, детето нема ни време да ги реализира, и без достоен мотив, иницијативата нема да се појави.

Први обиди

Фотографија на дете на страна со рака во уста

 • Не обидувајте се да поучувате и тренирате гладно, болно, поспано и немирно бебе. Во такви состојби, дури и возрасните немаат желба да се движат.

Вештината на превртување е невродено знаење, туку потреба. Детската љубопитност и желбата да се испита или да се добие нешто на потсвесно ниво ве тера да се движите. Мускулниот апарат сè уште не е развиен, така што првите тестови на 3-4 месеци се даваат со голема тешкотија. Всушност, ова е условна возраст. Ако децата не совладале некоја вештина до 4 месеци, тоа не значи дека се нездрави или хендикепирани. Може да има многу причини за таквата пасивност. Меѓу нив:

Сите лекции за совладување на вештината на вртење треба да бидат компетентни и нежни. Ако мускулниот и мускулно-скелетниот систем сè уште не се подготвени за нови предизвици, не фрлајте и не го вознемирувајте бебето. Тој самиот мора да ја прифати новата положба на телото и да ги сфати неговите предности.

Поставената временска рамка (3-4 месеци) е само бројки. Нема класични шеми во ова прашање и не сите деца се вклопуваат во нормите на развој. Не се зема предвид бројот на месеци, туку индивидуалните карактеристики, бидејќи секое бебе има свое темпо на развој. Не грижете се ако децата на пријателите и познаниците порано ги совладаат вештините. Вашето не е полошо, главната работа е што новото движење е тестирано и совладано, бидејќи вртењето од назад на страна е почетната фаза за започнување физичка активност.

Кога помагате, не одете премногу далеку. Меѓу забранетите образовни методи се следниве:

 • Први обиди
 • Кога превртува и се движи, бидете сигурни
 • Детето не се превртува на страна, можни последици
 • Што да не се прави
 • заклучоци
 • Поврзани видеа

Физички, децата се развиваат секојдневно. Ова е континуиран процес, дури и во првите месеци од животот, кога бебето е во хоризонтална положба и не покажува активност. Моторната пасивност во овој период не значи дека новороденчето не го интересира се што се случува околу него. Секоја нова личност, предмет, движење станува откритие, а стекнатата вештина станува можност да го постигнете она што го сакате. На возраст од 3-4 месеци, бебето почнува да се превртува на страна. Ова е важна фаза во развојот што бара многу напор.

Забележано е дека вродената љубопитност на мобилните деца се манифестира порано. Веќе 2-3 месеци по раѓањето, тие почнуваат да се тркалаат и превртуваат во различни насоки. И, напротив, мирните, флегматичните, бавните деца се мрзливи и бавни. На крупните, добро нахранети бебиња им е потешко да се групираат, па многу подоцна ги совладаат првите удари од грбот до стомакот. За оние чија тежина е нормална, нема проблеми со превртувања на страна.

Напорите треба да бидат заеднички, многу зависи од грижата и иницијативата на родителите. За целосен развој мора да се стимулира физичката активност. Доволно е само да му помогнете на детето. За совладување на вештината на превртување од назад на страна, вежбите што ги вклучуваат рацете се ефективни. Ако планирате да се превртите од стомакот на страна, светлите големи играчки ќе ви помогнат. Атрактивната цел ќе привлече внимание и ќе ве натера да ги направите вистинските потези. „Мамките“ мора да бидат поставени во зоната на видливост и на растојание, за да не се добие веднаш. Детето треба да се обиде и да вложи напори.

 • Не форсирајте настани и не наметнувајте помошни уреди (столчиња за лулка, пешаци и сл.) на бебето до 5 месеци. Со рана вертикализација, може да се појават проблеми со 'рбетот.

Навременото превртување на страна од грбот или стомакот е показател за хармоничен развој. За целосен раст и понатамошно независно движење, оваа фаза е многу важна: мускулите на 'рбетот и вратот се тренираат, мускулите се зајакнуваат, а хоризонтите се шират. Ако детето научило да се превртува на 3 месеци, радувајте се на достигнувањата. Ако тоа не се случи, не обидувајте се да ги достигнете вашите врсници со секојдневните тренинзи. Во отсуство на физиолошки абнормалности, бебето самостојно и со задоволство ќе ги совлада новите движења и ќе изненади со своите успеси.

До крајот на 4 месеци, детето ги контролира движењата на главата и вратот и знае какви напори треба да вложи за да ја заземе веќе саканата положба на страна.

Совладувајќи ја вештината и редоследот на дејства, бебето почнува да се превртува побрзо и поуспешно. Ова станува забележливо како што се менуваат брзината и координацијата.

 • Не кревајте глас. Мама мора да остане смирена, бидејќи емотивното расположение се пренесува и го прави нервозен.
Легнете го бебето на грб. Играјте со него користејќи омилена играчка која навистина го привлекува неговото внимание. Се обидувате да ја достигнете? Ставете ја играчката на едната страна од детето, но само за да не може да ја зграпчи. Кога бебето ќе се обиде да се преврти на страна за да добие играчка, само дајте му мала помош. За многу деца, ова е доволно за да се превртат сами. Подоцна, ќе биде потребно само да се повтори движењето неколку пати за бебето да се сеќава на тоа.
Сигурни сме дека ова го правите веќе еден месец. Па продолжи. И ако на почетокот сесиите на лежење на стомак беа само 1 минута, сега можете да го зголемите времето на 10 минути. И за да го поминете ова време не само со корист, туку и со интерес, седнете до бебето и играјте: штракаат, театар со прсти, разговори - не се сомневаме дека ќе најдете што да правите.

 • добро ја крева главата, лежејќи на грб, и самоуверено ја држи главата, лежејќи на стомак;


Не работеше? Ништо, имаме уште неколку вежби.
Сите вежби не треба да ви одземат повеќе од 10-15 минути, прекинете ги часовите пред бебето да биде каприциозно и запомнете дека вежбаме само кога бебето е поставено да игра, весело и весело.
Што ќе му помогне на бебето да се преврти?

 • Гимнастика на прсти / масажа на прсти.

 • Дајте му на вашето дете палците да ги фати. Рачките раширете ги на страните, а потоа спојте ги собирајќи ги на градите на бебето. Можете да го направите тоа за забава: „Повлечете ги платната, истегнете ги, ставете ги во кутијата. Ова е платно на мајка ми, ова е платно на татко ми, а ова, најголемото, е мое.

Сите бебиња се различни, а на некого му се дава државен удар веќе на 4 месеци, додека некој е мрзлив и ја совладува оваа вештина малку подоцна. Ако педијатарот и неврологот не забележат никакво доцнење во развојот, тогаш не вреди да се огласи алармот - ќе се преврти. Но, ако не можете да чекате бебето да совлада ново движење за него, правете гимнастика со него.

 • Дајте му на бебето прстите да го фати и повлечете го постепено за рачките кон себе. Со текот на времето, бебето самостојно ќе посегне по вашите раце.

174970 прегледи

За некои, ова е лесно, а мама и тато едвај имаат време да ја фатат брзата, која се стреми да се спушти од креветот, софата и развојниот килим, но некој едноставно не може да направи државен удар. Ќе зборуваме за тоа како да научиме бебе да се превртува.

 • „Велосипед“. Наизменично свиткајте ги и откачете ги нозете на бебето. Ако ги придружувате вашите движења со детски рими, а потоа забрзате, а потоа забавете го темпото, бебето ќе биде целосно воодушевено. А што е со „велосипедот“ до смешни песни?

Превратот е совладан - и се отвора нов прекрасен свет за бебето: сега тој може да игра лежејќи на стомак, самиот да ја промени положбата на телото во вселената и да не ја повикува мајка си за ова. Но, сега му треба око и око, инаку може да се тркала како пунџа.
Вежби за зајакнување на мускулите на грбот, вратот, стомакот и нивна подготовка за нови движења - за бебиња од 3 месеци, по консултација со педијатар.
Поставување на стомакот 

Зошто бебето се превртува

Вежби за зајакнување на мускулите на грбот, вратот, стомакот и нивна подготовка за нови движења - за бебиња од 3 месеци, по консултација со педијатар.

 • има изразена желба и формирана вештина да лежи на стомак со крената глава, потпрен на рацете, најмалку 5 минути.

 

Бебето го ставаме на грб, му даваме рака да го фати, а со другата рака ги потпираме петите за да потпираат на неа. Имајќи поддршка во нозете, на бебето ќе му биде полесно да се преврти од грбот кон стомакот.

Само вчера, бебето не ја ни држеше главата - а сега веќе ја извртува со сила и главно од страна на страна, обидувајќи се да допре до штракачот и упорно да го држи во малите прсти. Нема да помине долго пред да почне да ползи, но засега треба да совлада уште една важна вештина - да се превртува од грбот кон стомакот и од стомакот кон грбот. 
Работеше надвор? Сега можеме да преминеме на револуцијата. Но, само ако бебето:
Зошто е толку важно превртувањето од назад до стомакот? И фактот дека оваа вештина е основа за седење, лазење и одење.
Бебето го легнуваме на грб, додека едната нога ја свиткуваме во зглобот на коленото и ја однесуваме на страната на ударот така што коленото да биде во контакт со површината на која лежи. Ќе бидете изненадени, но по инерција, бебето ќе почне да ја влече рачката во оваа насока. Помогни му, дај го прстот да го фати, само не влечеј. Оставете го бебето да се повлече во вистинската насока.
Неопходно е да се прават вежбите во двете насоки и ист број пати - за рамномерен развој на мускулниот апарат десно и лево. Секоја вежба ја правиме по 3 минути. Два пати на ден ќе биде доволно.

 • Ставете го бебето на страна и седнете зад него и создадете потпора за бебето да не се тркала назад на грбот. Ставете играчка пред вашето дете за да го заинтересирате. Оваа вежба совршено ја зајакнува вештината на лежење на страна.

Совет:
Сите вежби со дете најдобро се прават на тврда површина. Масата за пресоблекување или подот покриен со подлога ќе работи одлично.

 • Масажа.

Совети


0 replies on “Кога бебето почнува да се превртува - норма”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *