Отстранување на папиломите - користиме безбеден метод

Времето на заздравување по отстранувањето на азот дополнително се зголемува поради фактот што во првите денови се јавува воспаление, оток и отфрлање на мртвите папиломни клетки. Заздравувањето трае повеќе од една недела и покрај малата големина.

Кога се појавуваат папиломите од ХПВ вирусите, тие стануваат извор на инфекција за други области на кожата, до кои вирусите минуваат при допир. Може да има и други папиломи. Покрај тоа, ХПВ ја зголемува веројатноста за појава на рак на кожата. Повремено, папиломите може да се воспалат, гноат, особено по повреда. Главната опасност е неправилно дијагностицирана дијагноза, кога под името „папилома“ всушност се кријат рак, меланом или преканцерозни болести. Посебно треба да се внимава во однос на „папиломите“ на усните, устата, јазикот, гениталиите и аналниот дел. Папиломите на овие локализации не можат да се наречат папиломи - тоа се или брадавици или кондиломи.

Отстранувањето на папиломите со азот обично се врши без никаква анестезија. Некои пациенти воопшто не чувствуваат ништо поради фактот што нервните влакна престануваат да спроведуваат импулси на болка кога се замрзнуваат. Кај друг дел од пациентите сензациите се доста подносливи.

Опис на процесот

Како да се подготвите за постапката

Отстранување на папиломите со течен азот

Подготовка и процес

Пред отстранување на азот, закажете состанок однапред за лекарот да има подготвено азот и алатки.

Што да направите по отстранувањето
Еден час пред процедурата се пие таблета НСАИЛ (аналгин, кетонал или нешто друго) за да се намали непријатноста, како и сериозноста на едемот и воспалението по процедурата. Косата во пределот на папиломите не може да се отстрани. 

Со алатки или со памук со течен азот, папиломите се замрзнуваат на парчиња мраз за неколку секунди, а потоа постепено се одмрзнуваат. Ова се случува со секој папилома, понекогаш повеќе од еднаш.

Зошто папиломите се опасни?

Се разбира, алатките што се користат се важни. Тешко е да се постигнат добри козметички резултати и да се исклучат рецидивите доколку е достапен само стар електрокоагулатор или памук со азот. Без оглед на избраниот метод, лекарот ќе треба да ги отстрани папиломите. Резултатот ќе зависи првенствено од квалитетот на неговата работа и вештини.

Папиломите се мали израстоци во форма на тенки и долги папили. Тие можат да се најдат под пазувите, на колковите, вратот, лицето и други области на телото. Тие понекогаш се предизвикани од хуманиот папиломавирус (ХПВ). Но, во основа, тие се појавуваат поради триење и други причини непознати за медицината. Папиломите треба да се разликуваат од другите заболувања на кожата и мукозните мембрани: генитални брадавици, брадавици, бенки, преканцерозни заболувања и рак. Дури и лекарите не секогаш ги разликуваат добро и погрешно ги дијагностицираат, нарекувајќи еден од горенаведените папиломи.

За отстранување со течен азот се користи разновидна опрема од која во голема мера зависи квалитетот и брзината на постапката. Во наједноставната верзија, ова е памук, кој се навлажнува со течен азот и се нанесува на папиломот. Во овој случај, точноста на ударот и брзината на постапката се ниски, многу здрава кожа наоколу е замрзната и заздравувањето е значително одложено. Современите алатки ладени со течен азот ви овозможуваат да работите многу побрзо и попрецизно.

аптеките продаваат производи како Cryopharm за самостојно отстранување на папиломи и брадавици. Сепак, дијаметарот на апликаторот е преголем за папиломот и нема да биде можно да се отстрани во точка. Покрај тоа, мора да бидете цврсто сигурни во дијагнозата, инаку може да ја пропуштите онкологијата и да ја испровоцирате нејзината прогресија.

Кога се користат специјални алатки за отстранување на течниот азот, тој поминува многу брзо и лесно може да се ослободите од сите папиломи во една постапка.

По отстранувањето, сите папиломи остануваат на истите места. Но, речиси веднаш отекуваат, околу нив се појавува оток и воспаление. Во текот на следните неколку дена се формираат плускавци и кора. Потоа се сушат и паѓаат во текот на следните денови. Нега на рана ја пропишува лекар. Најчесто, локални антисептици се пропишани за ова.

Пријавете се за консултација

„За третман на папиломите се користат цитостатици, крио-ласер, дијатермокоагулација и електрично уништување“, вели Ана Торосјан. - Некои медицински формулации, кои содржат, на пример, целандин или рицинусово масло, можат да бидат ефикасни во лекувањето на папиломите, но употребата на овие лекови без консултација со специјалист е неприфатлива, бидејќи самолекувањето може да го влоши проблемот. Конвексните папиломи бараат итно отстранување, особено ако се наоѓаат на лицето. Ова се должи на големата веројатност за повреда на формирањето, што може да предизвика почеток на воспалителниот процес и ширење на патологијата до најблиските области на кожата. Во некои случаи, траумата може да го стимулира развојот на рак.

Формирањето на папиломи на кожата е предизвикано од хуманиот папиломавирус (ХПВ). „Повеќе од 30% од светската популација има ХПВ, но многу луѓе дури и не знаат за тоа, бидејќи патогенот може да не се манифестира на кој било начин“, вели Ана Торосјан, дерматовенеролог во Федералниот научен и практичен центар за FMBA на Русија. - Папиломавирус циркулира во човечкото тело, но заштитните функции на имунолошкиот систем ги потиснуваат патогените клетки. Бенигни кожни лезии може да се појават и кај постари луѓе и кај деца, додека акрокордите (филаментозни папиломи) се јавуваат кај приближно 50% од пензионерите (папиломи во пазувите, во препоните, на вратот и околу очите). Постојат три начини на пренесување на вирусот - сексуален, контактно-домаќин (преку микротраума на кожата) и перинатален (од мајка на дете). Како по правило, формациите се јавуваат кај луѓето во моментот, кога имунолошкиот систем е особено ослабен, на пример, по страдање од грип и други заразни болести. Бремените жени и луѓето со лоши навики се исто така подложни на формирање на папиломи. Промискуитетниот сексуален однос, како и сексуалниот контакт со носител на вирусот, исто така е фактор на ризик за појава на папиломи.

Ова прашање се јавува кај многумина. Постојат домашни лекови за акни, брадавици и старечки дамки, зошто не можете сами да го отстраните папиломот на ист начин? Самолекувањето може да биде небезбедно, предупредуваат експертите. „Прво, не знаете што точно ќе избришете“, вели Марија Истомина. - Лекарите имаат специјална медицинска опрема за дијагностика, која помага да се утврди каков тип на неоплазма се појавила на кожата. Пред да отстрани било кој папилом, лекарот внимателно го испитува со дерматоскоп. Овој уред ви овозможува да размислите за образованието со значително зголемување. Ова е неопходно за да се разбере дали навистина се работи за папилома што може безбедно да се отстрани или нешто посериозно. Второ, обидувајќи се сами да се ослободите од папиломот, можете да се повредите,


На фотографијата: Марија Истомина, дерматовенеролог на клиниката СМ-Козметологија.

Појавата на какви било неоплазми на лицето е непријатна работа. Покрај тоа, тие нема да исчезнат сами по себе, а целата козметика е немоќна против нив. Папиломите ќе мора да бараат поинаков пристап.

Што се папиломите

Дали постои ризик од формирање на нов папилома на истото место, и покрај соодветната грижа? За жал, да. „Ова се должи на присуството на хуманиот папиломавирус во телото“, објаснува Марија Истомина. „Ако постои, тогаш постои можност за ново формирање на папиломите, бидејќи со согорување на папиломот, лекарот не го уништува вирусот како целина, туку отстранува само една од неговите манифестации“.

Така, ќе биде многу посигурно да не експериментирате дома, туку да побарате помош од специјалист. Покрај тоа, клиниката ќе го отстрани папиломот брзо и безболно.

Како да се ослободите од папиломите на лицето: професионални техники

Третманот на сите неоплазми на кожата започнува со интервју со пациент. Важно е лекарот да открие кога се појавил израстокот, дали ви пречи, дали неговата големина и форма се сменети. Потоа следи визуелен преглед и дерматоскопија - проучување на папиломот преку веќе споменатиот дерматоскоп. После тоа, лекарот издава заклучок за каква неоплазма имаме работа и пропишува најдобар начин за нејзино отстранување.

„Денес, најбезбедниот и најсигурен метод за отстранување на папиломите е радио брановите“, вели Марија Истомина. „Тие користат специјален уред дизајниран специјално за операција на радио бранови, уникатна бесконтактна техника за сечење на меките ткива со помош на радио бранови со висока фреквенција. Ова се должи на топлината што ткивата ја испуштаат кога во нив продираат бранови со висока фреквенција. Кога работите со папиломи на таков уред, се користи многу тенка електрода. Концентрира радио бран со фреквенција од околу 4 MHz. Ткивата на папиломите испаруваат под неговото дејство, кожата не се загрева, а пациентот не чувствува речиси ништо. Методот е универзален, бидејќи уредот ја регулира моќноста и брановата форма за отстранување на неоплазми на кој било дел од кожата. Уредот го согорува папиломот без болка и непријатност за пациентот, и целосно - останува само мала кора. Техниката на радиохирургија целосно ги елиминира болните контракции на мускулите или нервните завршетоци, поради што е една од најбезболните техники во модерната медицина“.

Постои и метод на криодеструкција - замрзнување на неоплазмата со течен азот. Не ја оштетува кожата, не предизвикува крварење, а самата процедура е брза и безболна. Криодеструкцијата најчесто се користи од специјалисти за отстранување на папиломите на лицето кај децата.

Хистологијата за оддалечен папилома е опционална. Потребата за оваа анализа зависи од тоа каква дијагноза направил лекарот при проучувањето на неоплазмата. Ако за време на дерматоскопијата лекарот не се сомневаше дека има бениген папилома, можете да направите без хистологија.

Како да се грижите за кожата по отстранувањето на папиломот

Закрепнувањето по процедурата е брзо и обично без компликации. Во текот на денот, не можете да ги мокрите корите формирани на местото на папиломот. Затоа, миењето треба да се напушти. Лекарот ќе ви препише специјални решенија за лекување на оштетената област и ќе ви каже колку често и колку дена треба да го правите тоа. Исто така, не можете да одите во сауна и теретана една недела по операцијата.

Исто како и мозолчињата и акните, папиломите го расипуваат изгледот на кожата, но за разлика од воспалението, тие не поминуваат сами од себе. Тие треба да се отстранат. Научете како да се ослободите од папиломите на лицето.

До денес се познати повеќе од 200 видови на вакви вируси. „Тие можат да бидат и онкогени (т.е. предизвикуваат канцерогени тумори) и не-онкогени“, вели Марија Истомина, дерматовенеролог на клиниката СМ-Козметологија. - Најчесто формации на лицето се јавуваат поради неонкогениот хуман папиломавирус. Папиломот не е тешко да се разликува од другите проблеми со кожата. Најчесто тоа е формирање на бледо розова боја испакната над кожата. Понекогаш може да се издигне на мала нога над површината на кожата. Големината на папиломите варира од 0,2 cm до 0,5 cm Понекогаш нивната големина може да достигне 1 cm во дијаметар. Таквите формации, како по правило, не се супурираат. Папиломите по нивното формирање повеќе не се менуваат и не исчезнуваат сами по себе. За да се ослободите од неоплазмите на кожата на лицето, подобро е да се консултирате со дерматолог.

Дали е можно самостојно да се ослободам од папиломите

Објавено на порталот jv.ru

Папиломите се бенигни израстоци на кожата предизвикани од хуманиот папиломавирус (ХПВ). Во основа, таквите формации имаат нерамна површина и различна боја (од бела до валкана кафеава).

90% од светската популација е заразена со овој тип на вирус. Сепак, со здрав имунолошки систем, формирање и репродукција на папиломи не се јавува. Вирусот се влошува со намалување на имунитетот - како резултат на продолжено земање лекови, за време на бременост, по болест или стрес. Вирусот може да се пренесе и преку незаштитен однос со носител на ХПВ.
отстранување на папиломите

За жал, папиломите не се само козметички дефект. Нивниот изглед и ширење може да предизвика сериозни компликации, како што е ракот. Отстранувањето на папиломите не ја елиминира причината за болеста, но е неопходно за да се спречи нивната малигна дегенерација.

Постојат неколку ефективни начини за отстранување на таков дефект:

1. Ласерски метод. Најефикасен е. Под дејство на ласерски зрак насочен кон папиломот, се запечатува крвен сад, кој ја храни патолошката формација. Како резултат на тоа, по 5-7 дена, образованието, без да ја добие потребната исхрана, исчезнува. Постапката е практично безболна и не бара употреба на анестезија. Отстранувањето на папиломите со ласер е погодно за елиминирање на формациите на вратот, очните капаци и деколтето.

2. Криодеструкција. Овој метод се заснова на дејството на течниот азот. Специјален апликатор се навлажнува во течен азот на доволно ниска температура и се нанесува на папиломот, како резултат на тоа, се замрзнува, формацијата потемнува и наскоро исчезнува. Ако папиломот е доволно голем, може да биде потребна дополнителна процедура.

ласерско отстранување на папилома3. Хируршки метод. Отстранувањето на папиломите на овој начин вклучува отсекување на формирањето на кожата со хируршки скалпел. Постапката се изведува под локална анестезија. По операцијата, на раната се нанесува завој под притисок. Можете исто така да користите ласерски скалпел. Во текот на постапката, ткивото се отстранува и крварењето истовремено престанува. Методот практично ги елиминира компликациите и има краток период на опоравување.

4. Електрокоагулација. За време на постапката, папиломот е изложен на висока фреквентна струја. Како резултат на тоа, се јавува неповратен процес на коагулација на протеинските ткива. Овој метод не дозволува тешко крварење и инфекција. Ако формацијата е голема, тогаш се користат лекови против болки.

Ова се главните методи со кои може да се отстранат папиломите. Цените за оваа процедура зависат од големината и бројот на формации, избраниот метод на отстранување и локацијата (клиника за естетска медицина, салон за убавина).
отстранување на папиломите цени

За да ги отстраните кожните формации, можете да користите и такви народни лекови како сапун за перење, сок од celandine, масло од чајно дрво, сок од алое, рицинусово масло, есенцијално масло од лимон, сок од зелка.

Кој метод ќе го изберете од горенаведеното, отстранувањето на папиломите е дозволено само по консултација со искусен специјалист, така што го намалувате ризикот од можни компликации. За да се спречи повторното појавување на формации, неопходно е да се зајакне имунолошкиот систем и систематски да се подложи на курс на антивирусна терапија.

Првиот е да се отстранат папиломите во клиниката, по можност со онколог. Предностите на овој метод се очигледни - максимална ефикасност и безбедност.
ВАЖНО!!!! Ве молиме не самодијагностицирајте папилома врз основа на интернет истражување. Пред да ги користите горенаведените лекови, секогаш треба да посетите онколог и да бидете сигурни дека она што ќе го отстраните дома е навистина папилома. Доколку дијагнозата не е точна и некоја од овие течности се примени на пигментираниот невус, последиците можат да бидат крајно тажни.
Само погледнете го ова кратко видео и многу прашања ќе исчезнат сами по себе.
За жал, ниту еден од методите наведени погоре не дава 100% гаранција за исчезнување на папиломите. Во многу ретки случаи, дури и кога ќе се отстранат од квалификуван лекар, тие може повторно да се појават. Ако тоа се случи во краток временски период (шест месеци или неколку месеци), треба да ја проверите состојбата на имунитетот - консултирајте се со имунолог. Како по правило, во такви ситуации, се пропишуваат имуномодулатори кои ќе му помогнат на телото да се бори против хуманиот папиломавирус.
Вториот начин е отстранување дома со помош на лекови кои може да се купат во аптеките. Предноста на овој метод е неговата ниска цена, но за безбедно отстранување, препорачувам прво да се консултирате со онколог.

Бројни папиломи на човечка кожа.
Општо е прифатено дека околу 93% од светската популација се носители на хуманиот папиломавирус. Сепак, само кај мал дел од луѓето болеста се манифестира со појава на папиломи. Денес ќе зборуваме за тоа како може да се третираат папиломите и што може да се направи ако повторно се појават по отстранувањето.
Ако одлучите да се ослободите од папиломите, постојат 2 начини:
Решивте да се разделите со вашите папиломи? Ова може да се направи на адреси во Санкт Петербург (Асафиева 7/1)

Папиломот е фиксиран со специјални пинцети, по што инструментот во форма на јамка се отсекува од кожата на основата. Во моментот на контакт со кожата, на крајот од инструментот се концентрира високофреквентен радио бран, кој ги испарува клетките на папиломот и во исто време ги „лепи“ крвните садови. Како по правило, за таква постапка не е потребна анестезија - болните сензации се споредливи со епилацијата со пинцети. Во ретки случаи се врши анестезија со EMLA крем.

  • Многу популарен метод неодамна стана отстранување на папиломите дома. Најчесто тоа се случува со помош на два вида лекови - киселински раствори со име како „Супер целандин“ и мешавина од диметил етер и пропан (популарниот лек „Криофарма“). Не можам да кажам ништо за ефикасноста на овие два методи, бидејќи. никогаш не се отстрануваат папиломите на овој начин.

Како се отстрануваат папиломите?

Крлеж што пациентот го помешал со папилома.
Многу често, пациентите кои доаѓаат да ме видат бараат од мене да извадам папилома или неколку од нив и да покажам пигментиран невус, фибропапилома или брадавица. Еднаш, ми понудија крлеж како папилома за отстранување (не се шегувам):
Во нашата клиника, папиломите се отстрануваат со операција на радио бранови.
Ако третманот на папиломите со кој било од овие методи не е ефикасен, вреди да се провери имунитетот. За да го направите ова, подобро е да се консултирате со имунолог.

  • Наједноставниот и најефикасен метод на лекување е отстранување на папиломите со различни методи (ласер, операција на радио бранови, електрокоагулација итн.). Во повеќето случаи, доволно е едно целосно отстранување на папиломите од целото тело. Ќе ви кажам повеќе за тоа како папиломите се отстрануваат со операција на радио бранови во нашата клиника подолу.

Постојат само два главни методи за лекување на папиломите

Ако папиломите повторно се појават по отстранувањето?

Како да се ослободите од папиломите?

Сметам дека е неопходно јасно да се дефинира што е папилома и како се разликува од другите неоплазми на кожата. Најчесто тоа е мала кожна формација од 1-3 мм на тенко стебленце. Постојат три главни разлики помеѓу папиломот и другите кожни формации. Прво, ногата е секогаш потенка од врвот. Второ, конзистентноста на папиломот е секогаш помека од околната кожа. Трето, големината на папиломот е обично мала - не повеќе од 5 mm. На фотографијата подолу е прикажан типичен папилома.

Како навистина изгледаат?


0 replies on “Отстранување на папиломите - користиме безбеден метод”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *