Јавор од лажен јавор - фотографија, опис

Лажен јавор

Цветањето на јаворот паѓа во периодот почнувајќи од мај и завршува во месец јуни, додека плодните се случуваат во месец септември. Под природни услови, ова растение се наоѓа на територијата на Молдавија, во цискавкаските и западнокавкаските региони на Кавказ, на југозападниот дел од балтичките држави, во регионот на Црното Море на Русија, како и во Карпатите и во регионот Днепар во Украина. За раст, растението претпочита главно планински шуми, шуми, пукнатини на карпи, брегови на реки и потоци, карпести падини на надморска височина до 1800 метри. Лажниот јавор може да расте поединечно или во мали групи. Треба да се напомене дека ова растение е многу вредно медово растение и е украсно растение.
За дијареја и ентероколитис, се препорачува да го користите следниов лек врз основа на ова растение: за да подготвите таков лек, ќе треба да земете една лажица лажен јавор кора на триста милилитри вода. Оваа смеса треба да се вари пет минути, да се остави да кисна еден час, по што оваа смеса внимателно се филтрира. Добиениот лек земајте го три пати на ден по две супени лажици.
Лажниот јавор е обдарен со многу вредни лековити својства, додека кората и сокот од ова растение се препорачува да се користат за терапевтски цели. Присуството на вакви вредни лековити својства се објаснува со содржината во составот на корените на алантоин, сок од ксилем, циклоитол кебрахит, липиден суберин, јаглени хидрати, флоем и сок од камбија, како и следните органски киселини: лимонска и јаболкова. Листовите на ова растение содржат танин геранин, циклитоли и нивни деривати, леукоцианидин леукоцианидин, каротеноиди, како и кофеинска, галска, синанска, елагична и п-кумарна киселина. Квебрахитот е присутен во цветовите и семките на ова растение, а масното масло се наоѓа во семките.

Лажниот јавор е едно од растенијата од фамилијата наречена јавор, на латински името на ова растение ќе звучи вака: Acer pseudoplatanus L. Што се однесува до името на самото семејство лажни јаворови, на латински ќе биде вака: Aceraceae Џус.

Опис на јавор

Лажниот чинар јавор е високо, витко дрво, чија висина ќе достигне четириесет метри, а во обемот ќе биде околу еден и пол метар. Ова растение ќе биде обдарено со прилично густа и пирамидално-сферична круна. Кората на лажниот рамни јавор е обоена во кафеаво-сиви тонови, за одбележување е што кај старите дрвја ќе пука и ќе се шушка, додека младата и лесна кора ќе биде изложена. Всушност, токму поради оваа причина стеблата изгледаат или светло сиви или белузлави. Листовите се прилично големи, нивната должина и ширина ќе бидат еднакви на седумнаесет сантиметри, во форма таквите лисја ќе бидат во облик на тркалезно срце. Одозгора се обоени во темнозелени тонови, ќе бидат досадни, а одоздола се синкави или белузлави. Плочата на ова растение е најчесто петоблеста и расчлена. Цветот на јаворот е долгостеблеста тесна повеќецветна четка, чија должина ќе достигне шеснаесет сантиметри. Дијаметарот на цвеќето достигнува осум милиметри, тие се обоени во жолтеникаво-зелени тонови, должината на рибите лав достигнува шест сантиметри, а зрелите ќе бидат обоени во кафени тонови и обдарени со заоблени конвексни навртки.
Се препорачува да се користи лушпа подготвена врз основа на кората на јаворот како многу вреден адстрингент. Сокот од ова растение треба да се користи како диуретик, а исто така и за скорбут. И сирупот и замена за шеќер се добиваат од сок од јавор. Дрвото од ова растение се користи за производство на мебел, како и за резба.

Опис на лековитите својства на јаворовиот лажен сикамор

 • моќен корен систем;

Боја на пролетното зеленило:
јуни / мај

Леополди
Лажниот платански јавор не ја губи својата привлечност во текот на целата сезона. Поради својот оригинален изглед, како и непретенциозноста и отпорноста на мраз, дрвото заслужува место во градината.
жолтеникава или бакарно розова

600-900

Леополдии

 • отпорен на влага и отпорен на мраз;

Боја на летното зеленило:

реквизити
од светло зелена до крем и бела

реквизити

 • не е пребирлив за почвата;

Фиданките на лажниот јавор Леополди привлекуваат внимание со сложеното зеленило. За време на топлите сезони, постојано ја менува својата нијанса: од зелена во крем или бела. Крупномер се докажа како урбан „прочистувач“ на воздухот. Имун е на прашина, толерантен на соленоста на почвата. Живее најмалку 500 години.
отворен терен

Лажна платина

реквизити
Декоративен

Дијаметар до cm:
Петокружен

За сите видови почви

само неплодни

реквизити
лето

1000-1500

средна висина

Место на одгледување:
Карактеристики на лажниот јавор Леополди:
Јавор
Висина до см:
жолтеникаво зелена

реквизити

Ако подземните води се блиску, потребна е дренажа која се состои од кршен камен со слој од 10-20 см.

Создавање тревник Сè за розите Обрнете внимание на ова:

Mealybug

Во случај на оштетување од мраз, годишните пука мора да се отсечат. Круната ќе биде обновена поради новите пукања кои имаат време да станат дрвенести пред почетокот на мразот.

 • уреа (40 g/m2),

Лажен јавор

Болести:

Оптимална киселост - pH 6,0 - 7,5, за црвен јавор - pH 6,0 - 7,5

Градиме куќаЦрна точка

Врвен облекување: Доколку не се нанесени ѓубрива за време на садењето, тогаш во пролетта следната година по садењето се применуваат:

Цвеќиња: рамно заоблени, жолто-зелени, 0,4 до 0,7 см.

 • калиумови соли (15-25 g / кв.м.),

 
Уред за карпеста градина
Лажен јавор

Мешавина на почва: компост од хумус или тресет, кисела почва, песок - 3:2:1.

Во лето, при олабавување и наводнување, се нанесува kemira (100-120 g / кв.м.).

Стапката на наводнување во сушната сезона е 10-20 литри по растение еднаш неделно.

 Изработка на градина Прашкаст мувла

Сите цвеќиња овде Форма на живот: Листопадно дрво јавор од јавор

поле, сребрено, татарски, јасен лист „Фламинго“

Подготовка за зима: Во тешки зими, со недостаток на снежна покривка, младите растенија треба да бидат покриени со смрека гранки во близина на коренскиот врат.

Круна: широко овална, понекогаш сферична, густа

Висина 20 m, дијаметар на круната 15 m.

Карактеристики на садење: Лажен авион јавор Засаден на отворени површини или во делумна сенка. Растенијата со украсна боја на листовите ја губат бојата кога се садат во сенка.

За ова дрво се составуваат песни и песни, од неговите лисја се собираат прекрасни есенски букети.

Уредот на резервоаротWhitefly

 
Градење куќа 
Сè за розитеУпотреба: Јавор од лажен сикам Поединечни насади, украсни групи, жива ограда.

 
Изградба на градинаНаводнување: По садење - 20 литри по растение. Повеќето јавори можат да толерираат сува почва, но најдобро растат кога се наводнуваат.

Став

холи „Глобозум“ „Друмонди“ „Кралско црвено“,

 
Сите цвеќиња за градината 
градинарски растенија

Еве го твојот насловен текст

Со нормални врнежи, 10-20 литри по растение еднаш месечно.

Јавор од лажен јавор, или бел сикам (A. pseudoplatanus). Витко дрво до 40 m високо и до 12 m широко со густа, убава круна во облик на шатор. Кората на јаворот е светло сива, лупење, со пукнатини. Листовите се со три или пет лобуси, крупно заби, сиви или белузлави долу.

Како без карпеста градина... Лисја: палмат, темно зелена во лето, портокалова во есен, од 10 до 17 см.

Опис

 
Тревник на англиски...Стапка на раст: Брза. Годишниот прираст е висок 80 cm и широк 50 cm.

 • суперфосфат (30-50 g / кв.м.).

Корен јака на ниво на земјата. Кај растенијата кои даваат изобилни коренски пука, тој е малку продлабочен - до 5 см.

 
Уредот на резервоаротСè за градинарски растенија 
Изградба на бањаОлабавување: плитко, редовно, за време на плевене и по наводнување за да се избегне набивање на почвата.

Ние градиме бања Лист weevil

кон почвата: не е пребирлив

Мулчирање: По садењето, почвата во близина на растенијата се прекрива со тресет или земја со слој од 3-5 см.

Татковина: Западна Европа, Карпатите, Кавказ.

Декоративно: Во текот на целата вегетативна сезона во форма на круна. Јаворот е особено убав за време на есенското боење на листовите.

Штетници:

кон светлината: светлољубив

на температура: отпорен на мраз

Трајност: 100 години, но може да достигне 150 години.

Стандардните растенија во првите 2-3 години по садењето, за заштита од дупки од мраз, мора да бидат покриени со завиткување на багажникот со бура во 1-2 слоја. Со возраста, нивната зимска цврстина се зголемува.

Кастрење: Неопходно е кроење на суви и заболени гранки.

на влага: отпорен на суша

Лажниот платански јавор расте доста брзо, може силно да замрзне во услови на Централна Русија. Во природата, лажниот јавор расте на Кавказ, Карпатите, во средниот, јужниот и југоисточниот дел на Западна Европа и на северниот брег на Мала Азија.

Можно е да се нанесе целосно минерално ѓубриво во јамата за садење (120-150 g нитроамофоска)

Во природата, постојат многу видови на ова дрво, еден од нив е лажниот јавор. Како се карактеризира, какви сорти има, прочитајте ја статијата. 

За поле и сребрен јавор - мелење со лисја, тресет, песок - 2: 2: 1.

Јавор џинала, рачен, црвен, лажен чинар, манџуриски, ситнолист,

 • Сечи. Снимањето, исечено веќе готово, е прилично едноставно за употреба. Сечињата се генерално најзгодниот метод, освен во ситуации во кои треба да се сее цела нива. Дијаметарот на гранката е избран просечен, сечењето се врши со зеленило, пупки, мали пука. Таквите сечи се вкорени и совршено се прилагодуваат. Местото на кастрење мора да се третира со раствор што го стимулира развојот на корените. Подобро е да ги оставите садниците таму 24 часа. После тоа, пукањето се става во претходно подготвена мешавина на почва - универзална или составена од земја од типот на лист, трева, хумус. Почвата е квалитативно навлажнета, пукањата се добро испрскани. Расадот треба да стои до извор на светлина од дифузен тип, прозорец е во ред, но не и јужен. Садниците се покриваат со проѕирен материјал, дневните насади се отвораат и проветруваат, прскаат.

Контрола на болести и штетници

 • До мали жива ограда, ова растение изгледа одлично.

Висината на дрвото е мала - максимум 5 метри. Плодовите се формираат во септември, имаат изглед на стандардна риба-лав за јавор. Оваа сорта често се користи за формирање жива ограда. Извонредно расте во урбани услови, не се плаши од загаден воздух, напротив, добро го чисти.

Лажниот платанус не е единствениот тип на јавор кој има широка дистрибуција. Најубавиот црвен јавор со пирамидална круна, бујна зеленика, претставник на јавор со низок пепел се бара.

Убаво листопадно дрво е бавно растечки стогодишник. Оваа сорта може да ве задоволи со својот прекрасен изглед од 100 или повеќе години. Круната е прилично густа, има овална форма. Лисјето е поделено на 5 лобуси, од внатрешната страна има благ сјај на јоргована боја.

 • круната на багажникот е широка, како купола;
 • лисните плочи имаат груба површина, тие се полесни од онаа на јаворот на јаворот;

Сорти

Ова растение се смета за лесна и топлинска, прилично барајќи го составот на почвата. Сикамор често расте во високи области каде што има простор.

 • површината на трупот станува шарена, се мешаат жолти, розови, пепелни и портокалови нијанси;

 • цвеќињата имаат зелено-жолта нијанса;
 • Во комбинација со други високи растенија, белиот јавор нема да се изгуби.
 • inflorescences висат надолу и имаат должина од 10 до 15 cm;

Лисјето е поделено на 3 или 5 лобуси, листовите цветаат во пролет и имаат пријатна розова боја, постепено пожолтувајќи. Кога созрева, зеленилото е светло зелено со дамки. Ова растение се развива бавно, претпочита почва со добра дренажа, одлична за уредување на градските улици, паркови, плоштади. Цветовите се зелено-жолти, собрани во соцвети како коримби, плодовите визуелно не се особено декоративни.

 • тресет;

За да спречите напади од инсекти, спроведете превентивни третмани со истите лекови дури и пред почетокот на протокот на сок и распуштањето на пупките.

Како да се грижите?

Сикамор, или бел јавор, е дрво кое расте во својата природна средина над 25 метри, максимумот што го достигнува е 40 метри. Фабриката изгледа многу импресивно, визуелниот опис на матичниот дел е како што следува:

„Атропурпурум“

Овој вид дрво обично се размножува со семиња и сечи.

 • Штетници. Некои инсекти се исто така опасни, вклучително и црви, бели муви, габи. Ако ги најдете погодените гранки, зеленило, тие мора да се отсечат заедно со ларвите и возрасните. Болните дрвја се третираат со раствори Нитрафен, Карбофос, Амофос. Тие се одгледуваат строго според упатствата и се прскаат.

Листовите од сикамор ги имаат следниве карактеристики:

 • семките се во двојна риба-лав, прилично лесни и лесно се движат со помош на ветрот;

Како да се засади?

Како да се засади?


Сепак, на овој вид практично не му се потребни такви постапки. Декоративноста на сикаморите е природна, а изгледаат прилично уредно.

Опис

 • големина - од 17 до 25 см;

Овој тип на јавор има добар имунитет, но има голем број на заболувања кои можат да му направат неволја.

 • семенскиот материјал е сферичен, со големина од 4 до 6 mm;

Сорти

 • кај зрели примероци, кората е густа, со пукнатини, стекнува ламеларна структура и има тенденција да се лупи;
 • во дивината, круната е густа и прилично се шири, изгледа како шатор;
 • бојата на листовите е богата зелена, на млада возраст тие се полесни со мал златен тон, во средината на летото стануваат светли смарагд;

Расте добро и во добро осветлени места и во делумна сенка.

Оваа разновидност на бел јавор достигнува 15 метри во висина и доста брзо. Круната има пирамидален тип, зеленилото е поделено на лобуси во количина од 5 или 6 парчиња. Главната карактеристика на сортата е бојата на листовите, навистина уникатна.

Белиот јавор треба да се обликува, санитарните мерки се спроведуваат во март. Во овој период се отстрануваат сите замрзнати гранки, повредени, оштетени. Скратете, исечете ги пукањата што растат неправилно, искривени. Исто така, треба да ги отстраните сите пука во кругот на стеблото, редовно се појавува до возрасни растенија. Можете да ја смените круната на дрвото ако е потребно и по желба, во овој случај се кројат младите гранки.

Ако дрвото расте на плодна хранлива почва, тогаш во првата година не можете да оплодите. Во втората година се воведува органски врвен прелив:

Кон крајот на август и почетокот на септември, на плочата се формираат жолти дамки. Цветовите формираат светла темноцрвена боја и прават моќен контраст со листовите. Оваа сорта изгледа одлично и се развива како единствен елемент на составот и како дел од групно садење.

Јаворот е прилично големо и експресивен растение кое се користи во пејзажот и не само. Декоративните својства и висококвалитетното дрво го прават јаворот многу популарна култура.

 • на долната страна на листовите на некои сорти има нијанса на виолетова, рози или сребрени потези;
 • во младо дрво, кората е сиво-сребрена, тенка, има релативно рамна површина;

Како долен слој, се користат кршен камен, песок, трошки од камен, тула. Помеѓу јаворите направете вовлекување од 2 метри, доколку слетувањето е од групен тип. Во бунарите се внесува мешавина на почва, која се состои од половина тресет, другата половина е земја, песок и хумус. Таму се воведува и Нитроамофоска или друг минерален комплекс. Садници се ставаат во дупките, покриени со добиената подлога. По садењето, потребно е да се навлажни јамите, од 20 до 30 литри вода се инјектираат во секое дрво. По натопувањето, почвата се спушта, вратовите се на површината - ова мора да се земе предвид за време на садењето. Неколку дена подоцна, малку повеќе земја се внесува во кругот на стеблото за да се зголеми нивото на подлогата. За овие цели се користи не само почва, туку и тресет.


Опис


Ова растение се користи во дизајнот на парцели, плоштади, соседни територии во различни земји. Сорти на бел јавор можат да декорираат градина или летна куќа.

 • должината на рибата лав е од 4 до 6 см.

Сувото ѓубриво се става во кругот блиску до стеблото еднаш или двапати во текот на сезоната на растење. Во пролетта, комплексите што содржат азот исто така ќе бидат корисни.

Можете да организирате бел јавор во различни области, по можност сончеви или умерено засенчени. Главната работа е заштита од ветер од северната страна, доволна вдлабнатина од згради или комуникациски елементи. Високото ниво на подземна вода е непожелно, како и густата, тешка почва од типот на глина. Оптималната структура на почвата е лабава, добро исцедена, нивото на киселост е по можност неутрално. Се препорачува да се засади ова дрво или во пролет во април, или во есен - во септември. Неопходно е да се формираат дупки, чија длабочина ќе ви овозможи мирно да ги распоредите корените. Во исто време, коренскиот врат треба да остане на 2 или 3 см над нивото на земјата. дијаметар на корените.

Ако зимата е тешка, тогаш во зима дрвото може сериозно да замрзне малку. Затоа, максималната форма на неговото постоење во таква клима е висока, густо лиснато грмушка.

 • гнило ѓубриво;

Јаворот е популарно дрво што може да се најде во различни земји. Видот на белиот лажен сикам често се нарекува сикамор, ова растение расте на речиси целата европска територија, во Азија, Кавказ и северноамериканското копно.

Како да се грижите?

Сикамор во пејзаж дизајн

 • компост.
 • Декоративноста на дрвото се подобрува само на есен. Таквите слетувања можат да ја трансформираат најконцизната област.
 • есенското зеленило станува многу светло, со боја од портокалова до виолетова до темноцрвена боја.

Сикамор: опис и одгледување

 • Анѓелковиќ од корали. Можете да ја одредите болеста со дамки од бургундски тон на зеленилото. Се препорачува веднаш да се отсечат сите заразени места и да се изгорат. Исечените точки се третираат со теренот за градина. Пред да се продолжи со постапката се обработуваат алатите, а истото се прави и по отсекувањето. За да се спречи заразување на растението со габични инфекции, неопходно е да се спроведе прскање во пролет за превенција. За ова, соодветни се раствори од бакар сулфат или мешавина од Бордо.

Белиот јавор исто така цвета доста забележливо:

 • Сикаморот создава светла сенка за мали растенија. Под неговата крошна, можете да поставите кратка декоративна група.
 • метод на семе. Овој метод ќе потрае повеќе време, додека е доста возбудлив. Јаворите одгледувани на овој начин се подобро прилагодени на климата во која растат. Најпрво се собира семенскиот материјал и се натопува во вода, каде што лежат еден ден. После тоа, мешавината на почвата се подготвува, се навлажнува и во неа се внесуваат семиња. Садниот материјал се продлабочува за 3-4 мм, невозможно е силно да се закопа во земјата. Потоа слетувањето е покриено со проѕирен материјал, соодветен е полиетилен или стакло. Ставете го на прозорецот, периодично отворајте и навлажнете. До следната пролет се појавуваат млади пука кои можат да се пресадат.

 • зеленилото е со палма-лобус, има големи заби;

Младите садници треба да се подготват за зима и да се изолираат. Пред почетокот на мразот, кругот блиску до стеблото е покриен со погуст лист или гранки од смрека. Се препорачува круните да бидат покриени со бура или нешто слично. До 5 години, дрвјата не се подготвени за брза адаптација на студеното време и бараат засолниште. По 6 години, повеќе не можете да се грижите, на јаворот повеќе не му треба заштита, но во мразови под -20 C, сè уште треба да ги покривате дрвјата.

"Brilliantissimum"

 • таквите растенија изгледаат како да се покриени со мозаик;
 • семињата се формираат до есен, околу септември;

Јаворот од овој вид сака вода, па затоа ќе треба правилно да се навлажни. Во ладна пролет и есен, наводнување се врши еднаш месечно. Во лето, во жештина и суша, ќе бидат потребни 4 полевања месечно. На една млада фабрика му требаат од 15 до 20 литри по процедура. На возрасно дрво му требаат 10 литри. По навлажнувањето, не треба да се заборави да се исчисти почвата блиску до стеблото и да се олабави, продлабочувајќи ја за 8-9 см.

 • Културата е погодна за градинарство во групи, но изгледа и сосема самодоволна сама.

репродукција

Сикамор во пејзаж дизајн

Контрола на болести и штетници

 • хумус;
 • цвеќиња од еднодомен тип, собрани во inflorescences како четка;
 • кога се садат во група, круните се формираат пирамидално или овално.

Оваа сорта е прилично ниска, се протега до максимум 4-6 метри. Има густа круна од сферичен тип, чиј дијаметар достигнува од 3 до 4 метри. Обично се калеме на багажникот. Разновидноста се одликува со декоративни квалитети, а не во есенскиот период, како повеќето нејзини колеги, туку во пролетта.

Сите од нив, вклучувајќи го и белиот сикамор, се претставени со различни сорти. Имаат карактеристики и се разликуваат по висина, облик на круна, зеленило и други карактеристики. Постојат три варијанти на јавор од лажен јавор.

репродукција

украсни дрвја

Сикамор: опис и одгледување

„Леополди“

 • време на формирање на цвет - април;
 • распоредот е спротивен, должината на ливчињата варира од 5 до 15 см;

 • во зрелоста, слоевите од дрво се видливи под кората, лоцирани длабоко во стеблото;


0 replies on “Јавор од лажен јавор - фотографија, опис”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *