Многу кратка содржина

 

Заплетот се врти околу главниот лик Родион Расколников, во чија глава се јавува идејата за теоријата на криминалот. Раскољников е многу сиромашен човек, нема пари да живее и да го плати факултетот. Мајката и сестрата на Раскољников се сиромашни, наскоро Раскољников дознава дека неговата сестра Дуња Расколникова ќе се омажи за перспективна личност за да му помогне на семејството. Раскољников врши намерно убиство на стар заложник и присилно убиство на нејзината сестра, сведок. Од ова време започнува ужасниот живот на немирниот криминалец. Не може да се смири, не оди никаде, се заклучил во мала соба и се самоубил со мисли. Средбата на Соња Мармеладова и Родион Расколников не е случајна. Го поддржува во се, бидејќи и самата е сиромашна и се занимавала со проституција заради семејството. Таа го изгуби целото семејство татко и маќеа. Кога Раскољников е испратен во егзил, таа тргнува по него, без да го остави во тешки времиња. Овие две непотребни личности се нашле во тежок период од животот и ја наоѓаат љубовта.

 

(880)
Алена Владимировна
Астец Топ

Про
Заплетот се врти околу главниот лик Родион Расколников, во чија глава зрее теоријата за криминалот. Според неговата идеја (Теоријата на Раскољников), човештвото е поделено на „право да се има“ и „треперливи суштества“. „Имајќи право“ (Наполеон е класичен пример) имаат право да извршат убиство или неколку убиства заради идните големи дела. Самиот Раскољников е многу сиромашен, не може да плати не само за студиите на универзитетот, туку и за сопственото живеење. Неговата мајка и сестра се исто така сиромашни, тој наскоро дознава дека неговата сестра (Авдотја Романовна) е подготвена да се омажи за човек што не го сака заради пари за да му помогне на семејството. Ова беше последната капка, а Раскољников врши намерно убиство на стар заложник („вошка“ по негова дефиниција) и присилно убиство на нејзината сестра, сведок. Но, Раскољников не може да ја искористи украдената роба, ја крие. Оттогаш започнува ужасниот живот на немирниот криминалец, чија трескава свест се обидува да најде поткрепа и смисла во животот, да најде оправдување за некој чин. Суптилниот психологизам, егзистенцијалното разбирање на чинот и понатамошното постоење на Расколников се живописно пренесени од Достоевски. Сè повеќе нови лица се вклучени во дејството на романот. Судбината го соочува со осамена, исплашена, сиромашна девојка, во која наоѓа сроден дух и поддршка, Соња Мармеладова, која тргнала по патот на самопродажба за да се грижи за своето семејство. Соња, која верува во Бога, се обидува некако да преживее во животот, откако го изгубила својот татко, а подоцна и маќеата (ја изгубила мајка си во раното детство). Раскољников наоѓа поддршка и во неговиот универзитетски пријател Разумихин, кој е вљубен во неговата сестра Авдотја Романовна. Такви ликови се појавуваат како иследникот Порфири Петрович, кој духовито го довел до чиста вода, Свидригаилов, одвратен лик кој очигледно нема навика да ги контролира своите импулси, Лужин, адвокат и лукав егоист и други. Романот ги открива социјалните и психолошките причини за злосторствата и катастрофите, моралните противречности, угнетувачките околности на падот, го опишува животот на сиромашните од Санкт Петербург. Во текот на романот, Раскољников се обидува да разбере дали е достојна личност, дали има право да им суди на другите луѓе. Не можејќи да го издржи товарот на своето злосторство, главниот лик го признава убиството. Сепак, тој се обвинува себеси не што го извршил убиството, туку затоа што отишол на него без да ја цени својата внатрешна слабост. Раскољников е испратен на тешка работа, но Соња останува покрај него. Овие двајца осамени луѓе се најдоа во многу тешко време за двајцата. На крајот, херојот се откажува од своето тврдење дека е избран и наоѓа поддршка во љубовта кон Соња.

 

Кратки содржини за читателскиот дневник за литература

На оваа страница можете да ги најдете сите кратки содржини за дневникот на читателот за делата што се одвиваат во училиште од 1 до 11 одделение. Кратките содржини се дополнети со информации за авторот, датумот на пишување, ликовите и заклучокот.

 

Пилотот е принуден итно да слета во пустината Сахара. Таму го запознава Малиот принц, кој е вонземјанин. Тој му кажува на пилотот за неговите патувања, животот дома.

Во имотот Покровское живеат двајца пријатели - поранешниот генерал Троекуров и пензионираниот поручник Дубровски. Кирила Петрович е познат по својот суров темперамент и понекогаш, поради забава, ги затвора гостите во соба со гладна мечка.

Десетгодишното момче Николенка Иртнев живее во благородно семејство. Таткото решил да ги однесе со својот брат во Москва. Тато сакаше на своите деца да им даде најдобро образование. Пред да замине, семејството тргнало на лов, децата го побарале тоа.

Во малото рибарско село Каперне, стариот морнар Лонгрен живее со својата ќерка Асол. Мајката на девојчето починала кога бебето штотуку се родило. Еднаш Асол си играше со чамец со црвени едра во близина на шумски поток. Таму го запознала стариот Егл.

Митрофан е шеснаесетгодишниот син на Простакови, многу маломерниот. Мајката најмила учители за него, но таа самата се меша во часовите и често му дозволува на синот да се забавува.

Во 1948 година, момчето отиде во 5-то одделение на окружниот центар за да го продолжи своето образование. Тој беше најстарото дете во големото семејство, татко му не се врати од фронтот, а мајка му работеше напорно, обидувајќи се да нахрани три деца.

Таткото на главниот лик одлучува дека е време неговиот син на 17 години да порасне и да оди во војска. Тој оди во тврдината Белогорск, во близина на Оренбург. На тешкото патување, помош пружа Пугачов, кому му се заблагодари со зајак овча кожа.

За време на посетата на Англија, Александар I здогледал болва што може да танцува. Ја купи. Кога Николај I се искачи на тронот, во работите на покојникот беше пронајдена болва. Платов му објасни на суверенот за каква болва се работи.

Двете благородни семејства на Берестови и Муромски, кои живееја во соседството, не се согласуваа едни со други.

Настја и Митраша станаа сираци. Нивната мајка починала од болест, а нивниот татко загинал под куршуми во војната. Децата биле оставени да живеат во куќата на нивните родители. Соседите веднаш помогнаа да се води домаќинството, но со текот на времето почнаа да прават сè сами.

Градоначалникот на еден мал окружен град добил вест дека ревизор доаѓа кај нив од Санкт Петербург - инкогнито. Тој самиот и сите функционери се многу исплашени од оваа вест, бидејќи секој од нив е нечесен и ги прекршува законите во неговата служба.

Таткото на малата Аљоша умира од колера. Тоа се случи во Астрахан. Бабата решава да го однесе него и неговиот новороден брат кај неа во Нижни Новгород. Таму живее целото семејство, на чело со дедото на Аљоша, кој има работилница за боење.

Во Тарас Булба доаѓаат два сина - Остап и Андриј. Тие се дипломирани на Киевската семинарија. Таткото решил да ги научи умот да расудува во Запорожје Сич. Тие одат таму заедно. Животот во Сич се карактеризира со веселба.

Том е сирак, го воспитува сестрата на мајка му, таа се обидува да го направи достоен член на општеството. Но, Том е палаво и весело момче, тој не оди на училиште премногу доброволно, но сака да поминува време на река или во шума со својот пријател Хак Фин.

Мерцалов се разболе од тифусна треска. Сите заштеди отидоа на лекување. Поради тоа, господарот му ја препуштил работата на управување со куќата на друг. Несреќата едноставно го опколи семејството. Децата почнаа да се разболуваат. Едно девојче почина, а доичката Маша сериозно се разболе.

Очумелов, минувајќи низ плоштадот на пазарот, набљудува златар кој се обидува да стигне до куче кучешки пес. Животното го гризна прстот на Хриукин. Поради повреда работата може да престане неколку недели, проблемот е сериозен.

Новите познанства му дозволија на нараторот да ја помине ноќта покрај нивниот оган. Момчињата го продолжиле разговорот дури кога решиле дека нивниот возрасен гостин заспал. Имаше пет пријатели, нивните имиња беа: Павлик, Федија, Вања, Иљуша и Костја.

Богатир Илја Муромец е на пат за Киев. Тој сака да биде таму на време за ручек. Поминувајќи низ Чернигов, Илја го ослободува градот од опсадата, но ја одбива понудата да биде градски гувернер. Жителите го покажуваат патот до главниот град.

Имаше вековна расправија меѓу Капулетите и Монтезите. Ромео е вљубен во Розалин и е потопен во соништата за неа. Меркутио го убедува да се прикраде во маскираната топка Капулет за да ја види својата сакана.

Каштанка е крст помеѓу дакел и мелез. Еднаш го изгубила својот господар - Лука Александрич, столар. Потрагата не дала резултат, па кутрата заспала веднаш под непознат влез. Потоа едно лице обезбеди сместување за ноќевање.

 • Едно куче се изгубило и било однесено во циркус. А публиката го препозна кучето и го однесе дома.

многу кратка содржина на книги© $

 • Златното теле, Илја Илф и Евгениј Петров
 • Дали сте слушнале дека се продава имотот со градината? Ах, штета, се продаде имотот со градината.
 • Златниот клуч или Авантурите на Пинокио, Алексеј Толстој
 • Еден писател јадеше кактуси, а потоа стана кул волшебник.
 • Во морето нашле шише со писмо и решиле да заминат во Америка. Таму уште еден ексцентрик фатил пеперутки до крај со мрежа.
  Класиците на литературата ги исполнија библиотеките со дебели томови, кои модерните ученици и студенти главно немаат време да ги читаат. Затоа, страниците со кратки резимеа на книжевните ремек-дела напредуваат на Интернет. Читав половина страница, и прераскажав на учителката и готово. Но, Твитер, со своето ограничување од 140 знаци, отиде уште подалеку. Жанрот повеќе не се појави „мини“, туку микрораскажувања, кои се вклопуваат во 1-2 реченици. Ова е и вежба за духовитост и еден вид игра. Прочитајте многу кратко резиме на книгите и обидете се да ги препознаете. И ако не успее, одговорите ќе ги најдете на крајот од статијата.
 • Вонземјаните сакаа да ја освојат Земјата. Пукаа, пукаа од ласери, а потоа се појавија микроби и ги немаше.
 • Еден млад човек сакаше да биде милионер. Тој станал еден, но потоа бил разочаран и решил да оди кај управителот на куќата.
 • „Децата на капетанот Грант“, Жил Верн
 • Големиот Гетсби, Френсис Скот Фицџералд
 • „Војна на световите“, Х.Г. Велс
 • „Колобок“, руска народна приказна
 • © $
 • „Учењата на Дон Жуан“ од Карлос Кастанеда
 • „Трансформација“, Франц Кафка
 • многу кратка содржина на книгиGettyImages

  Многу кратка содржина на книга

 • Еден лукав човек читал книги и полудел. Почнав да играм витез и сите му се смееја.
 • „Каштанка“, Антон Чехов
 • „Понеделник започнува во сабота“, браќа Стругатски
 • Девојката го мрази богатиот аристократ. И не, чекај, не мрази.
 • „Три мажи во чамец, не сметајќи го кучето“ од Џером Клапка Џером
 • „Гордост и предрасуди“ од Џејн Остин
 • Вишновата градина, Антон Чехов
 • Таа го сака, но тој ја отфрла. Потоа тој се заљубува во неа, а таа е веќе мажена. Тоа не е наменето да биде.
 • Еден програмер отишол на одмор, но наместо тоа разговарал со Баба Јага и се вработил во магичен институт.
 • Портретот старее, но човекот не. Човекот се нафрла на портретот. Портретот е жив, но човекот не е.
 • Одговори

 • „Евгениј Онегин“, Александар Сергеевич Пушкин
 • „Хари Потер и полукрвниот принц“ ЏК Роулинг
 • Еден постар пар не можеше да се справи со жетвата. Вклучувањето на домашните миленици во работата помогна да се реши проблемот.
 • многу кратка содржина на книгиGettyImages
 • Се надевам дека од краткиот опис успеавте да ги препознаете повеќето книги. И ако не, не грижете се! На крајот на краиштата, не секој ден се сеќавате на парцелите на 20 омилени дела за 5 минути!

  многу кратка содржина на книги© $

 • Еден професор му пресадил човечки мозок на куче, а потоа го мачеле за да ги извади.
 • многу кратка содржина на книгиGettyImages
 • Тројцата пријатели не знаеле многу за воден туризам. Но, отидовме на патување покрај реката, па дури и го зедовме кучето со нас.
 • Убиецот има совест. Тој признава. Во затворот му се подобри.
 • Главниот лик го посетува директорот на училиштето во доцните вечерни часови за да разговараат заедно за биографијата на најголемиот негативец на нашето време.
 • Срце на куче, Михаил Булгаков
 • многу кратка содржина на книгиGettyImages
 • Сликата на Доријан Греј Оскар Вајлд
 • Дон Кихот, Мигел Де Сервантес
 • „Злосторство и казна“, Фјодор Достоевски
 • Питата ги будала сите освен лисицата. Обид да ја измамат и завршува трагично за главниот лик.
 • Маж сака мажена жена. Таа го води за нос и се враќа кај нејзиниот сопруг. Крајна линија: сите жени се зли.
 • Фотографии од Getty Images користени во статијата и прегледот.

  многу кратка содржина на книги

 • „Репка“, руска народна приказна
 • Се претвори во бубачки и за тоа го фрлаа со јаболка.
 • Едно момче не сакаше да научи да чита и пишува, инвестираше во пирамидална шема и влезе во театарот. На крајот, сите беа добро.
 •  

 


0 replies on “Многу кратка содржина”

Nach meiner Meinung sind Sie nicht recht. Geben Sie wir werden besprechen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *